• Business

    Μιχάλης Σάλλας: Mε το βλέμμα στο μέλλον

    • NewsRoom
    μιχαλης σαλλας

    Μιχάλης Σάλλας, τραπεζίτης


    Ολοκληρώθηκε η διαδικασία του book building της Τράπεζας Πειραιώς, σχετικά με την προσφορά 1,340 δισ. ευρώ, νέων κοινών ονομαστικών μετοχών εκδόσεώς της προς θεσμικούς επενδυτές και λοιπούς επιλέξιμους επενδυτές σε μετρητά. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο αυτό το ποσό, μαζί με τις ενέργειες μετριασμού του κεφαλαιακού ελλείμματος (“mitigating actions”) ύψους 873 εκατ. ευρώ (oι οποίες περιλαμβάνουν €602 εκατ. από την εθελοντική άσκηση διαχείρισης παθητικού (“ΑΔΠ”) που εγκρίθηκαν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (“Single Supervisory Mechanism”), μειώνουν την κεφαλαιακή ανάγκη που προήλθε από τα πρόσφατα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης (“Comprehensive Assessment”) και είναι επαρκή για την πλήρη κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας Πειραιώς όπως αυτές προέκυψαν από το Asset Quality Review (“AQR”) και το Stress Test που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 31 Οκτωβρίου 2015 υπό το “βασικό” σενάριο.

    Το εναπομείναν κεφαλαιακό έλλειμμα που προέρχεται από το δυσμενές σενάριο θα καλυφθεί από την έκδοση νέων ονομαστικών μετοχών υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (για το 25% του εναπομείναντος κεφαλαιακού ελλείμματος) και μετατρέψιμων ομολόγων (“CoCos”) (για το 75% του εναπομείναντος κεφαλαιακού ελλείμματος).

    Διαβάστε ακόμα: Kαλά τα νέα. Συγκέντρωσε τα χρήματα της αύξησης τη Πειραιώς

    Βάσει των αποτελεσμάτων της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών, κατόπιν διαβούλευσης με τους Γενικούς Συντονιστές (Joint Global Coordinators) της Αύξησης Κεφαλαίου και με τη συναίνεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σύμφωνα με το Ν. 3864/2010, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς όρισε την τιμή διάθεσης στα 0,30 ευρώ ανά Νέα Μετοχή μετά τη συνένωση των υφιστάμενων μετοχών της (reverse split) με αναλογία 100 προς 1.

    Κατόπιν τούτων και υπό την επιφύλαξη της κατανομής των Νέων Μετοχών που θα προκύψουν από την Αύξηση Κεφαλαίου, θα εκδοθούν συνολικά4.466.666.667 Νέες Μετοχές (μετά την ολοκλήρωση της ως άνω συνένωσης μετοχών) ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ έκαστη.

    Διαβάστε ακόμα: To μεγάλο σκάνδαλο της ΑΤΕ. Πως έδιναν δάνεια εκατ. ευρώ οι διοικήσεις χωρίς εξασφαλίσεις. Ποινικές διώξεις εναντίον Μηλιάκου και Μίχα

    H Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να συνάψει οριστική σύμβαση αναδοχής σχετικά με την Αύξηση Κεφαλαίου και να κατανείμει Νέες Μετοχές στους επενδυτές που συμμετείχαν σε αυτήν μέχρι τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015. Η ολοκλήρωση της Αύξησης Κεφαλαίου θα εξαρτηθεί από την ικανοποίηση συνήθων όρων ολοκλήρωσης της διαδικασίας και κανονιστικών εγκρίσεων, καθώς και από την έγκριση του Eurogroup για τις προϋποθέσεις εκταμίευσης της δόσης των €2 δισ προς το Ελληνικό Δημόσιο και των ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (“ESM”) που προορίζονται για τη διαδικασία των ανακεφαλαιοποιήσεων των ελληνικών συστημικών τραπεζών (στο βαθμό που αυτά τα ομόλογα αφορούν την Τράπεζα Πειραιώς), σε κάθε περίπτωση, όπως προβλέπεται από το πλαίσιο της συμφωνίας για τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM financial assistance facility agreement).

    Η Deutsche Bank AG Υποκατάστημα Λονδίνου και η UBS Limited ενεργούν ως υπεύθυνες τράπεζες της διαδικασίας, διεθνείς συντονιστές και συνδιαχειριστές (Joint Process Banks, Joint Global Coordinators and Joint Bookrunners) η Credit Suisse Securities (Europe) Limited δρα ως διεθνής συντονιστής και συνδιαχειριστής (Joint Global Coordinator and Joint Bookrunner) και οι Euroxx Securities και Mediobanca – Banca di Credito Finanziario S.p.A. ενεργούν ως συνδιαχειριστές (Joint Bookrunners) της Αύξησης Κεφαλαίου.



    ΣΧΟΛΙΑ