Business

Λεφτά από το ΕΣΠΑ με ένα… κλικ – Σε λειτουργία η πλατφόρμα opske.gr

O Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης

O Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης


Με μια γρήγορη και εύκολη διαδικασία, πλήρως ψηφιοποιημένη από την αρχή μέχρι το τέλος θα μπορούν οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές να χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.

Το πρώτο και απαραίτητο βήμα είναι η δημιουργία «προφίλ» στην πλατφόρμα του νέου αναβαθμισμένου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος  Κρατικών Ενισχύσεων (www.opske.gr), που κάνει σήμερα πρεμιέρα στις 12.00 το μεσημέρι.

Το νέο ΟΠΣΚΕ, όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνάντησή του με δημοσιογράφους, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, έχει στον πυρήνα της λογικής του τη διευκόλυνση του υποψήφιου επενδυτή ή δικαιούχου.

Θα υποδεχτεί περί τα 400.000 επενδυτικά σχέδια

Στόχος του ΟΠΣΚΕ είναι να αποτελέσει τον κεντρικό κόμβο διαχείρισης όλων των δράσεων κρατικών ενισχύσεων και ήσσονος σημασίας καθώς και παρεμβάσεων της ΣΣ ΚΑΠ συγχρηματοδοτούμενων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία μέτρων ενίσχυσης για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027 αλλά και προγράμματα, δράσεις ή έργα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους, όπως το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και τον τακτικό προϋπολογισμό, από το στάδιο Υποβολής Προτάσεων έως και τον Έλεγχο Μακροχρόνιων Υποχρεώσεων των ενισχυόμενων δικαιούχων.

Συμφώνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είναι πολύ πιο σύγχρονο από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίστηκε επιτυχώς τις δράσεις της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου, το αναβαθμισμένο ΟΠΣΚΕ εξασφαλίζει διασύνδεση με τις πλατφόρμες δημοσίων δεδομένων (taxis, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ κ.ο.κ.) ενώ υπολογίζεται να υποδεχτεί τουλάχιστον 400.000 επενδυτικά σχέδια.

Το πρώτο βήμα, η δημιουργία  «προφίλ»

Η δημιουργία «προφίλ» αποτελεί το πρώτο βήμα για μια επιχείρηση- δυνητικά δικαιούχο προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή άλλων κρατικών ενισχύσεων.

«Προφίλ» θα πρέπει να δημιουργήσουν εκτός από τις εταιρείες και οι σύμβουλοι εταιρειών στους οποίους θα ανατεθεί από εταιρείες η υποβολή πρότασης.

Η είσοδος στο opske.gr γίνεται με κωδικούς taxisnet για τα νομικά και φυσικά πρόσωπα με έδρα στην Ελλάδα αλλά υπάρχει η δυνατότητα και με κωδικούς ΟΠΣΚΕ για πρόσωπα που έχουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό γίνονται σαφείς οι ρόλοι, οι σύμβουλοι που θα τους ανατεθεί η υποβολή αίτησης από κάποιες εταιρείες θα μπορούν να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες μέσω του δικού τους προφίλ ως συμβούλων.

Στην περίπτωση εισόδου με κωδικούς taxisnet η ενημέρωση των στοιχείων γίνεται αυτόματα από την  ΑΑΔΕ. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει ο χρήστης να καταχωρίσει τα στοιχεία του.

Με τη νέα λειτουργία ανάθεσης ενεργειών καθίσταται εύκολο τόσο για το δικαιούχο όσο και για τον σύμβουλο να παρακολουθεί τις ενεργές σχέσεις που έχει στις δράσεις κρατικών ενισχύσεων ενισχύοντας τη διαφάνεια στην υποβολή προτάσεων.

Άλλωστε στο σύνολο του το ΟΠΣΚΕ θα αξιοποιήσει το σύνολο των διαλειτουργικοτήτων των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου με στόχο την ελάχιστη επιβάρυνση από την πλευρά των δικαιούχων για την υποβολή στοιχείων.

Στο τέλος Ιανουαρίου η πρώτη δράση για τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό των ΜμΕ»

Οι πρώτες αιτήσεις/ επενδυτικά σχέδια που θα υποδεχτεί η νέα πλατφόρμα αφορούν στην πρώτη δράση του ΕΣΠΑ 2021-2027 «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.

Όπως  είπε ο κ. Τσακίρης η προκήρυξη – η προδημοσίευση ήδη έχει αναρτηθεί (δείτε εδώ) θα προκηρυχθεί στο τέλος Ιανουαρίου με τη δεύτερη δράση για την Πράσινη μετάβαση προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ να δρομολογείται για το τέλος του πρώτου τριμήνου. Δυνητικά δικαιούχοι και για τα δύο προγράμματα είναι περί τις 56.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης

ΕΣΠΑ: Πρεμιέρα με 1 δισ. ευρώ σε ΜμΕ για πράσινη μετάβαση και ψηφιακό μετασχηματισμό

Δρ.Morgaine Gaye: Η διατροφική μελλοντολογία στην υπηρεσία των βιομηχανιών τροφίμων- Πώς οι τάσεις καθορίζουν το τι τρώμεΣΧΟΛΙΑ