• Business

    Εκρηκτικό κοκτέιλ εκτοξεύει τις τιμές ρεύματος-Οι λιγνίτες και η ΔΕΗ


    Στα όριά του είναι το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας αφού όλες οι μονάδες παραγωγής χρησιμοποιούνται για να ανταποκριθούν στη ζήτηση, ενώ η σύνδεση με την Ιταλία είναι εκτός λειτουργίας, ωθώντας σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη.
    Ο εκρηκτικός συνδυασμός του καύσωνα σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, και την έλλειψη σύνδεσης με Ιταλία  εκτοξεύει κάθε μέρα τη χονδρεμπορική  τιμή  ρεύματος.
    Η αύξηση των τιμών,  μπορεί να είναι και συγκυριακή αφού προκαλείται από την αυξημένη ζήτηση, ωστόσο η συνεχής αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων ρύπων δημιουργεί ένα περιβάλλον ανατιμήσεων μακροπρόθεσμα.
    Αύξηση ζήτησης, μείωση ΑΠΕ, αύξηση συμμετοχής λιγνίτη
    Όπως ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας, η σημερινή ζήτηση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 182,17 GWh, αυξημένη κατά 42% συγκριτικά με τις αρχές του μήνα όταν η ζήτηση διαμορφώθηκε σε 128 GWh. Για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης, επιστρατεύθηκε το σύνολο των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 12%, το φυσικό αέριο 48% τα υδροηλεκτρικά 7% οι εισαγωγές 17% και οι ανανεώσιμες 16%.
    Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 1.215 MWh και οι εισαγωγές στις 31.557 MWh.

    Η συγκυρία αυτή που απαιτεί αύξηση της συμμετοχής των λιγνιτικών μονάδων στο σύστημα, αποδεικνύει το επιχείρημα του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ ότι οι λιγνιτικές της μονάδες έως το 2023, χρειάζονται στο σύστημα για λόγους ασφάλειας τροφοδοσίας και επειδή είναι ζημιογόνες θα πρέπει να αποζημιωθεί.

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι τις τελευταίες ημέρες έχει μειωθεί η παραγωγή από ΑΠΕ λόγω καιρικών συνθηκών. Η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έχει πέσει κάτω από στο 16% τις τελευταίες τρεις ημέρες, ενώ συνήθως κυμαίνεται σε ποσοστό κοντά στο 30%, αποδεικνύοντας ότι η σταθερότητα του συστήματος απαιτεί θερμικές μονάδες και μέχρι το 2023 τους λιγνίτες, ακόμη και αν είναι ζημιογόνοι για τη ΔΕΗ.

    Αποδεικνύεται το επιχείρημα ΔΕΗ και υπουργείου Ενέργειας

    Σημειώνεται ότι βρίσκεται στην Κομισιόν το draft του Market Reform Plan, της μελέτης των μεταρρυθμίσεων στις εγχώριες χονδρεμπορικές αγορές,  με σκοπό την ακόμη πιο εύρυθμη λειτουργία του Target Model. Η μελέτη περιλαμβάνει και την πρόταση για τη δημιουργία του Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας (που θα αποζημιώνει τη ΔΕΗ για τη χρήση των λιγνιτικών μονάδων) και  μέχρι τέλος του χρόνου θα  έχει εξεταστεί.

    Σκοπός της κατάρτισης αυτού της μελέτης είναι να αιτιολογηθεί η αναγκαιότητα θέσπισης ενός σχήματος αποζημίωσης θερμοηλεκτρικής ισχύος, που θα βρίσκεται σε εφεδρεία ώστε ανά πάσα στιγμή να καλύψει τυχόν αυξημένες καταναλώσεις. Έτσι, η ΔΕΗ θα μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις για να διατηρήσει σε «επιφυλακή» τις λιγνιτικές της μονάδες έως το 2023 για λόγους ασφάλειας τροφοδοσίας, ενώ η λειτουργία τους είναι ζημιογόνα για την επιχείρηση. Δυνατότητα συμμετοχής στον μηχανισμό προβλέπεται να έχει και το demand response, όπως και οποιαδήποτε μονάδα φυσικού αερίου.

    Γιατί είναι στα υψηλά της Ευρώπης η τιμή ρεύματος στην Ελλάδα
    Στα ανώτερα όρια κινείται στην Ελλάδα η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος (στα 101,82 ευρώ/MWh), σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού με εξαίρεση την Ουγγαρία (108,46 ευρώ/MWh), τη Ρουμανία (108,46 ευρώ/MWh) και τη Σερβία (102,25 ευρώ/MWh) στις υπόλοιπες χώρες η τιμή κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
    Στην Ισπανία και την Πορτογαλία στα 86,57 ευρώ /MWh, στη Γαλλία 86,4 ευρώ/MWh, στην Πολωνία 87,38 ευρώ/ΜWh.
    Η συνολική ζήτηση σήμερα, αναμένεται να φτάσει τις 175.803MWh, με την παραγωγή των ΑΠΕ να φτάνει τις 30.565MWh, τη θερμική παραγωγή τις 115.868MWh και τα υδροηλεκτρικά στις 12.824MWh.
    Η Αγορά Επόμενης Ημέρας της Ελλάδας είναι συζευγμένη με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, ως εκ τούτου η εγχώρια τιμή επηρεάζεται από εκείνες που επικρατούν στις δύο γειτονικές χώρες. Όμως εδώ και αρκετές ημέρες η διασύνδεση με την Ιταλία είναι εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης του υποθαλάσσιου καλωδίου, γεγονός το οποίο μειώνει τις διαθέσιμες ποσότητες ενέργειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές χονδρικής.
    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ