• Business

    Λιανεμπόριο: «Σταγόνα στον ωκεανό»… το click away – Φόβοι για «στρατιές ανέργων» μετά την απώλεια των Χριστουγέννων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Σε κατάσταση… σοκ παραμένει ο εμπορικός κόσμος, ο οποίος προσπαθεί ακόμη να συνέλθει από την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει κλειστά τα καταστήματα ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και να υιοθετήσει τη λύση του «click away» για την πραγματοποίηση των αγορών.

    Η απογοήτευση είναι διάχυτη σε μικρούς και μεγάλους εμπόρους, οι οποίοι παρ’ ότι αντιλαμβάνονται την ανάγκη για προστασία της δημόσιας υγείας δεν κατανοούν την άτακτη υποχώρηση που «σάλπισε η κυβέρνηση», τη στιγμή μάλιστα που μέχρι πρότινος κορυφαίοι υπουργοί είχαν καλλιεργήσει προσδοκίες πως τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν και μάλιστα έδιναν συγκεκριμένες ημερομηνίες.

    Στελέχη επιχειρήσεων και παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν πως η μέθοδος του click away αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό», αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις τεράστιες απώλειες εσόδων που αναμένεται να καταγράψουν από το μη άνοιγμα των φυσικών σημείων πώλησης την χριστουγεννιάτικη περίοδο. Υπολογίζεται ότι θα «χαθεί» τζίρος περίπου 2,5 δισ. ευρώ (!) από περίπου 3,5 δισ. ευρώ που εκτιμάται πως αγγίζει η χριστουγεννιάτικη αγορά. «Πρόκειται για την απόλυτη καταστροφή για όλους τους κλάδους του εμπορίου…», αναφέρει έμπειρο στέλεχος του λιανεμπορίου και εκφράζει φόβους ότι τους επόμενους μήνες, οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να απολύσουν μαζικά προσωπικό, προκαλώντας «στρατιές ανέργων» στον κλάδο.

    «Μόνο εάν μοιράσουν χρήματα από το ελικόπτερο μπορεί να σωθεί η κατάσταση. Διαφορετικά πολλές επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να απολύσουν προσωπικό, μόλις τελειώσει το διάστημα που αναγκαστικά πρέπει να κρατήσουν το προσωπικό που έχουν θέσει σε καθεστώς αναστολής σύμβασης», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Οι θεσμικοί φορείς της αγοράς έχουν ζητήσει ήδη την παροχή πρόσθετης στήριξης, καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις που περιλαμβάνουν «γενναία» μέτρα (κούρεμα χρεών, μετάθεση καταβολής δώρου Χριστουγέννων, πλήρης απαλλαγή των ενοικίων) για τον τρόπο που μπορεί να σωθεί… η παρτίδα, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

    Υψηλό κόστος, ανύπαρκτο όφελος

    Ισχυρές αντιδράσεις συναντά και ο τρόπος που θα εφαρμοστεί η πρακτική του click away υπό τις παρούσες συνθήκες. Ήδη, πολλές από τις μεγάλες αλυσίδες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μην αξιοποιήσουν τη λύση του click away, είτε γιατί δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές είτε γιατί θεωρούν πως θα επιβαρυνθούν με υπερβολικά υψηλό κόστος, χωρίς κάποιο ουσιαστικό όφελος. Η Jumbo ήταν η πρώτη που έσπευσε από την πρώτη στιγμή να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό πως θα απέχει από τη συγκεκριμένη διαδικασία, υποστηρίζοντας πως δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές.

    Παρόμοιες σκέψεις κάνουν και άλλα «ηχηρά» ονόματα του εγχώριου λιανεμπορίου, τα οποία δεν βλέπουν τον λόγο να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα που προσφέρεται για πώληση προϊόντων με τη μέθοδο του click away (παραλαβή από το κατάστημα σε προκαθορισμένη ώρα, για αγορές που έγιναν ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά). «Τα έξοδα», όπως λέει καλά πληροφορημένη πηγή «είναι πολύ μεγαλύτερα από το κέρδος και καθιστά δύσκολη την όλη άσκηση». Ακόμη όμως και αυτοί που έχουν επιλέξει να «μπουν στο παιχνίδι» όχι μόνο δεν περιμένουν κάποια σημαντική διαφορά, αλλά ξέρουν πως θα επιβαρυνθούν με έξτρα κόστος.

    Πάνω από 3 εκατ. δέματα στην αναμονή για παράδοση…

     «Διαλυόμαστε σε κόστη, σε χρόνους παράδοσης, σε τζίρο και σε ποιότητα όσο τα καταστήματα παραμένουν κλειστά…», αναφέρει με έμφαση. Αναγνωρίζουν πάντως πως το click away θα αφαιρέσει αρκετή πίεση από τα e-shop που σήμερα «γονατίζουν» αλλά και από τις εταιρείες ταχυμεταφορών (courier) που αδυνατούν να παραδώσουν έγκαιρα. «Οι νέες παραγγελίες θα μπορέσουν να παραδοθούν στην ώρα τους, για όσες έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα δεν είναι βέβαιο ότι θα φθάσουν πριν την 25η Δεκεμβρίου», σημειώνει ο ίδιος.

    Υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή πάνω από 3 εκατ. ανεκτέλεστα δέματα στοιβάζονται στις αποθήκες των εταιριών courier. «Νούμερο εξωπραγματικό», όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την έγκαιρη παράδοσή τους. «Ούτε το Πάσχα δεν θα φθάσουν, τα δώρα…» επισημαίνουν.

    Διαβάστε επίσης: 

    Χαρδαλιάς: Παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στη Δυτική Αττική

    Click away: Καταστροφή για το λιανεμπόριο το μη άνοιγμα των καταστημάτων – Απώλειες μαμούθ 2,5 δισ. από το τζίρο των Χριστουγέννων

    Κλειστό το λιανεμπόριο, μόνο με click away – Ανοίγουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία – Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 στις γιορτές

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ