• Business

    John Charalambakis (Black Summit) στο mononews: Γιατί επενδύουμε στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

    John Charlambakis (BlackSummit): Ο ριζοσπαστικός καθηγητής οικονομικών και εκλεκτός της αμερικανικής κυβέρνησης που «κτύπησε» το λιμένα Καβάλας

    John Charalambakis, Managing Director του Black Summit Financial Group – Φωτό: C. Omeyer, www.austriancenter.com


    Για το στρατηγικής σημασίας λιμένα της Αλεξανδρούπολης και τους λόγους που συμμετέχει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ μαζί με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το EFA  Group  μιλά αποκλειστικά στο mononews ο επικεφαλής του Black Summit Financial Group και ριζοσπαστικός καθηγητής οικονομικών, John Charalambakis.

    Συγκεκριμένα, ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής εταιρείας, δήλωσε:

    «Είμαστε χαρούμενοι που υπάρχουν δύο αμερικανικές προσφορές για το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Κατά τους κρίσιμους καιρούς που διανύουμε- λόγω της μεταβαλλόμενης γεωπολιτικής και γεωοικονομικής πραγματικότητας- είναι ζωτικής σημασίας να λάβουμε υπόψη μας τη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως κόμβου ασφάλειας για τα εθνικά/δυτικά συμφέροντα, το εμπόριο, την ενέργεια, τα τρόφιμα και τις συνέργειες που θα προωθήσουν την ειρήνη και την ευημερία.

    Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι η κοινοπραξία αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό το όραμα καθώς απαρτίζεται από κορυφαίους εταίρους των ΗΠΑ και της Ευρώπης, μια κοινοπραξία που αποτελεί παράδειγμα της ισχυρής ιστορικής σχέσης μεταξύ των δύο ηπείρων.

    Περιττό να πούμε ότι ένα τέτοιας στρατηγικής σημασίας λιμάνι πρέπει να έχει ισχυρούς τοπικούς εταίρους, καθώς και έναν πολύ αξιόπιστο λιμενικό φορέα που μπορεί να εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό και την αποστολή».

    Ποιος είναι ο ριζοσπαστικός οικονομολόγος

    Ο John Charalambakis εξειδικεύεται στη διαχείριση ρίσκου, πλούτου και κεφαλαίων, καθώς και την εταιρική ανάπτυξη. Επίσης, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πλήθος κυβερνητικών οργανισμών, ΜΚΟ και εταιριών σε όλο τον κόσμο.

    Έχει γεννηθεί στον Πειραιά, έχει πάρει το πτυχίο του από την ΑΣΟΕΕ, ενώ έχει κάνει σπουδές στην Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές με έμφαση στις οικονομικές αγορές και στις μακροοικονομικές τάσεις, ενώ από το 1989 έως το 1994 έκανε διδακτορικές σπουδές στις ΗΠΑ και έχει διδάξει για περισσότερα από 20 χρόνια Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Asbury στο Kentucky.

    Εκτός από Managing Director του Black Summit Financial Group, στο οποίο ξεκίνησε ως αναλυτής το 2010 για να αναρριχηθεί στην τωρινή του θέση από το 2013, ο John Charalambakis, διδάσκει οικονομικά στη διπλωματική σχολή του Πανεπιστημίου Patterson στο Κεντάκι. Επίσης, έχει διδάξει στο Wesleyan University στην Indiana, καθώς και στο Roosevelt University στο Ιλινόις.

    Επιπρόσθετα, έχει εργαστεί στην AIG, ενώ δραστηριοποιείται και στο φιλανθρωπικό τομέα καθώς έχει διατελέσει εκτελεστικός διευθυντής στο Philadelphia International Foundation μέσω του οποίου γίνονται επενδύσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

    Γιατί επικρίνει το ευρώ και τις κεντρικές τράπεζες

    Ο John Charalambakis έχει υπάρξει στο παρελθόν επικριτής της μακροβιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συνεχείς επιθέσεις κατά του ευρώ ως ένα από τα πιο «δυσλειτουργικά νομίσματα».

    Μάλιστα, ο ίδιος έχει εκφράσει την άποψη πως το ευρώ θα έπρεπε να έχει καταργηθεί αποδίδοντας μάλιστα το χρέος της Ελλάδας σε αυτό.

    Μεταξύ των κυριότερων σημείων ομιλίας που είχε κάνει τον Οκτώβριο του 2013 στη Βιέννη στο Οικονομικό Κέντρο Αυστρίας περί των κεντρικών τραπεζών είχε θέσει μεταξύ άλλων τα εξής ερωτήματα:

    «Χρειαζόμαστε μια κεντρική τράπεζα; Γιατί χρειάζεται μία τραπεζική αρχή να καθορίζει την αξία του χρήματος;

    Δεν μπορούν οι αγορές να λύσουν το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως κάνουν και με άλλες τιμές;

    Ποια είναι η σχέση των κεντρικών τραπεζών με τις οικονομικές «φούσκες» του παρελθόντος;

    Πρέπει, μήπως, να κατηγορήσουμε την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;»

    Ο εκλεκτός της αμερικανικής κυβέρνησης

    Ο John Charalambakis είχε συνεργασία με τον πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ, στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ενώ έχει στενές σχέσεις με τις αμερικανικές κυβερνήσεις, και κυρίως με το Κόμμα των Δημοκρατικών, καθώς αρκετές φορές έχει κληθεί να δώσει τη γνώμη του για ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας.

    Συγκεκριμένα, ο καθηγητής οικονομικών παρείχε το 2009 τις υπηρεσίες του στο αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς αποτελούσε συνεργάτη της Διερευνητικής Επιτροπής για τον εντοπισμό των αιτίων που οδήγησαν στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2008.

    Η εν λόγω επιτροπή, που ήταν δικομματική και αποτελούταν από δέκα μέλη, συστάθηκε από την κυβέρνηση Barack Obama με επικεφαλής τον Phil Angelides, ο οποίος είναι Αμερικανός πολιτικός με το κόμμα των Δημοκρατικών με στενές σχέσεις με τον υποψήφιο του κόμματος για τη διεκδίκηση της Προεδρίας Michael Dukakis.

    Eπιπλέον, John Charalambakis έχει αποτελέσει τον «εκλεκτό» του International Development Finance Corporation, δηλαδή της υπηρεσίας της αμερικανικής κυβέρνησης που στηρίζει ιδιωτικές επενδύσεις σε όλο τον κόσμο με το 2021 να αποτελεί χρονιά ρεκόρ καθώς διέθεσε 6,7 δισ. δολάρια για αυτό τον σκοπό.

    Διαβάστε επίσης

    John Charalambakis (BlackSummit): Ο ριζοσπαστικός καθηγητής και εκλεκτός της αμερικανικής κυβέρνησης που «χτύπησε» τον λιμένα Καβάλας

    ΤΑΙΠΕΔ: Δύο προσφορές για το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

    Black Summit και Quintana: Τα μυστικά των εταιρειών που διεκδικούν τον Λιμένα Αλεξανδρούπολης



    ΣΧΟΛΙΑ