• Business

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Ρευστότητα 300 εκατ. ευρώ για την Εθνική από τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων

    • NewsRoom
    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας


    H Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε την πρώτη Ελληνική Τιτλοποίηση Επιχειρηματικών Δανείων από το 2007 αντλώντας με αυτό τον τρόπο μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση έως και €300 εκατ. μέσω της τοποθέτησης χρεογράφων υψηλής εξασφάλισης στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

    Τα χρεόγραφα έχουν αξιολογηθεί με BB από τον οίκο αξιολογήσεων S&P και Β- από τον οίκο αξιολογήσεων Fitch. Τα χρεόγραφα υποβλήθηκαν και άντεξαν προσομοιώσεις επενδυτικής διαβάθμισης (ΒΒΒ) και από τους δύο οίκους αξιολόγησης και αξιολογήθηκαν με την ανώτατη πιστοληπτική διαβάθμιση που δύναται να λάβουν ελληνικά χρεόγραφα.

    Η HSBC Bank και η ΕΤΕ ενήργησαν από κοινού ως Συνδιοργανωτές Έκδοσης και η HSBC Bank plc ενήργησε ως Συντονιστής Έκδοσης. Η Clifford Chance LLP και Ζέπος & Γιαννόπουλος ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι για λογαριασμό της HSBC Bank plc και των Επενδυτών, ενώ Orrick, Herrington & Sutcliffe  και Δρακόπουλος & Βασσαλάκης ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της Εθνικής Τράπεζας.

    Η συναλλαγή έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση της πρόσβασης των Ελληνικών Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και Εταιριών Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης σε χρηματοδότηση και εμπίπτει στις στρατηγικές πρωτοβουλίες της Εθνικής Τράπεζας για τη στήριξη των ελληνικών ΜΜΕ και Εταιριών Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. Η Εθνική Τράπεζα, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, θα ξεκινήσει ένα νέο Πρόγραμμα Χρηματοδότησης που θα έχει ως στόχο την κάλυψη τρεχουσών αναγκών κεφαλαίου κίνησης καθώς και τη χορήγηση νέων δανείων για επενδύσεις στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

    Το νέο Πρόγραμμα Χρηματοδότησης θα ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2016 και αναμένεται να ωφελήσει πάνω από 2000 ΜΜΕ & Εταιρείες Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. Τουλάχιστον το 50% του νέου προγράμματος χρηματοδότησης θα έχει ως στόχο την αύξηση της απασχόλησης των νέων.

    Επιπλέον, η συναλλαγή ικανοποιεί τους στρατηγικούς στόχους της Εθνικής Τράπεζας και ειδικότερα την διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης της, την πρόσβαση σε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση, την μείωση του κόστους χρηματοδότησης και την μείωση της εξάρτησης από τον ELA. Η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη μειώσει την χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα κατά € 12δισ από τον Ιούλιο του 2015, με την τρέχουσα χρηματοδότηση από τον ELA να είναι λιγότερο από € 6δισ. Τέλος, η Συναλλαγή θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη μελλοντική πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και την ενίσχυση της διεθνούς εμπιστοσύνης για την Εθνική Τράπεζα.

    H Εθνική συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με σκοπό την ενίσχυση των ελληνικών εταιριών και δεσμεύεται να παραμείνει ο κεντρικός αρωγός της ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας, κινητοποιώντας τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοοικονομικά εργαλεία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/telesigrafo-fragkiadaki-stous-stratigikous-kakoplirotes-apofasiste-ti-tha-kanete/66269



    ΣΧΟΛΙΑ