• Big Story

    Ξεκίνησε η μάχη για την Alpha Bank

    Δημήτριος Μαντζούνης. Ετών 68. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank

    Δημήτριος Μαντζούνης. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank


    Συνωστίζονται σε λίγες μόνο ημέρες τα βιβλία προσφορών των τεσσάρων τραπεζών και οι διοικήσεις τους ψάχνουν το κατάλληλο timing για τα «χωρέσουν». H παράταση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους βάρυνε το επενδυτικό κλίμα και ενώ μεγάλα funds δείχνουν ενδιαφέρον δεν κλειδώνουν τη συμμετοχή τους . Βεβαια η Alpha Bank άνοιξε το βιβλίο προσφορών της σήμερα και αναζητεί 1,66 δισ ευρω . Η Eθνική προσπαθεί να εντοπίσει την κατάλληλη στιγμή ενώ η Eurobank έχει προσδιορίσει το άνοιγμα του βιβλίου την Πέμπτη αφού θα έχει γίνει το διοικητικό συμβούλιο για την οριστικοποίηση των anchor investors (μεταξύ αυτών του Fairfax του Prem Watsa)

    Yπό αυτές τις συνθήκες το ενδεχόμενο μιας παράτασης λίγων ημερών από το ορόσημο της Παρασκευής δεν έχει αποκλειστεί προκειμένου να μην συμπέσουν όλες οι τράπεζες, οι οποίες προσβλέπουν άλλωστε στη δεξαμενή των ίδιων επενδυτών. Οι επενδυτές θορυβήθηκαν από την εμπλοκή στη διαπραγμάτευση αλλά και ορισμένοι εκ αυτών, βρήκαν την ευκαιρία να συμπιέσουν τις αποτιμήσεις.

    Το γεγονός ότι το βιβλίο της Πειραιώς παραμένει ανοικτό δεν είναι ιδανικό για τις άλλες τράπεζες, με το σύνολο του κλάδου πάντως να δηλώνει αισιόδοξο ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι. Η Πειραιώς θα κλείσει το βιβλίο προσφορών το αργότερο έως την Παρασκευή και είναι αισιόδοξη ότι θα αντλήσει τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στέλεχος της τράπεζας που τονίζει στο Reuters ότι υφίσταται καλός αριθμός δεσμευτικών προσφορών για τις νέες μετοχές και αισιοδοξία για επίτευξη του στόχου για την κάλυψη τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ. Η τράπεζα έχει καλύψει 600 εκ.ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων της.

    Νίκος Καραμούζης. Ετών 60. Πρόεδρος της Eurobank
    Νίκος Καραμούζης. Ετών 60. Πρόεδρος της Eurobank

    H Eurobank αναμένεται σήμερα το απόγευμα να ανακοινώσει τους βασικούς μετόχους (anchor investors), oι οποίοι θα λάβουν μέρος στην αύξηση των 2,12 δισ.ευρώ, με την οποία θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες που προκύπτουν από το stress test, αποφεύγοντας κάθε κρατική βοήθεια, όπως και το αποτέλεσμα του LME. To book building θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη και αναμένεται να διαρκέσει ως την Κυριακή.

    Η Alpha Bank επιδιωκει την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών ύψους 2,74 δισ.ευρώ, έχοντας ως «μαξιλάρι» το περίπου 1 δισ.ευρώ που αναμένεται από το LME. H Eθνική Τράπεζα έχει ως στόχο την κάλυψη του βασικού σεναρίου ύψους 1,6 δισ.ευρώ, προσδοκώντας την κάλυψη περίπου 750 εκ.ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων.

    Μικρή ψυχρολουσία για τις τράπεζες ήρθε και από τον SSM, ο οποίος έστειλε μια γενική απάντηση σε όλους. «Βρείτε τα κεφάλαια από τις αγορές και μην υπολογίζετε καμια δράση μετριασμού» ήταν το μήνυμα του επόπτη. Πέρα του οφέλους από τις προτάσεις ανταλλαγής ομολόγων, στα κεφάλαια θα μετρήσει μόνο ό,τι σηκώσουν οι τράπεζες από τις αγορές, αν και στο πλαίσιο της «πολιτικής» αντιμετώπισης της ανακεφαλαιοποίησης, οι τραπεζίτες δεν παύουν να ελπίζουν ότι αν κάποιος βρεθεί κοντά στο στόχο, θα υπάρξει κάποια ευελιξία.



    ΣΧΟΛΙΑ