• Business

    Μανουσάκης: Ο αλαζόνας manager που γκρέμισε τον ΑΔΜΗΕ στην… Β’ Εθνική

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Μάνος Μανουσάκης, επικεφαλής ΑΔΜΗΕ

    Μάνος Μανουσάκης, επικεφαλής ΑΔΜΗΕ


    Είναι διευθύνων σύμβουλος σε μία εταιρεία, με εντελώς μονοπωλιακά χαρακτηριστικά, τον ΑΔΜΗΕ, και η κοινή γνώμη είτε αγνοεί την ύπαρξή του, είτε ακούει τον τίτλο για πρώτη φορά.

    Ο ΑΔΜΗΕ στην κυριολεξία είναι μόνος του, ως Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, θυμίζοντας το ανέκδοτο που θέλει κάποιον να τρέχει κι αυτός να έρχεται… δεύτερος.

    Ο λόγος για τον κ. Μανούσο Μανουσάκη, για τον οποίο ελέχθη κατά την παρουσία του στο Λονδίνο στο πλαίσιο του  roadshow του Χ.Α., παρουσία του πρωθυπουργού, στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου, ότι είχε ελάχιστες επαφές με ξένους διαχειριστές κεφαλαίων σε αντίθεση με άλλες εταιρείες που συμμετείχαν που δεν προλάβαιναν να κλείνουν «ραντεβού». Κάποιοι κακεντρεχείς δε, είπαν ότι κατά τη δεύτερη μέρα της εκδήλωσης έδωσε ελάχιστα το παρών, επιλέγοντας να χαθεί στους δρόμους της μοναδικά στολισμένης για τα Χριστούγεννα, πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Σε κάθε περίπτωση από τη διακυβέρνηση της χώρας επί ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όταν ο ΑΔΜΗΕ πέρασε το κατώφλι της Λεωφόρου Αθηνών τον Ιούνιο του 2017, το άλλοτε κομματικό στέλεχος της Πλατείας Κουμουνδούρου, ο κ. Μανουσάκης, συμπεριφέρεται ωσάν να έχει κηρύξει τον πόλεμο στους επενδυτές, επαγγελματίες και μη. Παρατηρώντας τις μετοχές, όπως σχολιάζουν αναλυτές, τις μετοχές, άλλων ευρωπαίων διαχειριστών, ο ΑΔΜΗΕ και οι επενδυτές του, βιώνουν την τέλεια απαξίωση.

    Ο Βελγικός Elia, σύμφωνα με τους αναλυτές, από τα 117 ευρώ το 2021 βρίσκεται στο τέλος του 2022 στα 136 ευρώ. Και η Ιταλική Terna, για την οποία κατά το παρελθόν, ακόμα και προ ΣΥΡΙΖΑ, επί προεδρίας του γραφικού Γιαρέντη, γινόταν συζήτηση πώλησης του Διαχειριστή στους Ιταλούς, από τα 6,9 ευρώ στο ξεκίνημα του 2022 διαπραγματεύεται περί τα 7,15 – 7,20 ευρώ.

    Η δε πορεία του ΑΔΜΗΕ; Είναι προφανές ότι το Silchester, ο δεύτερος βασικός μέτοχος με ποσοστό κοντά στο 10%, πρέπει να βρίσκεται σε… απόγνωση. Από τα υψηλά 52 εβδομάδων που εντοπίζονται στα 2,60 ευρώ κατρακύλησε στη χρονιά του πάρτι των μετοχών ενέργειας στα… 1,58 ευρώ.

    Η κεφαλαιοποίηση έχει κατρακυλήσει στα 399 εκατ. ευρώ (ούτε καν 400 εκατ. ευρώ ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή…) και το χειρότερο είναι ότι βγαίνει και από το ραντάρ των όποιων θεσμικών επενδυτών, αφού από την Δευτέρα οι μετοχές της δεν θα διαπραγματεύονται στον δείκτη FTSE. Kαι όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά γνωρίζουν (σ.σ. μάλλον τέτοια μαθήματα δεν παραδίδουν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ) το να χτιστεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των ξένων θεσμικών και των διοικήσεων ελληνικών επιχειρήσεων χρειάζονται χρόνια ολόκληρα.

    Το δε τμήμα επενδυτικών σχέσεων του ΑΔΜΗΕ οκ. Μανουσάκης πρέπει να το αγνοεί. Η μετοχή διαπραγματεύεται στο 1,72 ευρώ και καθημερινά πραγματοποιούνται όγκοι συναλλαγών που έχουν ξεπεράσει (με πακέτα) και τα 2,16 εκατ. τεμάχια.

    Παρ’ όλ’ αυτά θα είχε ενδιαφέρον πως θα αντιμετώπιζε ο κ. Μανουσάκης κάποιους ξένους διαχειριστές αν τον ρωτούσαν για το ότι τα αποτελέσματα του ΑΔΜΗΕ εξακολουθούν να επιβαρύνονται από τις ελαφρύνσεις στο ρεύμα υπάλληλοί και συνταξιούχοι, όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα του 9μήνου,  όταν η υπόλοιπη ελληνική κοινωνία και οι ευάλωτοι δυσκολεύονται να πληρώσουν το ηλεκτρικό με την κυβέρνηση να δαπανά κονδύλια πάνω από 1,5 δις. ευρώ.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα , τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) περιορίστηκαν κατά 1,7% σε 143,7 εκατ. ευρώ έναντι 146,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2021.

    Το συγκρίσιμο EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 138,3 εκατ. ευρώ, χαμηλότερο κατά 5,5% σε σχέση με το αντίστοιχο του εννεαμήνου 2021 ποσού 146,3 εκατ. ευρώ, εξαιρώντας τα ακόλουθα μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια, όπως η πρόβλεψη για την έκπτωση μειωμένου ρεύματος που δίνεται σε υπαλλήλους και συνταξιούχους της… «Συγγενούς» και προβλέψεις για αποζημίωση προσωπικού συνολικού ποσού 2,46 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης ποσού 0,52 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2021.

    Ταυτόχρονα θα αναμένονταν κάποιες διευκρινήσεις, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, για τον δανεισμό του ΑΔΜΗΕ που ξεπέρασε τα 713 εκατ. ευρώ στο 9μηνο από 679,6 εκατ. ευρώ στο 6μηνο.

    Κι αυτά τη στιγμή που έχει κοπεί η φόρα στις επενδύσεις και από 241,8 εκατ. ευρώ πέρσι στο 9μηνο, στα 195,1 εκατ. ευρώ φέτος…

    Διαβάστε επίσης

    Goldman Sachs: Σχέδια για απολύσεις 4.000 εργαζομένων

    Συμφωνία της ΟΝΕΧ και της Fincantieri



    ΣΧΟΛΙΑ