• Business

    Lamda Development – Ελληνικό: 2.000.000 ευρώ για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. – Πόσο κοστίζει μια βίλα

    Lamda Development: Πως θα γίνει το Eλληνικό από «τσιμεντούπολη» μια πόλη πρότυπο για όλη την Ευρώπη

    Οδυσσέας Αθανασίου, Lamda Development


    Η Lamda Development σχεδιάζει για το Ελληνικό σειρά από διαφορετικές αναπτύξεις, ωστόσο, όπως φάνηκε και από τις τελευταίες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου, Οδυσσέα Αθανασίου, κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, το οικιστικό κομμάτι δεσπόζει, ειδικά ως προς τα αναμενόμενα έσοδα.

    Καταρχάς, ενώ αρχικά προβλεπόταν για την πρώτη πενταετία η δημιουργία 400 κατοικιών, κυρίως στο παραλιακό μέτωπο, με βάση τις νεότερες αποφάσεις της Lamda Development θα ξεπεράσουν τις 1.400.

    Οι προϋπολογισμένες πωλήσεις κατοικιών για τον πρώτο χρόνο ήταν 15 εκατ. ευρώ όμως θα είναι πολύ περισσότερες, ξεπερνώντας κάθε αρχική προσδοκία.

    Η απόφαση για τη δημιουργία περισσοτέρων κατοικιών άμεσα όπως και οι εκτιμήσεις για τα έσοδα βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα. Στο ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί από τη Lamda του τελευταίους μήνες για την αγορά κατοικίας στο Ελληνικό.

    Η εταιρεία έχει ανοίξει πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος τους τελευταίους μήνες και έχει πραγματοποιήσει σειρά από κλειστές παρουσιάσεις των οικιστικών της σχεδίων.

    Βίλες στο Ελληνικό: Στα 20.000 ευρώ/τμ

    Σύμφωνα με πληροφορίες περί τις 25 πολυτελείς βίλες στο παραλιακό μέτωπο που θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται άμεσα έχουν ήδη πουληθεί όλες με τιμή ανά τ.μ. περίπου στα 20 χιλ. ευρώ.

    Πολύ μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για τον πρώτο ουρανοξύστη (ψηλό κτήριο έως 200 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας) με κατοικίες στο παραλιακό μέτωπο της ανάπτυξης του Ελληνικού.

    Στον Marina Tower, από τους μεγαλύτερους πράσινους ουρανοξύστες στον κόσμο, όπως παρουσιάζεται από τους εμπνευστές του, οι τιμές ανά τ.μ., σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς του real estate (ή ίδια η εταιρεία δεν αποκαλύπτει τα σχετικά στοιχεία) κινούνται κατά μέσο όρο στις 9 χιλ. με 10 χιλ. ευρώ για τους μεσαίους ορόφους, αρχίζοντας από τις 8 χιλ. ανά τ.μ. στους χαμηλότερους.

    Τα ρετιρέ στο Ελληνικό

    Στους ψηλότερους ορόφους (στα ρετιρέ) οι τιμές εκτινάσσονται στις 20 χιλ. ευρώ ανά τ.μ.

    Σημειώνεται ότι τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Marina Tower θα παρουσιαστούν στις 7 Ιουλίου.

    Αρχικά η Lamda αναζητούσε στρατηγική συμμαχία για την ανάπτυξη του πύργου κατοικιών, με τις νεότερες πληροφορίες να αναφέρουν πως τελικά θα προχωρήσει μόνη της.

    Αναφορικά με τις υπόλοιπες κατοικίες που θα αναπτυχθούν σε διάφορες «γειτονιές» του έργου στο Ελληνικό η εκτίμηση είναι ότι οι τιμές τους θα διαμορφωθούν με βάση αυτές στις όμορες περιοχές και κυρίως αυτές στη Γλυφάδα.

    Σήμερα ένα οικόπεδο στην Κάτω Γλυφάδα πωλείται περίπου 2.500 ευρώ το τ.μ. και ένα σπίτι δεν πέφτει κάτω από τα 6.000 ευρώ ανά τ.μ. φθάνοντας και τα 12.000 ευρώ ανά τ.μ.

    Στην Άνω Γλυφάδα οι τιμές ξεκινούν από τα 3.500 με 4.000 ευρώ ανά τ.μ.

    Η εκτίμηση είναι πως οι κατοικίες εντός της ανάπτυξης στο Ελληνικό, αλλά στα βόρεια σημεία, μακριά από την παραλία, θα ξεκινούν από τις 4.000 ευρώ το τ.μ. χωρίς να αποκλείεται εφόσον η ζήτηση συνεχίσει να είναι υψηλή η τιμή αυτή να διαμορφωθεί υψηλότερα.

    Η μοναδική φορά που η διοίκηση της Lamda αναφέρθηκε επίσημα στις τιμές που πρόκειται να πουλήσει τις κατοικίες στο Ελληνικό ήταν στη γενική συνέλευση με θέμα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου της εταιρείας κατά 650 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2019.

    Τότε είχε αποκαλύψει και πόσο σημαντικές είναι για το έργο οι οικιστικές αναπτύξεις.

    Όπως είχε πει προς τους μετόχους ο κ. Αθανασίου με βάση το Επιχειρησιακό Σχέδιο που είχε καταρτιστεί για τις ανάγκες της διαγωνιστικής διαδικασίας «το έργο θα καταστεί κερδοφόρο στον 4ο χρόνο και αυτό θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο οικιστικό κομμάτι του. Για το σύνολο της 25ετούς ανάπτυξης με βάση Επ. Σχ. το 58% των εσόδων (και περίπου το ίδιο ποσοστό αφορά και την κερδοφορία) θα προέρχεται από τις πωλήσεις σπιτιών. Το έργο θα είναι πετυχημένο οικονομικά αν απορροφηθούν περίπου 10 χιλ. κατοικίες. Αν όχι, δεν θα έχει την επιτυχία που έχουμε περιγράψει στο Επιχειρησιακό Σχέδιο».

    Τα παραπάνω αφορούν το σύνολο του έργου. Για τα πρώτα 5 χρόνια τα έσοδα από την πώληση των πολυτελών κατοικιών (και περίπου το ίδιο ισχύει και για την κερδοφορία) είχε ειπωθεί τότε ότι θα αποτελούν το 43% των συνολικών.

    Είναι προφανές ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και τα προαναφερόμενα νούμερα θα έχουν διαφοροποιηθεί.

    Η διοίκηση της Lamda, πριν δύο σχεδόν χρόνια, είχε πει επίσης ότι, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον, θα γίνουν περισσότερα οικιστικά έργα την πρώτη πενταετία από αυτά που αρχικά είχαν σχεδιαστεί.

    Τότε επίσης ο κ. Αθανασίου είχε αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις του Επ. Σχ. για τα έσοδα από τις πωλήσεις κατοικιών, εκτός αυτών στην παραλιακή, δηλαδή για τα περίπου 9 χιλ. σπίτια (ή περίπου 1 εκατ. τ.μ.) – από τα 10 χιλ. συνολικά που θα γίνουν σε όλη την ανάπτυξη στην 25ετία – βασίζονται στην παραδοχή ότι θα πουληθούν σε ένα εύρος τιμής 3.500 ευρώ – 4.000 ευρώ ανά τ.μ., προσθέτοντας: «Όπως γίνεται φανερό, μια διαφορά στην τιμή ανά τ.μ. 500 ευρώ για το 1 εκατ. περίπου τ.μ. (εκτός παραλιακής πάντα) είναι 500 εκατ. ευρώ…»

    Διαβάστε επίσης

    Ελληνικό: Έτοιμη να «τρέξει» η Lamda Development έχοντας καλύψει ήδη δουλειά 1,5 χρόνου



    ΣΧΟΛΙΑ