• Business

    Μεγάλη έκπληξη για ειδικά μισθολόγια: Παίρνουν αναδρομικά 2 ετών

    ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ


    Η δικαίωση που έλαβαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι εργαζόμενοι στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ κλπ) σύντομα θα μετουσιωθεί σε υλικές απολαβές: το Δημόσιο καλείται να τους δώσει πίσω τα χρήματα που τους έκοψε από τα αναδρομικά τους για τις περικοπές των μνημονίων, και όσο κι αν προσπαθεί να κάνει τον… Κινέζο για να αποφύγει τη “λυπητερή”, δεν μπορεί να αγνοεί επ’ άπειρον τη δικαστική απόφαση σε βάρος του.

    Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση των ενστόλων και λοιπών εργαζομένων στα ειδικά μισθολόγια, οι οποίοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη όταν η κυβέρνηση Σαμαρά, το 2014, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα, περιέκοψε κατά 50% τα αναδρομικά δύο ετών που δικαιούνταν με βάση τις παρακρατήσεις που τους είχαν γίνει σε μισθούς και συντάξεις το 2012, στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου.

    Η περικοπή αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική από το Α’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς, ενώ η Ολομέλεια του Συνεδρίου σε πιλοτική δίκη θα κρίνει αν θα ανοίξει ο δρόμος για αντίστοιχες διεκδικήσεις και από άλλα ειδικά μισθολόγια.

    Πάντως, ήδη το Μισθοδικείο έχει δικαιώσει τους δικαστικούς και η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει δικαιώσει τους ένστολους και τους καθηγητές των ΑΕΙ, που τώρα περιμένουν την κυβέρνηση να κάνει αυτό που οφείλει: να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις και να επιστρέψει στα ειδικά μισθολόγια τα αναδρομικά δύο ετών που τους αναλογούν.

    Μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει, και φυσικά ο λόγος είναι ότι αυτό θα επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών – όμως οι δικαστικές αποφάσεις πλέον υπάρχουν, και στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να αποφύγουν το αναπόφευκτο, όσο κι αν προσπαθήσουν. Και αυτό που κάνουν είναι να προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, καθυστερώντας την επιστροφή των αναδρομικών.

    Αλλά, όπως όλοι ξέρουμε, όσο κι αν κρατήσουν οι καθυστερήσεις, στο τέλος ο διαιτητής θα σφυρίξει τη λήξη…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στον αέρα η διαπραγμάτευση: Αγεφύρωτες οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης- θεσμών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Στουρνάρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Όσο η αξιολόγηση καθυστερεί τόσο κινδυνεύει η οικονομία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: The Wise Man: Φήμες ότι βρέθηκε ο νέος CEO της Τράπεζας Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ