• Business

    Αθέτησε τα συμφωνημένα ο Μαρινόπουλος: Έφυγαν 400 άτομα και δεν έχουν πληρωθεί οι αποζημιώσεις. Πίεση σε Σκλαβενίτη

    Σκλαβενίτης

    Οι κ. Γεράσιμος Σκλαβενίτης και Λεωνίδας Μαρινόπουλος


    Κυριολεκτικά «ξεκρέμαστοι» κινδυνεύουν να μείνουν περίπου 400 έως 500 πρώην υπάλληλοι της «Μαρινόπουλος» οι οποίοι αποχώρησαν οικειοθελώς από την εταιρεία, συναινώντας σε τμηματική καταβολή της αποζημίωσής τους, όμως έναν χρόνο μετά δεν έχουν λάβει παρά μόνο ένα ελάχιστο ποσό, ενώ ορισμένοι δεν έχουν πάρει απολύτως τίποτα! Οι εν λόγω πρώην υπάλληλοι, σύμφωνα με πληροφορίες από δικηγορικά γραφεία που συνομίλησε το mononews.gr , έχουν υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά που προβλέπουν την πληρωμή τους σε δόσεις, όμως λόγω και των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της εταιρείας, που οδήγησαν στην αίτησή της για υπαγωγή στο άρθρο 99 και τελικά στο deal με τον Σκλαβενίτη για την αναβίωση της ιστορικής σελίδας σούπερ μάρκετ, ελάχιστοι έχουν λάβει τον τελευταίο χρόνο περισσότερες από δύο δόσεις.

    Το πρόβλημα τώρα είναι το εξής: τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους τώρα που οι τύχες του Μαρινόπουλου περνούν στη νέα εταιρεία που θα συσταθεί με σκοπό την αναβίωση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το πώς θα αποζημιωθούν ή θα μείνουν εντελώς απροστάτευτοι από το νέο καθεστώς;

    Ρίχνοντας κανείς μια ματιά στις λεπτομέρειες της συμφωνίας για τον Μαρινόπουλο, παρατηρεί πως οι εργαζόμενοι στην εταιρεία μέχρι τις 30 Ιουνίου είναι καλυμμένοι, καθώς οι συμβάσεις τους μεταφέρονται κανονικά στη νέα εταιρεία, όπως έχει ανακοινωθεί. Τι γίνεται όμως με αυτούς που έχουν αποχωρήσει και τους οφείλονται χρήματα; Στη νέα εταιρεία μεταφέρονται, όπως αναφέρεται, και οι υποχρεώσεις προς πρώην εργαζομένους και στελέχη που δικαιούνται αποζημίωση λόγω καταγγελίας σύμβασης.

    Δημήτρης Μαρινόπουλος. Ιδρυτής ΦΑΜΑΡ & Μαρινόπουλος
    Δημήτρης Μαρινόπουλος. Ιδρυτής ΦΑΜΑΡ & Μαρινόπουλος

    Ωστόσο, πέραν αυτών, στην παράγραφο 2.1.5 αναφέρεται: «Περιπτώσεις πρώην εργαζόμενων, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις των παραγράφων [2.1.2] και [2.1.4] με ημερομηνία αναφοράς την 30.06.2016, δεν μεταφέρονται στη Νέα Εταιρεία και οιεσδήποτε τυχόν αξιώσεις ή απαιτήσεις τους ή και αντίστοιχες υποχρεώσεις έκαστης Υπό Εξυγίανση Εταιρείας δεν μεταφέρονται σε αυτήν και παραμένουν σε έκαστη Υπό Εξυγίανση Εταιρεία αντίστοιχα».

    Για να το πούμε με απλά λόγια, οι οφειλές προς αυτούς τους πρώην εργαζομένους μένουν εγκλωβισμένες στην «παλιά», πτωχευμένη εταιρεία, και επομένως είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην πληρωθούν ποτέ…

    Πρόκειται βέβαια για μία μεγάλη αδικία σε βάρος ανθρώπων που εμπιστεύτηκαν την «Μαρινόπουλος» και μπήκαν σε διαδικασία οικειοθελούς αποχώρησης, αποδεχόμενοι να λάβουν σε δόσεις την αποζημίωσή τους, όμως έναν χρόνο μετά ουσιαστικά μαθαίνουν πως… ό,τι πήραν (αν το πήραν κι αυτό), πήραν. Με τον τρόπο αυτό χάνουν τα χρήματά τους και μένουν «στον αέρα».

    Δεν μπορεί βέβαια κανείς να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η νέα εταιρεία κρατά όλους τους εργαζομένους του Μαρινόπουλου. Δεν θα έπρεπε όμως να υπάρχει μία πρόβλεψη και για αυτούς τους ανθρώπους που έφυγαν από την εταιρεία και ακόμα περιμένουν τα χρήματά τους (και μάλιστα έχοντας στα χέρια τους και τα αντίστοιχα ιδιωτικά συμφωνητικά); Μήπως θα πρέπει η διοίκηση της νέας εταιρείας να επανεξετάσει το θέμα αυτό;

    Από αριστερά στα δεξιά οι κ.κ. Λεωνίδας, Πάνος και Πάνος Μαρινόπουλος
    Από αριστερά στα δεξιά οι κ.κ. Λεωνίδας, Πάνος και Πάνος Μαρινόπουλος

    Τι προβλέπει η συμφωνία Μαρινόπουλου -Σκλαβενίτη 

    2. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

    2. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

    2.1. Στις Συμφωνίες Εξυγίανσης θα προβλέπεται ότι:

    2.1.1. Όλες οι ενεργές την 30.06.2016 συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, συμβάσεις εργαζομένων αμειβόμενων με Α.Π.Υ./Τ.Π.Υ και συμβάσεις Διευθυντικών Στελεχών των Υπό Εξυγίανση Εταιρειών θα μεταφέρονται στη Νέα Εταιρεία την Ημερομηνία Ολοκλήρωσης της Συναλλαγής [Ημερομηνία Μεταφοράς] και θα περιλαμβάνουν κατά την Ημερομηνία Μεταφοράς το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων εκάστης Υπό Εξυγίανση Εταιρείας έναντι εκάστου εργαζόμενου, με ενεργή κατά την 30.06.2016 σύμβαση.

    2.1.2. Το σύνολο των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας των ανωτέρω υπό παράγραφο 2.1.1 προσώπων, οι οποίες έχουν καταγγελθεί από έκαστη Εταιρεία Περιμέτρου μέχρι την 30.06.2016 και για τις οποίες: (α) τα πρόσωπα αυτά έχουν ασκήσει ένδικα βοηθήματα για την αναγνώριση της ακυρότητας της καταγγελίας ή (β) δεν έχει παρέλθει η προβλεπόμενη από την κείμενη Νομοθεσία προθεσμία άσκησης ενδίκων βοηθημάτων σχετικά με την αναγνώριση της ακυρότητας της καταγγελίας μεταφέρονται και αναλαμβάνονται από την Νέα Εταιρεία.

    Οι συμβάσεις της παρούσης παραγράφου 2.1.2., μεταφέρονται στη Νέα Εταιρεία, με την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης [Απόφαση Εργατικής Διαφοράς], με την οποία θα αναγνωρίζεται ότι η καταγγελία της εν λόγω σύμβασης εργασίας είναι άκυρη, και εφόσον ο εργαζόμενος επιθυμεί την μεταφορά της εργασιακής του σχέσης στη Νέα Εταιρεία.

    Σε περίπτωση, κατά την οποία εκτός από την αναγνώριση της ακυρότητας της καταγγελίας, με την ανωτέρω Απόφαση Εργατικής Διαφοράς επιδικάζονται και δεδουλευμένες αποδοχές και λοιπά οφειλόμενα ποσά, η Νέα Εταιρεία αναλαμβάνει την καταβολή του συνόλου των δια της Απόφασης Εργατικής Διαφοράς επιδικασθέντων ποσών. Η αποπληρωμή των ποσών αυτών θα γίνει σε (18) ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις χωρίς την επιβολή τόκων, προσαυξήσεων και τυχόν λοιπών επιβαρύνσεων, η πρώτη εκ των οποίων θα καταβληθεί εντός [•] από την Ολοκλήρωση της Συναλλαγής και οι επόμενες [περιγραφή διακανονισμού].

    Σε περίπτωση κατά την οποία ο πρώην εργαζόμενος δηλώσει εγγράφως ότι δεν επιθυμεί τη συνέχιση της εργασίας του στη Νέα Εταιρεία, τότε η σχετική δήλωση θα θεωρείται ως οικειοθελής αποχώρηση, η εργασιακή σχέση δεν θα μεταφέρεται στη Νέα Εταιρεία και τα σχετικά επιδικασθέντα από την Απόφαση Εργατικής Διαφοράς κονδύλια, δεν μεταφέρονται στη Νέα Εταιρεία και παραμένουν στην αντίστοιχη Υπό Εξυγίανση Εταιρεία.

    2.1.3. Στις περιπτώσεις της παραγράφου [2.1.2], η Νέα Εταιρεία αναλαμβάνει την συναφή δικαστική εκκρεμότητα καθώς και το κόστος αυτής από την Ημερομηνία Ολοκλήρωσης της Συναλλαγής.

    Πάνος Μαρινόπουλος
    Λεωνίδας Μαρινόπουλος (δεξια)

    2.1.4. Οι υποχρεώσεις προς πρώην εργαζόμενους και στελέχη, οι οποίοι έχουν αποχωρήσει και οι οποίοι δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις των παραγράφων 2.1.1 και 2.1.2 ανωτέρω και στους οποίους υφίστανται οφειλές αποζημίωσης λόγω καταγγελίας σύμβασης, μεταφέρονται στη Νέα Εταιρεία και αναλαμβάνονται από αυτήν

    2.1.5. Περιπτώσεις πρώην εργαζόμενων, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις των παραγράφων [2.1.2] και [2.1.4] με ημερομηνία αναφοράς την 30.06.2016, δεν μεταφέρονται στη Νέα Εταιρεία και οιεσδήποτε τυχόν αξιώσεις ή απαιτήσεις τους ή και αντίστοιχες υποχρεώσεις έκαστης Υπό Εξυγίανση Εταιρείας δεν μεταφέρονται σε αυτήν και παραμένουν σε έκαστη Υπό Εξυγίανση Εταιρεία αντίστοιχα.

    2.2. Προϋποθέσεις για την υπογραφή των Συμφωνιών Εξυγίανσης:

    2.2.1. Αναφορικά με τους εργαζόμενους και τα Διευθυντικά Στελέχη της παραγράφου 2.1.1, έκαστη Υπό Εξυγίανση Εταιρεία θα προετοιμάσει αναλυτική κατάσταση, την ακρίβεια της οποίας θα βεβαιώνει και στην οποία θα περιλαμβάνονται οι κατωτέρω πληροφορίες, αναφορικά με τις Ενεργείς Συμβάσεις Εξαρτημένης Εργασίας, με ημερομηνία αναφοράς την 30.06.2016:

    i. Ονοματεπώνυμο/πατρώνυμο,

    ii. Διεύθυνση κατοικίας,

    iii. ΑΦΜ,

    iv. Περιγραφή θέσης,

    v. Ώρες/ωράριο εργασίας,

    vi. Μισθός/ ημερομίσθιο/ ωρομίσθιο,

    vii. Ημερομηνία πρόσληψης,

    viii. Αναγνωρίσιμη προϋπηρεσία για μισθό,

    ix. Ημερομηνία αναγνωρίσιμη προϋπηρεσία για αποζημίωση,

    x. Κατάστημα εργασίας/Περιοχή,

    xi. Παροχές (αυτοκίνητο, κινητό, βενζίνη, ενοίκιο σπιτιού, εταιρική πιστωτική κάρτα, δωροεπιταγές, ετήσιες παροχές, μηνιαίες παροχές, λοιπές παροχές)

    xii. Συμμετοχή σε ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια,

    xiii. Υπόλοιπο Αδειών,

    xiv. Προκαταβολές,

    xv. Συνολικές τυχόν οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές από κάθε αιτία.

    2.2.2. Αναφορικά με τους εργαζόμενους της παραγράφου 2.1.2, έκαστη Υπό Εξυγίανση Εταιρεία θα προετοιμάσει αναλυτική κατάσταση, την ακρίβεια της οποίας θα βεβαιώνει, στην οποία θα περιλαμβάνονται πέραν των αναφερόμενων στην παράγραφο 2.2.1. πληροφοριών και οι κατωτέρω πληροφορίες, κατά την 30.06.2016:

    Πάνος - Ιωάννα Μαρινοπούλου
    Πάνος – Ιωάννα Μαρινοπούλου

    42

     

    i. Ημερομηνία καταγγελίας,

    ii. Ημερομηνία γνωστοποίησης στις αρμόδιες Αρχές,

    iii. Καταβληθείσα αποζημίωση,

    iv. Εάν έχει ασκηθεί αγωγή:

     Στοιχεία Δικογράφου

     Στοιχεία Δικασίμου

     Αίτημα και Αιτούμενα κονδύλια

    v. Εάν έχει εκδοθεί απόφαση [πέραν των ανωτέρω]:

     Στοιχεία Πρωτόδικης Απόφασης

     Στοιχεία Ενδίκου Μέσου

     Ημερομηνίες Δικασίμου

     Αίτημα Ενδίκου Μέσου

    2.2.3. Αναφορικά με τους πρώην εργαζόμενους της παραγράφου 2.1.4 ανωτέρω, έκαστη Υπό Εξυγίανση Εταιρεία θα προετοιμάσει αναλυτική κατάσταση, την ακρίβεια της οποίας θα βεβαιώνει, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι κατωτέρω πληροφορίες:

    i. Ονοματεπώνυμο/πατρώνυμο,

    ii. Διεύθυνση κατοικίας,

    iii. ΑΦΜ,

    iv. Περιγραφή θέσης,

    v. Ημερομηνία πρόσληψης,

    vi. Ημερομηνία καταγγελίας,

    vii. Ημερομηνία γνωστοποίησης στις αρμόδιες Αρχές,

    viii. Καταβληθείσα αποζημίωση,

    ix. Υπόλοιπο οφειλόμενης αποζημίωσης,

    x. Σχετικός διακανονισμός,

    Όλες οι ανωτέρω καταστάσεις των παραγράφων [2.2.1]. [2.2.2] και [2.2.3] εκάστης Υπό Εξυγίανση Εταιρείας θα προσκομισθούν από αυτές το αργότερο μέχρι την 10η Σεπτεμβρίου 2016. Εφόσον είναι απαραίτητο ή κρίνεται εύλογο, οι ανωτέρω καταστάσεις  θα προσαρτηθούν στην αντίστοιχη Συμφωνία Εξυγίανσης.

    2.2.4. Εκάστη Υπό Εξυγίανση Εταιρεία, δια του αρμοδίου εταιρικού της οργάνου,  θα εκδώσει και παραδώσει στα Πιστωτικά Ιδρύματα και τον Επενδυτή το αργότερο έως την 10η Σεπτεμβρίου 2016 αποφάσεις δια των οποίων θα δηλώνει και βεβαιώνει ότι:

    O Λεωνιδας Μαρινόπουλος κατα την διαρκεια της απονομής βραβειου στο Dubai καθώς το αλογο του με την ονομασία Πρέσβης κέρδισε σε αγώνα τον Μάρτιο του 2016 . Δίπλα του η κ. Μαρίνα Μαρινοπούλου
    O Λεωνιδας Μαρινόπουλος κατα την διαρκεια της απονομής βραβειου στο Dubai καθώς το αλογο του με την ονομασία Πρέσβης κέρδισε σε αγώνα τον Μάρτιο του 2016 . Δίπλα του η κ. Μαρίνα Μαρινοπούλου

    43

     

    2.2.4.1. κατά την Ημερομηνία Μεταφοράς, και κατά την διάρκεια της Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης μετά των τυχόν παρατάσεων της δεν θα υφίστανται οιεσδήποτε οφειλές προς οιοδήποτε εργαζόμενο ή/και και Διευθυντικό Στέλεχος με Ενεργή Σύμβαση Εργασίας.

    2.2.4.2. κατά την Ημερομηνία Μεταφοράς δεν θα υπάρχουν περιπτώσεις νέων εργαζομένων και Διευθυντικών Στελεχών με σύμβαση εργασίας μετά την 30.06.2016, άλλως θα βεβαιώνει ότι υποχρεούται σε ενημέρωση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων και του Επενδυτή προ της οιασδήποτε προσλήψεως στην οποία θα προβαίνει μόνον εφόσον καλύπτεται από το πρόγραμμα ταμειακών ροών του Παραρτήματος ….της Σύμβασης.

    2.2.4.3. Ότι δεν έχει αναλάβει, έως την έκδοση της ανωτέρω αποφάσεως της αλλά και δεν θα αναλάβει έως την Ημερομηνία Μεταφοράς επιπρόσθετες οικονομικές υποχρεώσεις οιασδήποτε αιτίας έναντι των Διευθυντικών Στελεχών και ότι οι τυχόν υποχρεώσεις αποζημίωσης αυτών περιορίζονται στις προβλεπόμενες από την κείμενη Νομοθεσία και δεν υπάρχουν πρόσθετες συμφωνίες.

    Εφόσον είναι απαραίτητο ή κρίνεται εύλογο, όλες οι ανωτέρω αποφάσεις θα προσαρτηθούν στην αντίστοιχη Συμφωνία Εξυγίανσης.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/megalo-stichima-tou-sklaveniti-prepi-na-piasi-tziro-12-dis-evro/69774



    ΣΧΟΛΙΑ