• Business

    Λ. Παπακωνσταντίνου: Απογειώνει τα μεγέθη και τις προοπτικές της Ideal μετά την εξαγορά της Byte

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος Ideal Holdings

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου. πρόεδρος IDEAL Holdings


    Ξεπεράστηκε και μάλιστα κατά πολύ ο αρχικός στόχος που είχε θέσει ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου ο ιθύνων νους της δραστήριας Ιντεάλ για την επιτυχία της δημόσιας πρότασης προς την Byte.

    Αν ο αρχικός στόχος ήταν 70% από την δημόσια πρόταση συγκεντρώθηκε το 93,3% των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής και από χθες λύθηκαν τα χέρια του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου για να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του.

    Σε συνεργασία με τον Σπύρο Βυζάντιο που παραμένει στο τιμόνι της Byte, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε την εξαγορά σταδιακά του 6,7% που δεν διατέθηκε, ποσοστό που ενδεχομένως κρατούσαν κάποιοι ιδιώτες ή κάποιοι θεσμικοί επενδυτές με αντάλλαγμα σε μετοχές και μετρητά, είτε εναλλακτικά μόνο με μετρητά – 3,495 ευρώ ανά μετοχή και σε δεύτερο χρόνο θα κινήσει τις διαδικασίες για την έξοδο της Byte από το χρηματιστήριο, κάτι που θα γίνει εντός τριών μηνών.

    Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες η διοίκηση της Ιντεάλ, η οποία ενδυναμώνει περαιτέρω τη θέση της και ισχυροποιείται στον κλάδο της πληροφορικής, θα επικοινωνήσει στους Έλληνες θεσμικούς, αλλά και ξένους επενδυτές τα σχέδιά της για το μέλλον.

    Χρηματιστηριακά πάντως, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ότι στις 26/9, την ερχόμενη Δευτέρα,  θα γίνει η καταβολή του Προσφερόμενου Ανταλλάγματος στους Αποδεχθέντες Μετόχους και το ΧΑ θα εγκρίνει την εισαγωγή -από Τρίτη, 27/9- προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών του Προτείνοντος, που θα εκδοθούν προς τους Αποδεχθέντες Μετόχους, από την Αύξηση με Εισφορά σε Είδος.

    Με επίκεντρο την Byte Computer και την επίσης θυγατρική Adacom / Cyber Security -μέσω της οποίας εξαγοράσθηκε φέτος τον Μάιο και το 100% της Netbull, που ειδικεύεται στις υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας, αλλά και η i-Docs (Ανάπτυξη και υπηρεσίες λογισμικού), εκτιμάται ότι τα έσοδα της Ιντεάλ από τον συγκεκριμένο κλάδο φέτος, θα απογειωθούν στα 70 εκατ. ευρώ.

    Τι είδε ο Λ. Παπακωνσταντίνου στην Byte

    Η Byte, που κάθε χρόνο μοιράζει σχεδόν το 35% των καθαρών κερδών της, που έχει θετικό ταμείο περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ, αφαιρουμένων των δανείων (8,5 εκατ. ευρώ συνολικά στο ταμείο), με πλήθος νέων έργων προς εκτέλεση για φέτος, που οι μέτοχοι έχουν πληρωθεί το μέρισμα (9 λεπτά καθαρό, 10 χωρίς το φόρο) μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Μαϊου, μοιραία τράβηξε την προσοχή του πολύπειρου Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, «κουμπώνοντας» με τις πρόσφατες εξαγορές της Ιντεάλ, των εταιρειών ADACOM και Netbull που έχουν ως αντικείμενο την κυβερνοασφάλεια.

    Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της Byte ο στόχος είναι η καταγραφή υψηλότερων οικονομικών αποτελεσμάτων φέτος, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία ή τη συνέχιση της πανδημίας. Μάλιστα και φέτος αναμένεται να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη συνεισφορά του δημοσίου τομέα στον εταιρικό κύκλο εργασιών, δεδομένης της κατακυρώσεως ήδη πολλών έργων, προμηθειών και υπηρεσιών του δημοσίου. Μεταξύ των άλλων, έχουν κατακυρωθεί εντός του 2021 και συμβασιοποιηθεί το 2022 και πρόκειται να εκτελεσθούν τα ακόλουθα έργα και προμήθειες:

    1. Η.ΔΙ.Κ.Α ΑΕ «Υπηρεσίες Ανανέωσης των Αδειών Χρήσης του εξοπλισμού ασφαλείας των Πληροφοριακών Συστημάτων της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και υποστήριξης αυτών για ένα έτος», υπεγράφη την 01-02-20222 οικονομικού αντικειμένου για την ΒΥΤΕ 204.810,10  ευρώ.

    2. Η.ΔΙ.Κ.Α ΑΕ: «Yπηρεσίες Συντήρησης του εξοπλισμού (hardware & software) του κατασκευαστικού οίκου Hewlett-Packard Enterprise της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και υποστήριξης αυτού για ένα έτος», υπεγράφη την 01/02/2022, οικονομικού αντικειμένου για την ΒΥΤΕ 134.184,00  ευρώ.

    3. ΚτΠ ΑΕ/Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Παροχή Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης», υπεγράφη την 4/2/2022, οικονομικού αντικειμένου για την ΒΥΤΕ 1.850.000,00 ευρώ.

    4. ΥπτΠ -Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας: «Προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού πληροφορικής (υλικό – λογισμικό) στο πλαίσιο της δράσης για την μετεγκατάσταση του (Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.Μ.Α.)» υπεγράφη την 04/02/2022 οικονομικού αντικειμένου για την ΒΥΤΕ 1.410.466,40 ευρώ.

    5. ΚτΠ ΑΕ/Υπουργείο Εσωτερικών: «Υπηρεσία Λειτουργίας Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού HRMS» υπεγράφη την 11/3/2022 οικονομικού αντικειμένου για την ΒΥΤΕ 2.750.677,71 ευρώ.

    Από τα παραπάνω προκύπτει το ξεκάθαρο επιχειρηματικό πεδίο στο οποίο δραστηριοποιείται η Byte, η οποία έχει στο τιμόνι της εδώ και 32 χρόνια τον κ. Σπύρο Βυζάντιο, για τον οποίο στην έκτακτη γ.σ. της Ιντεάλ ο κ. Παπακωνσταντίνου μόνο τα καλύτερα είχε να πει. «Αν δεν υπήρχε η παρουσία του Σπύρου του Βυζάντιου δεν θα ενδιαφερόμασταν για την Byte».

    Τέλος, αν η εξαγορά της Byte βρίσκει το δρόμο της στον όμιλο της Ιντεάλ, υπό ολοκλήρωση τελεί ένα ακόμα  deal, η πώληση της εταιρείας παραγωγής premium αναψυκτικών Three Cents στην Coca Cola έναντι τιμήματος ύψους 45 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για μία επιχειρηματική συμφωνία που θα προσδώσει επιπλέον ρευστότητα στην Ιντεάλ για να προχωρήσει σε νέες εξαγορές, ο χρονικός ορίζοντας των οποίων τοποθετείται για την επόμενη χρονιά.

    Διαβάστε επίσης

    ΤΑΙΠΕΔ: Δύο προσφορές για το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης



    ΣΧΟΛΙΑ