• Business

    Lavipharm: Το επενδυτικό… τρενάκι του τρόμου και οι απώλειες 20,13% στο 7ημερο που μπήκαν τα νέα «χαρτιά» της ΑΜΚ

    Τηλέμαχος Λαβίδας, Lavipharm

    Τηλέμαχος Λαβίδας, Lavipharm


    Μάλλον σε…τρενάκι του τρόμου φαίνεται να έχουν επιβιβαστεί οι μέτοχοι της φαρμακευτικής εταιρείας Lavipharm.

    Τουλάχιστον αυτό συνάγεται συνειρμικά από τον τρόπο που καιρό τώρα κινείται το «χαρτί». Πέφτει με ορμή από ψηλά, αλλάζει φορά και απογειώνεται στη συνέχεια, για να ακολουθήσει μια άλλη βουτιά…

    Αν κάποιοι ενδεχομένως πίστευαν ότι η επενδυτική τρικυμία θα βρει «το φάρμακό της» με την αύξηση κεφαλαίου, αλλά και με την έξοδο της εταιρείας από καθεστώς της επιτήρησης μετά από δέκα χρόνια ,πλανήθηκαν πλάνην οικτράν. Διότι οι «ομορφιές» που γίνονται με την τιμή της μετοχής μόλις αυτή επέστρεψε στην κανονικότητα των συναλλαγών της Κύριας Αγοράς του χρηματιστηρίου, δεν αφήνουν αμφιβολία περί του αντιθέτου. Καθώς στις 7 τελευταίες συνεδριάσεις οι απώλειες φτάνουν στο 20,13%.

    Ανεβαίνουν μάλιστα στο 24,7% αν συνυπολογιστεί και η πτώση της τιμής μια μέρα πριν μπουν σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές.

    Όπως όλα δείχνουν η «ρίζα του κακού» φαίνεται να βρίσκεται στην ποιότητα των κεφαλαίων που κάλυψαν μερικώς (κατά 88,4%) την πολλά υποσχόμενη κεφαλαιακή αύξηση της Lavipharm. Με κύριο ανάδοχο την Ambrosia Capital Hellas ΑΕΠΕΥ του Τάσου Αστυφίδη που έσπευσε να δηλώσει πανευτυχής για τη συνεισφορά του.

    Τι κατάφερε; Έναντι προμήθειας 840.000 ευρώ (όπως αναγράφεται στο ενημερωτικό δελτίο) έτρεξε μια ΑΜΚ στόχος της οποίας ήταν να συγκεντρώσει 58 εκατ. ευρώ και εν τέλει άντλησε 51,286 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών όμως τα 35 εκατ. ευρώ ήταν «κλειδωμένα» από την οικογένεια Λαβίδα, που είναι βασικοί μέτοχοι ( 34 εκατ. από την πολυσυζητημένη εισφορά σε είδος της εταιρείας του διαδερμικού επιθέματος κι άλλο 1 εκατ. ευρώ από αγορές μετοχών μέσω προεγγραφών).

    Κατόπιν τούτων έμεναν άλλα 23 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί ολοκληρωτικά η αύξηση κεφαλαίου. Συγκεντρώθηκαν όμως μόνο τα 16,3 εκατ. ευρώ περίπου, ήτοι το 70,9% των συνολικά ζητούμενων κεφαλαίων. Το αν και κατά πόσο αυτό συνιστά επιτυχία μείζονος σημασίας, όπως επιχειρήθηκε να προβληθεί, ανάγεται στις αντιλήψεις του καθενός. Όχι πάντα με την οπτική γωνία της κοινής λογικής.

    Σε κάθε περίπτωση τα 12,2 εκατ. ευρώ (από τα αντληθέντα 16,3 εκατ.) εισφέρθηκαν από χαρτοφυλάκια μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, ενώ τα υπόλοιπα 4,1 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκαν από υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας της Lavipharm. Είτε με την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης, είτε και πρόσθετες εγγραφές.

    Οι συγκεκριμένοι μέτοχοι κάλυψαν το 8% του συνόλου των αντληθέντων κεφαλαίων, ενώ πρo της ΑΜΚ κατείχαν το 41,3% της εταιρείας. Με άλλα λόγια στην κεφαλαιακή αύξηση ανταποκρίθηκε (με οικονομικούς όρους) κάτι λιγότερο από το 20% των παλαιών μετόχων μειοψηφίας. Πιθανότατα κι ακόμη πιο λίγοι, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία για τους ασκήσαντες τις πρόσθετες εγγραφές και την οικονομικής τους επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα.

    Το παζλ των εξελίξεων που έφεραν τα πάνω-κάτω

    Πώς όμως και γιατί προέκυψε το «νέο κύμα» των πωλήσεων που γονάτισε για μια ακόμη φορά τη μετοχή;

    Αντιστρέφοντας τη κλεψύδρα του χρόνου και γυρίζοντας πίσω στις 3 Αυγούστου της περσινής χρονιάς ( 5 μέρες πριν κοινοποιηθεί η απόφαση για τη μεγάλη ΑΜΚ) το «χαρτί» ήταν στα 1,44 ευρώ και η χρημαστηριακή αξία της εταιρείας στα 24,518 εκατ. ευρώ. Αποτιμήσεις 11% χαμηλότερα από το ξεκίνημα του 2022.

    Στις 25 του μηνός του περασμένου Νοεμβρίου, την προτεραία της αποκοπής του δικαιώματος στην ΑΜΚ (10,018 νέες μετοχές με 0,34 ευρώ τη μία, για κάθε 1 παλαιά) και της συνακόλουθης χρηματιστηριακής αναπροσαρμογής, το «χαρτί» της Lavipharm είχε καταπέσει στα 0,368 ευρώ. Δηλαδή 74,4% πιο κάτω από τα επίπεδα της 3ης Αυγούστου. Με την κεφαλαιοποίηση της φαρμακευτικής εταιρείας να προσγειώνεται στα 6,267 εκατ. ευρώ, έχοντας απωλέσει στο ίδιο διάστημα 18,25 εκατ. ευρώ. Κανονική αιματοχυσία για άπαντες τους μετόχους.

    Με τους βασικούς όμως, προεξάρχοντος του επίσης πολυσυζητημένου Τηλέμαχου Λαβίδα να ενστερνίζονται ενθέρμως την άποψη που λέει ότι «πάντα σε κρίσιμη χειρουργική επέμβαση χάνεται αίμα»… Και προφανώς ως τέτοια λογιζόταν η ΑΜΚ για τη Lavipharm, στην προσπάθειά της να απαλλαγεί από τα βαρίδια του παρελθόντος και να ξεκινήσει μια νέα και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία.

    Όπως και να ’χει στις 30 Νοεμβρίου του 2022, καταληκτική μέρα της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης, η μετοχή είχε βρεθεί στην αναπροσαρμοσμένη τιμή των 0,348 ευρώ. Από όπου και ξεκίνησε ένα εντυπωσιακό ράλι ανόδου που έφερε τη μετοχή στις 21 Δεκεμβρίου, στα 0,49%. Δηλαδή… 40,8% ψηλότερα, με συνολικές συναλλαγές των οποίων η αξία ήταν 248.325 ευρώ όλα κι όλα.

    Από πού προέρχονται οι πωλητές

    Το «θαύμα» όμως δεν έμελλε να έχει συνέχεια, καθώς στην επόμενη συνεδρίαση, την τελευταία της Lavipharm σε καθεστώς επιτήρησης, η μετοχή έχασε το 5,71% της αξίας της κλείνοντας στα 0,462 ευρώ.

    Από τις 23 Δεκεμβρίου του 2022 που μπήκαν σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές προερχόμενες από την ΑΜΚ και η εταιρεία επανήλθε στην Κύρια Αγορά, έχουν γίνει μαζί με τη χθεσινή 7 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις. Στη διάρκεια των οποίων το «χαρτί» έχει κατρακυλήσει 20,13% χαμηλότερα καθώς έκλεισε στα 0,369 ευρώ.

    Στο διάστημα αυτό και με συναλλαγές αξίας 1,85 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια 4,84 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το περίπου 10% των νέων μετοχών που διατέθηκαν με ιδιωτική τοποθέτηση σε νέους μετόχους, καθώς επίσης και στους παλαιούς μετόχους μειοψηφίας. Μέγεθος ιδιαίτερα μεγάλο, ανεξάρτητα της όποιας επίδρασης μπορεί να έχουν οι ενδοσυνεδριακές αγοραπωλησίες.

    Εκ των πραγμάτων οι πωλητές προέρχονται από τις τάξεις των νέων μετόχων που προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις με κέρδος, καθότι το κόστος κτήσης τους είναι στα 0,34 ευρώ. Γεγονός που ενστερνίζονται και πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα.

    Κάτι που βέβαια σημαίνει ότι ορισμένοι από αυτούς που μπήκαν στην ΑΜΚ, το έπραξαν μόνο και μόνο για να πάρουν κάποια γρήγορά κέρδη. Την ευκαιρία της «ασφαλούς» εξόδου την έδωσε το προηγηθέν και χαμηλού κόστους ράλι ανόδου. Για όλους τους υπόλοιπους, ακόμη και γι αυτούς που απορροφούν την τωρινή προσφορά η περιπέτεια συνεχίζεται…

    Διαβάστε επίσης:

    Lavipharm: Ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ με μερική κάλυψη 88,42%

    Lavipharm: Με 15% οι ξένοι θεσμικοί, συγκέντρωσε 17 από 24 εκατ. που ζητούσε



    ΣΧΟΛΙΑ