• Business

    McDonald’s: Κόντρα στην πίεση της ΕΕ για επιβολή των «reusables»

    • Μαρία Βε

    Κρις Κεμπτσίνσκι, CEO McDonald’s (Πηγή Linkedin)


    «Έρχεται η επανάσταση των φαστ φουντ», σχολίαζε ο Guardian πέρσι, κατά τη γνωστοποίηση της είδησης ότι η κυβέρνηση της Γαλλίας απαγορεύει τα πιάτα, τα ποτήρια και τα επιτραπέζια σκεύη μιας χρήσης, για όποιον τρώει ή πίνει στα ταχυφαγεία, προωθώντας τα επαναχρησιμοποιήσιμα για περιβαλλοντικούς λόγους.

    Ωστόσο, οι εταιρείες φαστ φουντ αντεπιτίθενται στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες απαιτούν από όλα τα εστιατόρια να χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά για να σερβίρουν το φαγητό.

    Όπως προειδοποιούν, οι πρώιμες εμπειρίες με την επαναχρησιμοποίηση δεν είναι ελπιδοφόρες.

    Η McDonald’s αναφέρει ότι μετά από χρόνια μείωσης της χρήσης επιβλαβών για το περιβάλλον πλαστικών στα εστιατόριά της εστιάζοντας στην ανακύκλωση και στις ανακυκλώσιμες συσκευασίες, το σχέδιο της ΕΕ θα ισοδυναμούσε με την ανατροπή αυτής της φιλοσοφίας.

    «Βασικά έχουμε εξαλείψει το πλαστικό από τα εστιατόριά μας», δήλωσε σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ο Jon Banner, επικεφαλής αειφορίας των McDonald’s σε παγκόσμιο επίπεδο.

    «Τώρα, ως αποτέλεσμα της επαναχρησιμοποίησης, θα πρέπει να καταλήξουμε να επαναφέρουμε το πλαστικό στα εστιατόριά μας με στόχο να επαναχρησιμοποιηθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί», επεσήμανε.

    Σημειώνεται ότι η McDonald’s έχει πειραματιστεί με τα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τονίζοντας ότι πολλά από αυτά απλώς εξαφανίζονται!.

    Αυτό συμβαίνει στη Γερμανία, όπου οι πελάτες που επιλέγουν επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά πληρώνουν προκαταβολή 2 ευρώ και μόνο το 40% των ποτηριών επιστρέφει στα εστιατόρια.

    Τα πρώτα αποτελέσματα στην Ολλανδία είναι ακόμη πιο αποθαρρυντικά, με μόνο το 25% να επιστρέφει παρά την πληρωμή του 1 ευρώ.

    Η έρευνα της McDonald’s δείχνει ότι τα ποτήρια πρέπει να επαναχρησιμοποιηθούν 50 έως 100 φορές για να πούμε ότι αξίζει από περιβαλλοντικής άποψης σε σχέση με τα προϊόντα μιας χρήσης.

    «Δεν πλησιάζουμε σε κανένα επίπεδο κάτι τέτοιο, δείχνει η εμπειρία της πραγματικής ζωής», υπογραμμίζει ο Banner.

    Ακόμη, στη Γαλλία, όπου ορισμένες επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες έγιναν υποχρεωτικές νωρίτερα φέτος, αυτά τα είδη χρησιμοποιούνται λιγότερες από 29 φορές κατά μέσο όρο.

    Οι αυστηροί κανόνες της ΕΕ

    Σημειώνεται ότι πέρσι η ΕΕ πρότεινε αυστηρούς κανόνες που θα επέβαλλαν την ευρεία χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών, ακόμη και για φαγητό σε πακέτο.

    Φέτος την Άνοιξη, παρόλο που οι στόχοι για τις συσκευασίες σε πακέτο καταργήθηκαν στην τελευταία απόφαση του κοινοβουλίου, η πρόταση θα εξακολουθεί να περιλαμβάνει τα τρόφιμα που καταναλώνονται σε εστιατόρια γρήγορης εξυπηρέτησης.

    Η επιτροπή περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει προγραμματιστεί να ψηφίσει επί της πρότασης στις 24 Οκτωβρίου.

    Μόλις εγκριθεί από την ολομέλεια του κοινοβουλίου, θα οριστεί η επίσημη διαπραγματευτική θέση του κοινοβουλίου.

    Στο μεταξύ, τα κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να αναπτύσσουν τη δική τους θέση, γεγονός που σημαίνει ότι ο οριστικός νόμος είναι πιθανόν να ψηφιστεί μήνες μετά.

    Μεγάλες επενδύσεις

    Αξίζει να επισημανθεί ότι τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος των εστιατορίων έχει επενδύσει πολλά σε ανακυκλώσιμες και βιοδιασπώμενες συσκευασίες, με κάποιες εταιρείες να δηλώνουν ικανοποιημένες από το αποτέλεσμα αυτής της μετάβασης, ενώ δεν προτίθενται να απομακρυνθούν από αυτή τη φιλοσοφία.

    Έχουν δει θετικές αποδώσεις, καθώς έχουν δημιουργήσει σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης πολύ σοβαρά προγράμματα ανακύκλωσης και έχουν εκπαιδεύσει προσωπικό.

    «Έχει γίνει τρόπος ζωής» σύμφωνα με τους ειδικούς.

    Ωστόσο,  η μετάβαση προς τα επαναχρησιμοποιήσιμα θα απαιτούσε επίσης σημαντικές δαπάνες για την ανανέωση των εστιατορίων με περισσότερες εγκαταστάσεις όσον αφορά την πλύση των σκευών, γεγονός που θα αύξανε σημαντικά την ποσότητα του νερού και ενέργειας.

    Η επιπλέον χρήση ηλεκτρικής ενέργειας με τη σειρά της,  θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολο για τα McDonald’s και άλλα ταχυφαγεία να πετύχουν το καθαρό μηδέν μέχρι το 2050, το οποίο αποτελεί μία από τις βασικές προσδοκίες της ΕΕ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Costco: Ξεπουλάνε σε χρόνο ρεκόρ οι πλάκες χρυσού 24 καρατίων!

    Ευρωσύμβουλοι: Έκτακτη ΓΣ στις 3/11 για συμψηφισμό ζημιών και επιστροφή κεφαλαίου

    Θάνος Σοφιός (Breakwave Advisors): Τα ναύλα στα capesize ξεπέρασαν τις 21.000 δολ. ημερησίως



    ΣΧΟΛΙΑ