• Business

    Μαρινόπουλος: Ποιοι είπαν ναι και ποιοι όχι στη συμφωνία εξυγίανσης. Έκπληξη από Καρυπίδη

    • NewsRoom
    αγορές

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street


    Όχι στο κούρεμα των απαιτήσεων που είχαν στην Μαρινόπουλος είπαν εταιρείες συμφερόντων Καρυπίδη, το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας και οι ΟΤΑ. Όπως προκύπτει από την συμφωνία εξυγίανσης μόνο το 61,3% των προμηθευτών της Μαρινόπουλος ΑΕ με υπόλοιπο απαιτήσεων 347,2 εκατ. ευρώ παρείχαν έγγραφη συναίνεση επί της συμφωνίας εξυγίανσης της αλυσίδας super market. Αντίθετα ένα υψηλό ποσοστό των προμηθευτών της τάξης του 38,7% αρνήθηκε να συναινέσει σε κούρεμα των υποχρεώσεών του κατά 50% και εξόφληση του υπολοίπου της απαίτησης εντός 60 ημερών. Το ποσό των απαιτήσεων των προμηθευτών που αρνήθηκαν να συναινέσουν ανέρχεται σε 219 εκατ. ευρώ. Πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι το ποσοστό είναι υψηλό.

    Βαρύνουσα σημασία 

    Βέβαια δεν είναι μόνο οι προμηθευτές αλλά και οι πιστωτές η σύμφωνη γνώμη των οποίων είχε βαρύνουσα σημασία. Εξαιτίας της συγκέντρωσης συναίνεσης από το 70,2% των πιστωτών και εφόσον η συμφωνία εξυγίανσης επικυρωθεί από το Δικαστήριο οι όροι της ισχύουν για όλους τους πιστωτές είτε παρείχαν, είτε όχι έγγραφη συναίνεση.

    Οι τράπεζες έκαναν την διαφορά 

    Η συμφωνία για την Μαρινόπουλος στηρίχθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά στις τράπεζες και στις εταιρίες Leasing. Για την ακρίβεια οι  τράπεζες συναίνεσαν σε ποσοστό 98,1% (196.4 εκατ. ευρώ), οι εταιρείες leasing (144,7 εκατ) και factoring (10,2 εκατ.) κατά 100%. Oι εκμισθωτές ακινήτων συναίνεσαν σε ποσοστό 65% καθώς συμμετείχαν οι εταιρίες Εθνική Πανγαία, Grivalia, Ζήνων Ακίνητα και Royal Bank of Scotland (ενεργεί ως εκπρόσωπος).

    Ναι από αγροτικούς συνεταιρισμούς στην Μαρινόπουλος 

    Καθολική συναίνεση παρείχε ο όμιλος Carrefour (124,7 εκατ) του οποίου οι απαιτήσεις κουρεύονται κατά 92,21% όπως και εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Μαρινόπουλου (142,7 εκατ). Τέλος στα αξιοσημείωτα είναι ότι συναίνεσε στην συμφωνία εξυγίανσης το 81,8% των αγροτικών συνεταιρισμών που αποτελούν προμηθευτές της Μαρινόπουλος.

    Όσον αφορά στους ενέγγυους πιστωτές όπως σημειώνει το euro2day.gr συγκεντρώθηκε συναίνεση από το 64.5% του συνόλου χάρη στη συμμετοχή των τραπεζών, της ΕΤΕ Factors και εταιρειών όπως η Κρι Κρι, ΕΛΓΕΚ, Διακίνηση, Μίχαλος ΙΚΕ.

    Οι ενέγγυοι πιστωτές αντιπροσώπευαν στις 30 Ιουνίου το 10,5% των συνολικών πιστωτών με την Alpha Bank να συγκεντρώνει το 39,4% της συνολικής αξίας των ενέγγυων πιστωτών.

    Σημειώνεται ότι η Μαρινόπουλος στις 30 Ιουνίου είχε αρνητική καθαρή θέση 386 εκατ. ευρώ με δάνεια 410 εκατ. ευρώ και εμπορικές υποχρεώσεις 880 εκατ. ευρώ. Η αντικειμενική αξία των ιδιόκτητων ακινήτων της ανέρχεται σε 118 εκατ. ευρώ με την αξία των προσημειώσεων που έχουν εγγραφεί επ αυτών να ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ!

    Στην νέα εταιρεία (Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης) τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού θα μεταβιβαστούν έναντι συμβολικού τιμήματος 100 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/marinopoulos-desmevete-akiniti-periousia-ton/78804

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/sklavenitis-richno-stin-agora-320-ekat-evro-ti-lei-sto-mononews-korifea-pigi-tou-ceo-tis-megalis-eterias/78438



    ΣΧΟΛΙΑ