• Business

    Μια δημοπρασία για όλο το φάσμα του 5G προτείνει η ΕΕΤΤ-Πώς θα διαμορφωθεί το τίμημα για Cosmote, Vodafone και Wind

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Κωνσταντίνος Μασσἐλος. Πρόεδρος ΕΕΤΤ


    Με τη δημόσια διαβούλευση για τη διαδικασία και τις φασματικές περιοχές που θα δοθούν εκκινεί η υλοποίηση της υποδομής του 5G.

    Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προτείνει μία δημοπρασία για όλες τις συχνότητες της νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας (700 MHz, 2 GHz, 3400 – 3800 MHz και 26 GHz).

    Από το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης που δημοσιοποιήθηκε χθες απουσιάζει το οικονομικό σκέλος, η προτεινόμενη τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας, η οποία ακόμα αποτελεί αντικείμενο μελέτης από την ΕΕΤΤ με τη βοήθεια εξωτερικού συμβούλου (τη βρετανική εξειδικευμένη στα θέματα φάσματος εταιρεία, Coleago).

    Επί της ουσίας πρόκειται για ζήτημα εθνικής στρατηγικής. Με άλλα λόγια αν οι τρεις πάροχοι Cosmote, Vodafone και Wind (θεωρείται μάλλον δύσκολο να έρθει τέταρτος παίχτης και να διεκδικήσει συχνότητες) κληθούν να καταβάλουν ένα υπερβολικό ποσό για να πάρουν τις συχνότητες θα καθυστερήσουν στη δημιουργία του δικτύου και στην παροχή των νέων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα η χώρα να μείνει για άλλη μια φορά πίσω στις τεχνολογικές εξελίξεις.

    Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει σχετικά ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης (Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης) η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση του ορισμού ενός λελογισμένου αρχικού τιμήματος.

    Στην ίδια λογική είναι και ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνος Μασσέλος, ο οποίος με αφορμή τη διαβούλευση σημείωσε χθες μιλώντας στο mononews ότι «η φιλοσοφία που διέπει τις αποφάσεις μας για το 5G είναι αναπτυξιακή. Μας ενδιαφέρει το νέο δίκτυο να αναπτυχθεί γρήγορα και όχι απλώς να εισπράξουμε τώρα.»

    Όπως επισημαίνεται η ΕΕΤΤ θεωρεί ότι η χορήγηση φάσματος μέσω παράλληλων διαδικασιών όπου οι συμμετέχοντες στην διαδικασία έχουν την δυνατότητα σε κάθε γύρο να υποβάλλουν προσφορά για όλες τις ζώνες που ενδιαφέρονται δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στους παρόχους οι οποίοι έχουν την δυνατότητα ανάλογα με την εξέλιξη της δημοπρασίας να μεταφέρουν το ενδιαφέρον τους από μία ζώνη σε κάποια άλλη. Για αυτό το λόγο προτείνει όλες οι ζώνες φάσματος που θα είναι αντικείμενο της δημοπρασίας να χορηγηθούν μέσω μίας δημοπρασίας πολλαπλών ζωνών και πολλαπλών γύρων, όπου σε κάθε γύρο οι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλλουν προσφορές σε κάθε ζώνη που τους ενδιαφέρει.

    Η ΕΕΤΤ θεωρεί ότι ο συνδυασμός χορήγησης των εν λόγω τμημάτων φάσματος σε μία κοινή ή παράλληλη διαδικασία συμβάλλει στη δημιουργία ρυθμιστικής σταθερότητας σχετικά με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας και κατά προέκταση στον αποτελεσματικό προγραμματισμό του μέγεθος και του χρονοδιαγράμματος των επενδύσεων των παρόχων, οι οποίοι γνωρίζουν εκ των προτέρων, το διαθέσιμο προς εκμετάλλευση φάσμα.

    Αντίθετα, πολλαπλές διαδικασίες χορήγησης μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα συντονισμού, διαθεσιμότητας φάσματος και αβεβαιότητα ως προς το κόστος και όρους διάθεσης μεταξύ διαφόρων τμημάτων φάσματος.

    Η ΕΕΤΤ παράλληλα επισημαίνει: «Σε περίπτωση που για λόγους που ξεφεύγουν από τον έλεγχο της ΕΕΤΤ, η διαδικασία δεν είναι κοινή για όλες τις ζώνες, η ΕΕΤΤ θεωρεί πως οι διαδικασίες πρέπει να είναι τουλάχιστον συνδεδεμένες, δηλαδή τα ανώτατα όρια φάσματος και οι προϋποθέσεις συμμετοχής να είναι εκ των προτέρων γνωστές για όλες τις ζώνες, ανεξαρτήτως του πότε θα διενεργηθούν αυτές.»

    Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕΤΤ προτείνει τα ανώτατα όρια φάσματος που θα ορισθούν, να ισχύσουν για όλες τις δημοπρασίες που αφορούν στο φάσμα για το 5G ανεξαρτήτως εάν αυτές γίνουν ταυτόχρονα.

    Ο μέγιστος αριθμός των πανελλαδικών δικαιωμάτων που μπορούν να διατεθούν είναι:

    α) Έξι συζευγμένα φασματικά τμήματα εύρους 2×5 MHz στις ζώνες συχνοτήτων 703 – 733 ΜΗz & 758 – 788 ΜΗz.

    β) Τρία συζευγμένα φασματικά τμήματα εύρους 2×5 MHz στις ζώνες συχνοτήτων 1965-1980 MHz και 2155-2170 MHz, που είναι ελεύθερα, καθώς και εννέα συζευγμένα τμήματα από τις ζώνες συχνοτήτων 1920-1965 MHz και 2110-2155 MHz που είχαν χορηγηθεί από το 2001.

    γ) Έως τέσσερα δικαιώματα χρήσης με εύρος από 100 ΜΗz έως 150 MHz στη ζώνη συχνοτήτων 3400 – 3800 MHz. Στη ζώνη αυτή μέρος του φάσματος έχει αποδοθεί στον ΟΤΕ για τα αποκαλούμενα αγροτικά δίκτυα με την ΕΕΤΤ να προτείνει να εξεταστεί η αναδιανομή του.

    δ) Στη ζώνη 24,25-27,5 GHz, ο ακριβής αριθμός των δικαιωμάτων και το φασματικό τους εύρος θα διαμορφωθεί από τις απαντήσεις στη δημόσια διαβούλευση.

    Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται 10 Μαρτίου 2020, χωρίς να αποκλείεται, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, να δοθεί παράταση. Βάσει του έως τώρα προγραμματισμού η διαγωνιστική διαδικασία για τις συχνότητες του 5G θα γίνει εντός του έτους, το νωρίτερο στο τέταρτο τρίμηνο. Το φάσμα ενδεχομένως να παραχωρηθεί χωρίς να είναι όλα τα τμήματά του άμεσα διαθέσιμα γιατί ορισμένα χρησιμοποιούνται σήμερα για την κάλυψη διαφορετικών αναγκών (όπως συμβαίνει με τα 700 MHz, αποκαλούμενα και ως ψηφιακό μέρισμα 2).

    Η 5η γενιά των δικτύων κινητών επικοινωνιών χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο κρίσιμες δομικές μονάδες της ψηφιακής οικονομίας και της κοινωνίας μας την επόμενη δεκαετία.

    Το 5G θα παρέχει “συνδεσιμότητα” σχεδόν παντού, γρήγορη μεταφορά δεδομένων και επεξεργασία πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, σε μεμονωμένους χρήστες και σε συνδεδεμένα “αντικείμενα”.

    Οι καινοτόμες δυνατότητες του 5G θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών υψηλής ταχύτητας και αξιοπιστίας. Μερικά παραδείγματα αφορούν σε βιομηχανικές εφαρμογές αυτοματισμού, εφαρμογές σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, αυτόνομη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων, εφαρμογές πολυμέσων επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, κ.α..

    Το 5G θα είναι έως είκοσι φορές ταχύτερο από το 4G, με μικρή καθυστέρηση απόκρισης δικτύου (της τάξης του 1 ms). Θα υποστηρίζει κινητικότητα με ταχύτητα έως 500 km/h και μεγάλο αριθμό ταυτόχρονων χρήσεων υπηρεσιών και συσκευών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (έως ένα εκατομμύριο).



    ΣΧΟΛΙΑ