• Real Estate

    Αγορά ακινήτων: Γιατί οι Λονδρέζοι πωλούν πολυτελή σπίτια μέσω WhatsApp

    • Bloomberg


    Μεγάλος αριθμός Λονδρέζων αποφεύγουν τις ιστοσελίδες πώλησης ακινήτων και επιλέγουν να πουλήσουν τα σπίτια τους με τους δικούς τους όρους, πραγματοποιώντας διαπραγματεύσεις κατά κύριο λόγο μέσω WhatsApp.

    Σχεδόν το 1/4 των κατοικιών στο Λονδίνο πωλήθηκαν εκτός μεσιτικής αγοράς τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, σύμφωνα με την κτηματομεσιτική Hamptons International. Το νούμερο είναι υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019 – το τελευταίο τρίμηνο πριν από την πανδημία – όταν οι πωλήσεις “κάτω από το τραπέζι” διεκδικούσαν το 11% του συνολικού μεριδίου αγοράς. Είναι επίσης το υψηλότερο ποσοστό τριμήνου από τότε που η Hamptons άρχισε να καταγράφει δεδομένα, το 2007.

    Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των Λονδρέζων που πωλούν τα πιο ακριβά σπίτια. «Οι πιο σκληρές συνθήκες έχουν αυξήσει τον αριθμό των κατοικιών του 1 εκατομμυρίου στερλίνων και άνω (1,2 εκατομμυρίων δολαρίων) που διακινούνται αθόρυβα», δήλωσε ο David Fell, αναλυτής στην Hamptons.

    Off-Market Sales | Share of London homes sold off-market in final quarter of the year
    Το ποσοστό των κατοικιών στο Λονδίνο που πωλήθηκαν εκτός αγοράς το τελευταίο τρίμηνο του έτους

    Σχεδόν το 1/3 των κατοικιών που πωλήθηκαν έναντι 1 εκατομμυρίου στερλίνων ή και περισσότερο, διακινήθηκαν εκτός αγοράς τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, το υψηλότερο τριμηνιαίο μερίδιο από το 2017.

    Η άνοδος των πωλήσεων κατοικιών πολυτελείας εκτός αγοράς οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της δραστηριότητας στην κορυφή της αγοράς ακινήτων του Λονδίνου.

    Οι νέες πωλήσεις κατοικιών με τιμή 5 εκατομμυρίων στερλίνων ή περισσότερο ήταν 74% υψηλότερες το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προ Covid εποχής, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία ανάλυσης LonRes. Το ισχυρό δολάριο έναντι της βρετανικής λίρας προσελκύει επίσης περισσότερους διεθνείς αγοραστές στην αγορά πολυτελείας του Λονδίνου.

    Ο μεσίτης ακινήτων Charles McDowell, του οποίου η εταιρεία Charles McDowell Properties συμβουλεύει πλούσιους πελάτες για ακίνητα στο Λονδίνο, επισημαίνει ότι οι αγοραστές και οι πωλητές πολυτελών κατοικιών επιζητούν την ιδιωτικότητα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και προτιμούν να μην παρουσιάζουν τα σπίτια τους σε δημόσιες ιστοσελίδες. Ως εκ τούτου, είπε, οι περισσότερες διαπραγματεύσεις έχουν μεταφερθεί σε άλλους χώρους, και συγκεκριμένα στο WhatsApp.

    «Η ανάγκη για πωλήσεις μέσω διαδικτύου μειώνεται, με την προϋπόθεση ότι ο μεσίτης διαθέτει ένα ισχυρό δίκτυο», δήλωσε ο McDowell, ο οποίος πούλησε τέσσερα σπίτια “κάτω από το τραπέζι” μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου ενός ακινήτου 45 εκατομμυρίων στερλίνων στο Holland Park.

    “Στους πελάτες μας αρέσει το WhatsApp επειδή είναι πιο άμεσο και ασφαλές, καθώς και γιατί εξελίσσεται γρήγορα στην πιο προτιμώμενη μέθοδο επικοινωνίας.”

    Under the Counter | The share of off-market home sales in London far exceeds Britain
    Το μερίδιο των πωλήσεων κατοικιών εκτός αγοράς στο Λονδίνο ξεπερνά κατά πολύ αυτό του συνόλου της Βρετανίας

    Ο Anthony Payne, διευθύνων σύμβουλος της LonRes, επισήμανε ότι «αυτός είναι ένας ξεχωριστός τομέας» και πως τα σπίτια θα αποσυρθούν «εξίσου αθόρυβα εάν δεν ανταποκριθούν στην τιμή που ζητούν».

    Ο Fell, ο αναλυτής της Hamptons, ξεχώρισε ένα άλλο πλεονέκτημα των συναλλαγών εκτός αγοράς: επιτρέπουν στους πωλητές να πειραματίζονται με την τιμολόγηση «χωρίς να αφήνουν ψηφιακό αποτύπωμα», που σημαίνει ότι δεν θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση «αν επιλέξουν να βγάλουν το σπίτι τους εκτός αγοράς με σκοπό να προσπαθήσουν ξανά σε έξι ή 12 μήνες».

    Prime London Properties | Home sales were higher in 2022 compared to their pre-pandemic average
    Οι πωλήσεις κατοικιών ήταν υψηλότερες το 2022 σε σύγκριση με τον μέσο όρο τους πριν από την πανδημία

    Ο Fell αναμένει ότι οι ισχυρές πωλήσεις εκτός αγοράς θα συνεχιστούν κατά το 2023.

    Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι τα πολυτελή ακίνητα που είναι διαθέσιμα προς πώληση θα εξαφανιστούν εντελώς από τις δημόσιες πλατφόρμες.

    «Πιθανότατα θα δούμε περισσότερους πωλητές να ξεκινούν τις προσπάθειες τους εκτός αγοράς προτού αποφασίσουν να διαθέσουν το σπίτι τους στο ευρύτερο κοινό, εάν η αντίδραση των υποψήφιων “κρυφών” αγοραστών ήταν θετική, αλλά δεν κατάφεραν ακόμη να πετύχουν την πώληση».

    Διαβάστε ακόμη:

    Αγορά ακινήτων: Η υβριδική εργασία αλλάζει το real estate

    Επενδύσεις 3 δις στο real estate ετοιμάζει ο δισεκατομμυριούχος Αλ Χαμπτούρ – Ποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι στα σχέδια του του



    ΣΧΟΛΙΑ