• Business

    Lamda & Κωνσταντακόπουλος φέρνουν στο Ελληνικό το δεύτερο ξενοδοχείο της Mandarin Oriental στην Ελλάδα

    Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος


    Δεδομένη θεωρείται η συμφωνία της κοινοπραξίας ΤΕΜΕΣ – Lamda Development με την ασιατική αλυσίδα Mandarin Oriental για τη λειτουργία του ενός από τα δύο πολυτελή ξενοδοχεία που σχεδιάζονται στο Ελληνικό.

    Προ των πυλών είναι η συμφωνία με διεθνή hotel operator – που ακόμα δεν έχει παρουσία στην Ελλάδα – και για το δεύτερο ξενοδοχείο στο πρώην αεροδρόμιο, ενώ σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις για την ενοικίαση των χώρων των εστιατορίων και του beach club σε διεθνή ονόματα της γαστρονομίας.

    Τα δύο ξενοδοχεία αποτελούν συνολική επένδυση σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, και μαζί θα έχουν δυναμικότητα 360 κλειδιών, ενώ υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το 2027, βάσει χρονοδιαγράμματος του επικεφαλης της Lamda Οδυσσέα Αθανασίου.

    Προς πώληση θα διατεθούν σχεδόν 65 παραθεριστικές κατοικίες που θα αναπτυχθούν στα οικόπεδα των δύο θερέτρων, διαδικασία από την οποία θα προέλθουν εκτιμώμενα έσοδα ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες των επώνυμων κατοικιών θα έχουν την επιλογή (όχι την υποχρέωση) να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα ενοικίασης, που σημαίνει ότι το ξενοδοχείο θα διαχειρίζεται τυχόν ακίνητα που συμμετέχουν σε αυτό, με τη δυνατότητα να τα διαθέτει σε πελάτες των θερέτρων.

    Και τα δύο ξενοδοχεία θα περιλαμβάνουν στεγασμένους χώρους και υπαίθριους χώρους εστίασης και αναψυχής, ενώ στο ένα θα λειτουργήσει και beach club – τοπόσημο 800 τετραγωνικών μέτρων.

    Ήδη από τις προκαταβολές για τα δύο έργα η Lamda έχει εισπράξει περίπου 30,2 εκατομμύρια ευρώ.

    Η Mandarin Oriental στην Ελλάδα

    Η ασιατική αλυσίδα θα παρουσιάσει το δεύτερο – με τα μέχρι στιγμής δεδομένα – θέρετρο που θα λειτουργεί υπό την ομπρέλα της στην ελληνική αγορά, αλλά και η δεύτερη συνεργασία με την εταιρεία της οποίας ηγείται ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

    Το πρώτο Mandarin Oriental λειτουργεί από τη φετινή σεζόν στο Costa Navarino και περιλαμβάνει 99 δωμάτια, μεταξύ των οποίων 48 υπόσκαφες βίλες με ιδιωτική πισίνα, καθώς και πέντε εστιατόρια και μπαρ.

    Λειτουργεί επίσης spa με πισίνα 25 μέτρων και γυμναστήριο έκτασης 1.500 τ.μ..

    H επένδυση ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ και ήταν η τέταρτη μονάδα που προστέθηκε στον προορισμό της ΤΕΜΕΣ στη Μεσσηνία.

    Το επόμενο ξενοδοχείο του ομίλου που θα λειτουργήσει στη χώρα θα είναι και το πρώτο στη νησιωτική Ελλάδα, καθώς επίκειται η συνεργασία της Mandarin Oriental με τη Grivalia Hospitality, την οποία προανήγγειλε κατά το άνοιγμα του ON Residence στη Θεσσαλονίκη, ο επικεφαλής της, Γιώργος Χρυσικός.

    Με την υπογραφή της Mandarin Oriental αναμένεται, συγκεκριμένα, να λειτουργήσει το θέρετρο της Άνω Μεράς, project που επανασχεδιάζεται από τη Grivalia Hospitality, καθώς κόλλησε στις συμπληγάδες του ΣτΕ.

    Το αρχικό επενδυτικό σχέδιο αφορούσε στην ανάπτυξη εξάστερου ξενοδοχείου 150 κλειδιών, με πισίνες, εστιατόρια, χώρους ευεξίας και beach club.

    Προς το παρόν όμως η Grivalia Hospitality βρίσκεται στη διαδικασία επανασχεδιασμού του Project Blue (όπως καλείται το έργο) για να καταθέσει ένα καινούργιο Ειδικό Σχέδιο Χωροταξικής Ανάπτυξης με μικρότερη επιφάνεια κτιρίου (από 150 δωμάτια σε 107). Παράλληλα, η εταιρεία εργάζεται για την κατασκευή του παραθαλάσσιου τμήματος που υπολογίζεται να ανοίξει το 2024.

    Έτσι επεκτείνεται στην Ελλάδα ο όμιλος των 1,6 δισ. δολαρίων που ιδρύθηκε στο Χονγκ Κονγκ και λειτουργεί 36 ξενοδοχεία και εννέα κατοικίες σε 24 χώρες και περιοχές.

    Το 2022 ανακοίνωσε οκτώ νέα projects κι έχει δρομολογήσει 26 έργα. Στην Ευρώπη λειτουργεί ξενοδοχεία σε Βαρκελώνη, Μπόντρουμ, Γενεύη, Κωνσταντινούπολη, Λίμνη Κόμο, στo Mayfair και στο Hyde Park του Λονδίνου, σε Λουκέρνη, Μαδρίτη, Μιλάνο, Μόναχο, Παρίσι και Πράγα.



    ΣΧΟΛΙΑ