• Business

    Μια τρύπα στο νερό: Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε για το χτίσιμο του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα


    Αν ανησυχείτε για το πώς θα μπορέσετε να πετύχετε τον στόχο των δαπανών με πλαστικό χρήμα για να “χτίσετε” το αφορολόγητο για φέτος, σταματήστε να ανησυχείτε: όλα δείχνουν ότι δεν θα δυσκολευτείτε και πολύ…

    Με μία απλή μελέτη των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές δηλώσεις του προηγούμενου έτους προκύπτει ότι περίπου 5,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ ετησίως, με 1,15 εκατομμύρια να δηλώνουν εισοδήματα έως 15.000 ευρώ και μόνο τους υπόλοιπους 1,45 εκατομμύρια φορολογούμενους να δηλώνουν εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ. Κάνοντας την αναγωγή στα ποσοστά του εισοδήματος που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών ότι θα πρέπει να δαπανήσει κάποιος με πλαστικό χρήμα, το συμπέρασμα είναι ότι οι συνολικές δαπάνες που θα πρέπει να γίνουν με κάρτες ανέρχονται κάπου στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Σας φαίνεται μεγάλο ποσό; Κι όμως, δεν είναι – ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ένα σημαντικό τμήμα των φορολογούμενων, που είναι οι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών, δεν είναι υποχρεωμένο να κάνει αγορές με πλαστικό χρήμα, και άρα το πραγματικό ποσό θα είναι ακόμα χαμηλότερο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 2016 οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών με πλαστικό χρήμα ξεπέρασαν τα 15 δις ευρώ, χωρίς καν να συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν τον αριθμό οι πληρωμές μέσω e-banking! Είναι λοιπόν φανερό ότι, με δεδομένη την όλο και μεγαλύτερη χρήση πλαστικού χρήματος μετά την επιβολή των capital controls, λογικά δεν θα είναι πρόβλημα για τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογούμενων να πιάσουν τον στόχο και να γλιτώσουν το πρόστιμο, πόσω μάλλον από τη στιγμή που στο χτίσιμο του αφορολογήτου τελικά θα μετράνε και οι πληρωμές σε ΔΕΚΟ.

    Επομένως, διερωτάται κανείς τι θέλει να πετύχει το υπουργείο Οικονομικών με το μέτρο αυτό. Τα δημόσια έσοδα δεν θα αυξηθούν (αφού πολύ λίγοι θα κληθούν λογικά να πληρώσουν πρόστιμο επειδή δεν έπιασαν τον στόχο), η φοροδιαφυγή δεν θα καταπολεμηθεί (αφού δεν υπάρχει στόχευση σε επαγγέλματα όπου υπάρχει τάση για φοροδιαφυγή), οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα δεν θα αυξηθούν εξαιτίας του μέτρου (αλλά επειδή ούτως ή άλλως οι Έλληνες είναι πλέον εξοικειωμένοι με το πλαστικό χρήμα), άρα τελικά τι κερδίζει το Δημόσιο;

    Μηδέν εις το πηλίκον…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πρωταθλήτρια στην τιμή της βενζίνης η Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΗ: Πώς έχασε σχεδόν 25.000 πελάτες σε δύο μήνες και γιατί τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ λένε τη μισή αλήθεια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιώργος Λογοθέτης: Το power game ενός 40άρη billionaire



    ΣΧΟΛΙΑ