• Business

    Λογαριασμοί Ρεύματος: Ποιοι θα δουν αυξήσεις τον Οκτώβριο- Από τι εξαρτώνται οι εκπτώσεις τον επόμενο μήνα

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ


    Τέλος στα προνομιακά φθηνά σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ με 0,11 ευρώ η κιλοβατώρα,  μπαίνει τον Οκτώβριο όταν λήγουν όλα τα ετήσια και διετή σταθερά συμβόλαια που είχαν γίνει πέρυσι και πρόπερσι και τότε ακόμη και όσοι μέχρι σήμερα δεν είχαν καταλάβει την αύξηση του ενεργειακού κόστους προστατευμένοι από τα παλιά σταθερά τιμολόγια, πλέον θα την αντιληφθούν.

    Ειδικότερα, όσοι καταναλωτές ολοκληρώσουν  τα τρέχοντα σταθερά συμβόλαιά τους με τη ΔΕΗ θα εντάσσονται αυτόματα στο My Home Open στο κυμαινόμενο τιμολόγιο της ΔΕΗ με τιμή 0,48, το οποίο ωστόσο ελαφρύνεται από την κρατική επιδότηση ύψους 0,33 ευρώ για το μήνα Αύγουστο. Ωστόσο, το ύψος της επιδότησης και των κυμαινόμενων τιμολογίων, τόσο της ΔΕΗ όσο και όλων των προμηθευτών ενέργειας θα ανακοινώνεται κάθε 20 του μήνα για τον επόμενο μήνα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το κόστος των τιμολογίων όλο το χρόνο.

    Όσοι αποφασίσουν να επεκτείνουν το σταθερό συμβόλαιό τους,  θα δουν τη χρέωση ενέργειας να εκτινάσσεται από π.χ. 0,11 ευρώ /kWh, σε 0,561 ευρώ /kWh, που είναι η τιμή για το σταθερό τιμολόγιο πλέον.

    Η πορεία των σταθερών τιμολογίων

    Να υπενθυμίσουμε ότι η ΔΕΗ καθόλα τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και ενώ η ρήτρα αναπροσαρμογής κάλπαζε δεν άλλαξε παλαιότερες συμβάσεις με κλειδωμένες τιμές ακόμη και με 0,11 ευρώ την κιλοβατώρα. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόστος της ΔΕΗ για τα σταθερά τιμολόγια ήταν 400 εκ. ευρώ, (τα οποία και υπολογίστηκαν κατά τον καθορισμό των υπερκερδών).

    Η ΔΕΗ μόλις τον Απρίλιο προχώρησε σε αναπροσαρμογή των σταθερών τιμολογίων με 0,24 ευρώ την κιλοβατώρα, ενώ η τιμή διαμορφωνόταν ακόμη και στα 0,36 ευρώ την κιλοβατώρα ενώ όσοι είχαν αποκτήσει σταθερό τιμολόγιο μέχρι την 31/7/2022 θα έχουν για ένα χρόνο την τιμή 0,24 ευρώ την κιλοβατώρα.

    Πλέον όμως όσοι κάνουν συμβόλαιο σταθερής χρέωσης με τη ΔΕΗ από την 1η Αυγούστου και μετά, η χρέωση εκτοξεύεται από 0,245 ευρώ /kWh, σε 0,561 ευρώ /kWh. Για το νυχτερινό, η χρέωση διαμορφώνεται πλέον σε 0,485 ευρώ /kWh από 0,180 ευρώ /kWh.

    Θα υπάρξουν εκπτώσεις τον επόμενο μήνα;

    Κάποιοι προμηθευτές ρεύματος, ανακοινώνοντας τις τιμές της κιλοβατώρας για τον Αύγουστο, προέβλεψαν τη δυνατότητα έκπτωσης τον επόμενο μήνα ανάλογα με την πορεία της χονδρεμπορικής τιμής. Ειδικότερα, το νέο σύστημα τιμολόγησης που ισχύει από αυτόν τον μήνα, προβλέπει παράλληλα με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, την υποχρέωση στους προμηθευτές ενέργειας, να ανακοινώνουν τις τιμές του επόμενου μήνα λίγες ημέρες πριν το ξεκίνημα του μήνα, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τη χρέωση που θα έχει και να μπορεί να επιλέξει μεταξύ των προμηθευτών τον πιο φθηνό.

    Για να εκτιμήσουν οι προμηθευτές την τιμή χρέωσης, ουσιαστικά κάνουν μια εκτίμηση για το που θα κινηθεί το κόστος τους, δηλαδή η τιμή χονδρεμπορικής, με κίνδυνο αν προβλέψουν χαμηλότερη τιμή από την τιμή που τελικά θα διαμορφωθεί όλο το μήνα να γράψουν ζημιές, και αντίθετα αν προβλέψουν την τιμή υψηλότερη από αυτή που θα διαμορφωθεί να έχουν κέρδη. Κάποιες εταιρείες, (Elpedison, ΗΡΩΝ) προέβλεψαν ότι θα προχωρήσουν σε έκπτωση στους πελάτες τους τον επόμενο μήνα, αν τελικά η τιμή της χονδρεμπορικής τον Αύγουστο διαμορφωθεί χαμηλότερα από τους υπολογισμούς τους. Ωστόσο, καθώς δεν επιτρέπονται οι εκπτώσεις συνδεδεμένες με την χονδρεμπορική τιμή, ούτε η πρόβλεψη ενδεχόμενης έκπτωσης, πλέον αναζητούνται άλλα εμπορικά ονόματα της έκπτωσης (Loyalty pass για παράδειγμα) ενώ θα ανακοινώνεται στο τέλος του μήνα, όταν θα γνωρίζουν σίγουρα οι εταιρείες αν θα την κάνουν.

    Έτσι, στις 20 Αυγούστου, όταν θα ανακοινωθούν οι τιμές του Σεπτεμβρίου, θα μπορούν οι εταιρείες να ανακοινώσουν την όποια έκπτωση μαζί με τις τιμές κιλοβατώρας που θα ισχύουν για τον επόμενο μήνα.



    ΣΧΟΛΙΑ