• Business

    Με 22,7 εκ. ευρώ συμμετέχει η EBRD στην αύξηση της Lamda

    • NewsRoom


    Υποστηρίζοντας το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ελλάδα, η EBRD επενδύει 22,7 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 650 εκατ. ευρώ της Lamda Development, που θα αναπτύξει το project του Ελληνικού.

    Το έργο, τονίζει στην ανακοίνωσή της η EBRD, στοχεύει στην ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας σε μια βιώσιμη και πλήρως ολοκληρωμένη εμπορική, οικιστική και τουριστική υποδομή, συνολικής έκτασης 6,2 εκατομμυρίων τ.μ. Το συνολικό επενδυτικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε 8 δισ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί στα επόμενα 25 χρόνια.

    Πέρα από την Αθήνα, το έργο, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη σήμερα, θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. Αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 85.000 νέες θέσεις εργασίας κατά τα στάδια κατασκευής και λειτουργίας, να συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας δημιουργώντας σημαντικά ποσά στα φορολογικά έσοδα προς το ελληνικό κράτος.

    Το έργο θα δημιουργήσει ένα μητροπολιτικο πάρκο που θα είναι προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες και  τους τουρίστες   και θα περιλαμβάνει πολιτιστικές αθλητικές  τουριστικές και εκπαιδευτικές υποδομές.  Επίσης θα προσφέρει πρόσβαση σε 3,5 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αθηναίας που είναι επί του παρόντος απρόσιτες.

    Εκτιμάται επίσης ότι το Ελληνικό θα προσελκύσει πάνω από 1 εκατομμύριο νέους τουρίστες στην περιοχή και θα αναδείξει την πρωτεύουσα  ως τουριστικό προορισμό για όλο το χρόνο. Η Lamda Development είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ακινήτων στην Ελλάδα και ειδικεύεται στην ανάπτυξη, την επένδυση και τη διαχείριση ακινήτων. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας θα πραγματοποιηθεί μέσω εγχώριας δευτερογενούς δημόσιας προσφοράς, με τις νέες μετοχές εισηγμένες και διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Τα κεφάλαια της EBRD θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της πράσινης οικονομίας. Η Τράπεζα θα συνεργαστεί με την Lamda Development για υποδομές μηδενικού περιβαλλοντικού  αποτυπώματος, σύμφωνα με την Οδηγία για την οικοδομική της ΕΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ