• Business

    Μαθιός Πυρίμαχα: Κόπηκαν οι επιχορηγήσεις, γύρισε στις ζημιές!

    Γιάννης Μαθιός, Πρόεδρος και CEO της Μαθιός Πυρίμαχα

    Γιάννης Μαθιός, Πρόεδρος και CEO της Μαθιός Πυρίμαχα


    Εκτιμήσεις από κάποιον άλλον… πλανήτη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να δικαιολογήσει τις ζημιές και την κάθετη πτώση στα οικονομικά της αποτελέσματα διατυπώνει στην οικονομική της έκθεση για το α’ 6μηνο η Μαθιός Πυρίμαχα.

    Παντελώς αποκομμένο το λογιστήριο από την πραγματικότητα, όταν δεν έχει περάσει μία εβδομάδα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Bloomberg κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο φέτος και σίγουρα πάνω από 2%.

    Η Μαθιός Πυρίμαχα για να δικαιολογήσει την καθίζηση στα οικονομικά της μεγέθη γράφει ότι, «η ισχυρή ανάπτυξη μετά την πανδημία που έχει παρατηρηθεί στην ελληνική οικονομία θα μειώσει», λέει, «σύντομα ρυθμούς, οδηγώντας την οικονομία σε στασιμότητα το 2023»!

    Και όχι μόνο, προβλέποντας κοράκια πάνω από την ελληνική οικονομία, γράφει ότι, «η ιδιωτική κατανάλωση θα πληγεί σοβαρά από την ενεργειακή κρίση και την εκτίναξη των ρυθμών πληθωρισμού (3,5 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και 5,2% στην Ευρώπη…): ωστόσο, σε πραγματικούς όρους, θα εξακολουθεί να είναι πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα».

    Προφανώς και τα παραπάνω αποτελούν πρόλογο για να δικαιολογηθεί το… Βατερλό στα οικονομικά στοιχεία, όπου έχουμε και λέμε:

    Βουτιά 11,2 στα κύκλο εργασιών στο ά 6μηνο σε 6,7 εκατ. ευρώ.

    Το μικτό κέρδος μειώθηκε σε 2,54 εκατ. από 2,72 εκατ., ενώ οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 181 χιλιάδες ευρώ ή 6,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Η αύξηση των επιτοκίων στοιχίζει στην εταιρεία αφού το χρηματοοικονομικό κόστος αυξήθηκε κατά 127 χιλιάδες ευρώ σε σχέση με πέρσι, ενώ στην τελική γραμμή εμφάνισε ζημιές 785 χιλιάδες ευρώ έναντι κερδών 113 χιλιάδων ευρώ.

    Αύξηση δε και στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις κατά 286 χιλιάδες ευρώ.

    Η εταιρεία μάλλον τα έχει βρει δύσκολα και γι’ αυτό το λόγο εκτιμά ότι έρχονται μαύρες μέρες για την ελληνική οικονομία.

    Διότι ξεκίνησε τη χρονιά που διανύουμε με 1,4 εκατ. ευρώ στο ταμείο της και έχει μειωθεί στις 821 χιλιάδες ευρώ.

    Από την άλλη προκαλεί αίσθηση η αναφορά της στην οικονομική έκθεση για «τα άλλα έσοδα του ομίλου». Διαβάζοντας προσεκτικά την οικονομική έκθεση διαπιστώνει κανείς ότι αυτά «τα άλλα έσοδα» του ομίλου και της εταιρείας μειώθηκαν κατά 588 χιλιάδες ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022.

    Ποια ήταν αυτά «τα άλλα έσοδα»;

    Προέρχονταν, όπως διαβάζουμε επακριβώς από επιδοτήσεις κεφαλαίων και τόκων υφιστάμενων δανείων πληγέντων από τον Covid-19 και επιχορηγούμενων προγραμμάτων.

    Με άλλα λόγια τόση χολή στις προβλέψεις, θα μπορούσε να διερωτηθεί κάποιος επενδυτής, επειδή κόπηκαν οι επιχορηγήσεις της πανδημίας;

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Στόχος το €1 δισ. EBITDA σε ετήσια βάση

    Πλειστηριασμός στις Σπέτσες: Άλλαξε χέρια το σπίτι του Άλκη Δαυίδ σε τιμή έκπληξη

    Attica Group: Σχεδιάζονται επενδύσεις 1 δισ. ευρώ για σύγχρονα πλοία



    ΣΧΟΛΙΑ