• Business

    Black Summit και Quintana: Τα μυστικά των εταιρειών που διεκδικούν τον Λιμένα Αλεξανδρούπολης

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Κριστιάν Χατζημηνάς (EFA Group), John Charalambakis (Black Summit), William (Will) K. Robertson (Quintana Infrastructure & Development)


    Δύο αμερικανικές εταιρίες, η Black Summit του John Charalambakis με έδρα το Kentucky και η Quintana Infrastructure & Development (QID) της οικογενείας των Τεξανών μεγιστάνων Cullen/Robertson με έδρα το Huston ρίχνονται στη μάχη για το 67% του λιμένα Αλεξανδρούπολης που αποκρατικοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ.

    Υπενθυμίζεται ότι η Black Summit έχει ενώσει τις δυνάμεις της με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το EFA Group και αποτελεί ήδη τον προτιμητέο επενδυτή για το λιμένα Καβάλας.

    Από την άλλη η Quintana Infrastructure & Development του William K. Robertson δοκιμάζει τις ίδιες δυνάμεις της, καθώς όπως γνωστοποιήθηκε χθες, διεκδικεί το λιμένα μέσω της θυγατρικής της LIBERTY PORT HOLDINGS με επικεφαλής τον Ηλία Ζαφειρόπουλο.

    Το ενδιαφέρον των Αμερικάνων για τον διαγωνισμό είναι αυξημένο λόγω της γεωστρατηγικής σημασίας που έχει αποκτήσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς πρωταγωνιστεί στο διεθνές παιχνίδι για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία προς τον υπόλοιπο κόσμο.

    Επιπλέον, οι ΗΠΑ, μεταφέρουν μέσω του Λιμένα Αλεξανδρούπολης στρατιωτικά μέσα από και προς την Ευρώπη, ενώ χαρακτηρίζουν τον υπό δημοπράτηση λιμένα ως σημαντικό asset για την αναβάθμιση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

    Μάλιστα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζωρτζ Τσούνης, σε χθεσινό tweet του υπερθεμάτισε τη σημασία τόσο του λιμένα Αλεξανδρούπολης όσο και των δύο Αμερικάνων μονομάχων, καθώς έγραψε:

    «Είμαι ενθουσιασμένος για τις προσφορές των Black Summit και Quintana Infrastructure & Development για το στρατηγικής σημασίας λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Αυτές οι δύο αμερικανικές εταιρείες είναι δεσμευμένες στη δημιουργία βιώσιμων οικονομικών ευκαιριών στην Ελλάδα με στόχο να υπάρξουν οφέλη και για τις δύο εθνικές οικονομίες».

    Ποια πλευρά έχει έρθει πιο «διαβασμένη»

    Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η μία από τις δύο πλευρές έχει έρθει πιο προετοιμασμένη και διαβασμένη, γεγονός και το οποίο μπορεί να της δώσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου της.

    Πρόκειται για την Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Black Summit-EFA Group, η οποία φέρεται να έχει μελετήσει περισσότερο ενδελεχώς το έργο.

    Υπενθυμίζεται, δε, πως ο ίδιος ο John Charalambakis, έχει δηλώσει είχε δηλώσει πρόσφατα στους Νew York Times ότι το ενδιαφέρον του για το λιμάνι ξεκίνησε το 2018, όταν ο τότε πρέσβης της Ουάσιγκτον στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, του είπε ότι οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να αρχίσουν να ανταγωνίζονται τη Ρωσία και την Κίνα για επιρροή εκεί.

    Από την άλλη πλευρά η Quintana , σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρεται να μην έχει υποβάλει «σοβαρή πρόταση» στο ΤΑΙΠΕΔ.

    Αυτό συμβαίνει καθώς η Quintana φέρεται να μην έχει γνώση της σημασίας του λιμένα, ενώ έχει ζητήσει πριν από τρεις μήνες τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

    Tις επόμενες δύο εβδομάδες θα γίνει η αξιολόγηση των νομιμοποιητικών εγγράφων των σχημάτων και το επόμενο βήμα είναι η αποσφράγιση των προσφορών. Από εκεί και έπειτα είναι στη διακριτική ευχέρεια του ΤΑΙΠΕΔ να ζητήσει βελτιωμένες προσφορές.

    Το Black Summit με επικεφαλής το John Charalambakis

    H Black Summit διαθέτει 50 χρόνια πείρας στην παροχή υπηρεσιών, που αφορούν τη διαχείριση ρίσκου, πλούτου και περιουσιακών στοιχείων (risk, wealth and asset management), προς οικογένειες και εταιρείες.

    Η εταιρεία δραστηριοποιείται, επίσης, στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εταιρίες, άτομα και οικογένειες. Επιπλέον, έχει προχωρήσει στην εξαγορά μίας πλατφόρμας, η οποία εστιάζει σε commodities, που εντάσσεται και το φυσικό αέριο. Πελάτες της είναι σημαντικές επιχειρήσεις διεθνούς βεληνεκούς, όπως η Coca Cola, η πετρελαϊκή Chevron και η Bank of America.

    John Charlambakis (BlackSummit): Ο ριζοσπαστικός καθηγητής οικονομικών και εκλεκτός της αμερικανικής κυβέρνησης που «κτύπησε» το λιμένα Καβάλας
    John Charalambakis, Managing Director του Black Summit Financial Group – Φωτό: C. Omeyer, www.austriancenter.com

    Ο John Charalambakis, είναι Managing Director στο Black Summit Financial Group από το 2013 και διατηρεί  έδρα στο Πανεπιστήμιο του Kentucky.

    Σημειώνεται πως ο John Charalambakis, εκτός από την καριέρα του στον πανεπιστημιακό και τον ιδιωτικό στίβο, αποτελεί τον εκλεκτό της αμερικανικής κυβέρνησης και ειδικότερα προτιμάται από το Κόμμα των Δημοκρατικών, καθώς έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον πρώην τον πρέσβη της Ουάσιγκτον στην Ελλάδα και νυν Υφυπουργό των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ενώ έχει αναλάβει πολλές φορές το ρόλο του οικονομικού αναλυτή για λογαριασμό των ΗΠΑ.

    Ενδεικτικό είναι πως παρείχε το 2009 τις υπηρεσίες του στο αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς αποτελούσε συνεργάτη της Διερευνητικής Επιτροπής για τον εντοπισμό των αιτίων που οδήγησαν στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2008.

    Η εν λόγω Επιτροπή συστάθηκε από την Κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα με επικεφαλής τον Δημοκρατικό Phil Angelides, ο οποίος στενές σχέσεις με τον υποψήφιο του κόμματος για τη διεκδίκηση της Προεδρίας Michael Dukakis.

    Η έρευνα της Διερευνητικής Επιτροπής για παγκόσμια οικονομική κρίση

    Επίσης, όπως έχει γραφτεί στο παρελθόν, ο John Charalambakis έχει αποτελέσει τον «εκλεκτό» του International Development Finance Corporation, δηλαδή της υπηρεσίας της αμερικανικής κυβέρνησης που στηρίζει ιδιωτικές επενδύσεις σε όλο τον κόσμο με το 2021 να αποτελεί χρονιά ρεκόρ καθώς διέθεσε 6,7 δισ. δολάρια για αυτό τον σκοπό.

    Οι Τεξανοί Επενδυτές

    Στην αντίπερα όχθη της διεκδίκησης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης βρίσκεται η εταιρεία Quintana Infrastructure & Development LLC (QID), η οποία συστάθηκε το 2011 και ιδιοκτήτης της είναι ο William K. Robertson.

    Η εταιρεία επενδύει και διαχειρίζεται assets που αφορούν τις υποδομές ενέργειας, δεδομένων και τεχνολογίας, καθώς και τη διαχείριση πόρων.

    Όσον αφορά τον διαγωνισμό για το λιμένα Αλεξανδρούπολης η εταιρεία «κατεβαίνει» μέσω της θυγατρικής της LIBERTY PORT HOLDINGS, η οποία έχει μονομελές διοικητικό συμβούλιο και μετοχικό κεφάλαιο ύψους 25.000 ευρώ.

     

    William (Will) K. Robertson, Managing Member QID

    Η Quintana Infrastructure & Development ανήκει στον Όμιλο Quintana, ο οποίος με έτος ίδρυσης το 1917 μετράει περισσότερο από έναν αιώνα ζωής και δραστηριοποιείται σε ένα πλήθος τομέων, όπως η ενέργεια, οι φυσικοί πόροι (πετρέλαιο και άνθρακας), η ναυτιλία, οι υποδομές, τα private equities.

    Ο Όμιλος έχει ιδρυθεί από τον Τεξανό Hugh Roy Cullen και ανήκει στις οικογένειες Cullen/Robertson. O Hugh Roy Cullen ήταν μεγιστάνας στο χώρο του πετρελαίου καθώς θεωρείται μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες κατά την περίοδο της εκρηκτικής ανόδου του πετρελαίου στο Τέξας.

    Επίσης, είχε πραγματοποιήσει φιλανθρωπικό έργο, καθώς στήριζε πλήθος εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο Huston με σημαντικότερο το Πανεπιστήμιο Huston, στο οποίο έχουν φοιτήσει τα μέλη της οικογένειας.

     

    Διαβάστε επίσης

    Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: «Γκάζι» στην ιδιωτικοποίηση – Οι «παίκτες» και το παρασκήνιο

    ΤΑΙΠΕΔ: Δύο προσφορές για το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

    John Charalambakis (BlackSummit): Ο ριζοσπαστικός καθηγητής και εκλεκτός της αμερικανικής κυβέρνησης που «χτύπησε» τον λιμένα Καβάλας



    ΣΧΟΛΙΑ