• Business

    McDonald’s: Eξαγοράζει το μερίδιο της Carlyle στις κινεζικές της δραστηριότητες έναντι 1,8 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg

    Κρις Κεμπτσίνσκι, CEO McDonald’s (Πηγή Linkedin)


    Το αμερικανικό private equity Carlyle Group πουλά το μερίδιο που κατέχει στις κινεζικές δραστηριότητες της McDonald’s, στην εταιρεία εκμετάλλευσης της αλυσίδας χάμπουργκερ έναντι περίπου 1,8 δισ. δολαρίων, αποκομίζοντας απόδοση 6,7 φορές και πραγματοποιώντας μία από τις πιο προσοδοφόρες εξόδους του από την ασιατική χώρα.

    Η συναλλαγή ανακοινώθηκε τη Δευτέρα χωρίς να αναφέρεται η τιμή.

    Η Carlyle σχεδίαζε αρχικά να πουλήσει μέρος του μεριδίου 28% που κατέχει, μαζί με μια συμμετοχή στον βραχίονα private equity της Citic, Trustar Capital, σε μια συμφωνία 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία περιλάμβανε τη δημιουργία ενός νέου οχήματος με ταυτόχρονη προσέλκυση νέων κεφαλαίων.

    Εκπρόσωπος της Carlyle αρνήθηκε να σχολιάσει την τιμή πώλησης και την απόδοση της επένδυσης.

    Κατά τα έξι χρόνια που η Carlyle είχε συμμετοχή στην McDonald’s Κίνας, η αλυσίδα φαστ φουντ άνοιξε νέα καταστήματα και ενίσχυσε τις υπηρεσίες παράδοσης στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της.

    Η πώληση του μεριδίου της αποτελεί μία ακόμη επιτυχημένη αποχώρηση του private equity από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης της China Pacific Insurance, η οποία εξαγοράστηκε το 2005, και της εταιρείας παροχής διαφημιστικών υπηρεσιών, Focus Media Holding Ltd. το 2018.

    Η McDonald’s με έδρα το Σικάγο θα αυξήσει το μερίδιό της στην κινεζική επιχείρηση στο 48% από 20% στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της. Η Citic Consortium, ένας κινεζικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων, θα συνεχίσει να κατέχει το 52%.

    Ταχεία ανάπτυξη

    Η Κίνα αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την McDonald’s, με την αλυσίδα να διπλασιάζει τα καταστήματα της εκεί σε περισσότερα από 5.500 από το 2017. Ο στόχος είναι αποκτήσει περισσότερα από 10.000 εστιατόρια έως το 2028.

    Η εταιρεία έχει εφαρμόσει την ανέπαφη παραλαβή και παράδοση για Big Mac, πατάτες και άλλα μενού σε όλη την Κίνα και οι υπηρεσίες παράδοσης συνέχισαν να αυξάνονται στη χώρα ακόμη και κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω Covid.

    «Μαζί, μεταμορφώσαμε την επιχείρηση, επιταχύνοντας το προφίλ ανάπτυξής της και φέρνοντας επανάσταση στο ψηφιακό μάρκετινγκ και στις επιχειρησιακές της ικανότητες», δήλωσε ο X.D. Ο Yang, πρόεδρος της Carlyle Asia.

    Η McDonald’s πούλησε περίπου το 80% των δραστηριοτήτων της στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ για περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, αποτιμώντας την επιχείρηση έως και 2,08 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Οι εταιρείες private equity έχουν συγκεντρώσει περιουσιακά στοιχεία άνω των 1,5 τρισ. δολαρίων στην Κίνα τις τελευταίες δύο δεκαετίες και υπολογίζουν σε υψηλές αποδόσεις από την πώληση των μετοχών τους.

    Διαβάστε ακόμη:

    McDonald’s: Κέρδη και έσοδα άνω των προσδοκιών στο γ’ τρίμηνο

    Shakira: Εξωδικαστικά λύθηκε η υπόθεση φοροδιαφυγής – Θα πληρώσει 7 εκατ. ευρώ

    Louis Vuitton: Μοναδική επίδειξη υψηλής ραπτικής στο Χονγκ Κονγκ σε συνεργασία με μεγιστάνες



    ΣΧΟΛΙΑ