• Business

    Macquarie: Άντληση κεφαλαίων ύψους-ρεκόρ 8 δισ. ευρώ για ευρωπαϊκό fund υποδομών

    • NewsRoom
    Shemara Wikramanayake, CEO Macquarie Group

    Shemara Wikramanayake, CEO Macquarie Group


    Το όγδοο και το πιο επιτυχημένο της fund της για επενδύσεις σε υποδομές χτίζει η αυστραλιανή εταιρεία Macquarie, η οποία ανακοίνωσε ότι κατάφερε να αντλήσει πάνω από 8 δισ. ευρώ.

    Το ταμείο της, σύμφωνα με τους Financial Times, έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνίες για την ανοικοδόμηση έργων όπως κέντρα δεδομένων, χώροι στάθμευσης και υπηρεσίες κοινής ωφελείας.

    Το προφίλ των επενδυτών

    Οι επενδυτές του νέου fund υποδομών είναι κυρίως συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ η Macquarie επιχειρεί να προσελκύσει και πλούσιους ιδιώτες.

    Περίπου οι μισοί από τους επενδυτές εδρεύουν στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, το 1/3 εδράζει στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και οι υπόλοιποι στην Αμερική.

    Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τον τελευταίο καιρό οι επενδυτικοί όμιλοι, στην άντληση κεφαλαίων, η Macquarie ξεπέρασε τον στόχο των 7 με 8 δισ. ευρώ σε κεφάλαια για το ταμείο της, χάρη στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των επενδυτών για τις υποδομές.

    Το ενδιαφέρον για τις υποδομές

    Η Macquarie δεν είναι η μόνη εταιρεία που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη νέα τάση στις επενδύσεις. Πριν λίγες ημέρες,  η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο με πάνω από 9 τρισ. δολάρια assets υπό διαχείριση, εξαγόρασε έναντι 12,5 δισ. δολαρίων τον επενδυτικό όμιλο Global Infrastructure Partners, με αποτέλεσμα να βρεθεί στη δεύτερη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων ιδιωτικών υποδομών στον κόσμο. Σε μία αντίστοιχη κίνηση προχώρησε πρόσφατα και η General Atlantic, με την  εξαγορά της Actis.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Macquarie Asset Management. Adam Lygoe, το ενδιαφέρον προκύπτει από το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των υποδομών που είναι υπό σχεδίαση σε σχέση με τις υποδομές που χρειάζονται, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις προωθούν τη μετάβαση τους σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας και αναζητούν να περιορίσουν τις μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των αλυσίδων εφοδιασμού και των καταναλωτών.

    «Η δυνατότητα χρηματοδότησης από τις κυβερνήσεις είναι δύσκολη σε όλο τον κόσμο, οπότε υπάρχει ανάγκη για τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε.

    Ο Lygoe χαρακτήρισε «αναδυόμενη αγορά περιουσιακών στοιχείων» τις επενδύσεις στις υποδομές.

    Σημειώνεται ότι η Macquarie, με έδρα το Σίδνεϋ διαχειρίζεται ακίνητα αξίας περίπου 170 δισ. ευρώ ενώ παράλληλα αγοράζει μερίδια σε εταιρείες όπως το δίκτυο φυσικού αερίου της Βρετανίας και το λιμάνι της Νιούκαστλ της Αυστραλίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Ριμπολόβλεφ: Ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού πουλάει τη Μονακό

    Vanguard: Γιατί αυξάνει τις θέσεις του στα ελληνικά ομόλογα ο επενδυτικός κολοσσός

    Ελβετία και Ινδία υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά από 16 χρόνια διαπραγματεύσεων



    ΣΧΟΛΙΑ