• Business

    «Μάχη» στις τηλεπικοινωνίες – Στην τελική ευθεία η συγχώνευση Nova-Wind

    Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners) – Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ)


    Έναν νέο, κοινό δρόμο χαράζουν πλέον Wind και Nova, καθώς οι δύο εταιρείες βρίσκονται ένα βήμα πριν την πολυαναμενόμενη συγχώνευση, με στόχο να μπουν ακόμα πιο δυναμικά στο «παιχνίδι» ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών δικτύων, οπτικών ινών, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, πρωταγωνιστώντας έτσι στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

    Η αγορά περίμενε ότι η Nova θα είναι η εταιρία που θα απορροφήσει την Wind, ωστόσο το σχέδιο συγχώνευσης προβλέπει διαφορετική συμφωνία. Συγκεκριμένα η νέα ενιαία εταιρία θα φέρει το όνομα της Nova ωστόσο το ΑΦΜ παραμένει της Wind. Το μετοχικό κεφάλαιο της Wind ανέρχεται στα 45,39 εκατ. ευρώ, ενώ της Νova Τηλεπικοινωνίες στα 112,07 εκατ. ευρώ, της NovaBroadcasting στα 73,89 εκατ. ευρώ και της NetMed στα 2,96 εκατ. ευρώ.

    Μετά την συγχώνευση η «νέα» Nova θα εξελιχθεί στον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ίντερνετ και συνδρομητικής τηλεόρασης, πίσω μόνο από την Cosmote. Αυτός είναι και ο στόχος της ιδιοκτήτριας των δύο υπό συγχώνευση εταιριών, της United Group, η οποία ελέγχεται από την BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου. Η νέα Nova να εξελιχθεί δηλαδή σε μια μεγάλη εταιρία, με αυξημένο πελατολόγιο, νέες καινοτόμες υπηρεσίες, και να πάρει το μερίδιο που θέλει από την… πίτα, «χτυπώντας» ουσιαστικά τον ανταγωνισμό.

    Οι μεγάλες επενδύσεις

    Toν Σεπτέμβριο η Nova, παρουσία του Νίκου Σταθόπουλου, Προέδρου Ευρώπης της BC Partners, ανακοίνωσε επενδύσεις 2 δις ευρώ έως το 2027, στις οποίες ξεχωρίζει η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών 10 Gigabit, παρέχοντας κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FibertotheHome) στο 40% του ελληνικού πληθυσμού, καλύπτοντας το 70% των Περιφερειών της χώρας.

    Η Nova θα προχωρήσει τις επενδύσεις στην οπτική ίνα με στόχο να εξυπηρετήσει τους πελάτες της, που είναι το 30% της αγοράς αλλά και να είναι ελκυστική και ανταγωνιστική στην αγορά. Μέσω της θυγατρικής Hellenic OpenFiber, η Nova τρέχει την ανάπτυξη σταθερού ευρυζωνικού δικτύου υψηλής χωρητικότητας Νέας Γενιάς (NGA) σε 40 αστικά κέντρα της Ελλάδας, μέσω δανείων που έχει υπογράψει με Εθνική Τράπεζα και Eurobank αλλά και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, επένδυση που αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, η εταιρεία έχει ανακοινώσει περαιτέρω επενδύσεις στην κινητή τηλεφωνία και συγκεκριμένα στο δίκτυο 5Gενώ αναπτύσσεται και στη συνδρομητική τηλεόραση με εμπλουτισμό περιεχόμενου και νέες παραγωγές σε συνεργασία με ελληνικά κανάλια.

    Η Nova το 2021 είχε έσοδα 247,5 εκατ. μειωμένα σε σχέση με ένα χρόνο πριν κατά 10,4%. Τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) ήταν ζημιές 91 εκατ., επηρεασμένα κυρίως από την απομείωση υπεραξίας του Ομίλου ποσού 82,6 εκατ., οι ζημιές προ φόρων ήταν 163,4 εκατ. έναντι ζημιών 9,2 εκατ. και οι ζημιές μετά φόρων 153,8 εκατ. έναντι ζημιών 1,2 εκατ. ευρώ.

    Οι μοναδικοί πελάτες της Nova ήταν 655.669 (αύξηση 0,3% σε ετήσια βάση) και το σύνολο των συνδρομητών τηλεόρασης 393.736, καταγράφοντας μείωση 15,1%. Τη μεγαλύτερη μείωση (48,4%) είχαν οι συνδρομητές χονδρικής.

    Πώς θέλει να «χτυπήσει» τον ΟΤΕ

    Η συγχώνευση των Nova-Wind έρχεται για να «χτυπήσει» κυρίως τον Όμιλο ΟΤΕ, φιλοδοξώντας να πάρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από την πίτα. Ο ΟΤΕ έχει ήδη ανακοινώσει σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων και οπτικών ινών, όντας βάσει αριθμών ο Νο1 πάροχος.

    Ο Όμιλος έχει δρομολογήσει επενδυτικό πλάνο άνω των 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, με το Fibre-to-the-Home (FTTH) να αποτελεί και για εκείνον το μεγάλο στοίχημα. Στόχος του ομίλου είναι μέχρι το 2027, πάνω από 370.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 12 περιοχές της Ελλάδας, να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH.

    Ο ΟΤΕ έχει ήδη ανακοινώσει ευρύ επενδυτικό πλάνο με στόχο να φέρει την οπτική ίνα (FTTH) σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις. Από όλες τις γραμμές οπτικής ίνας που έχουν εγκατασταθεί από παρόχους στην Ελλάδα, ο ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει πάνω από 700.000 έως τώρα, και στοχεύει μέχρι τέλος του έτους να φτάσει το 1 εκατομμύριο.

    Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους, τα «Λοιπά έσοδα» απέφεραν στον ΟΤΕ έσοδα 279,4 εκατ. ευρώ επί συνολικού κύκλου εργασιών 1,52 δισ. ευρώ και στο πρώτο περσινό εξάμηνο 268,6 εκατ. ευρώ επί συνολικού κύκλου εργασιών 1,47 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 4%.

    Διαβάστε επίσης:

    ΟΤΕ: Οι επενδύσεις των 187,5 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

    Wind – Nova: Δημοσιεύτηκε το σχέδιο συγχώνευσης – Τι προβλέπει



    ΣΧΟΛΙΑ