• Business

    ΟΤΕ-Nova-Vodafone: Πόλεμος για τo τηλεπικοινωνιακό δίκτυο του Υπουργείου Εξωτερικών

    Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης – Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης


    Έργο το οποίο αναμενόταν εδώ και αρκετούς μήνες βγάζει σε διαγωνισμό η Κοινωνία της Πληροφορίας, συνεχίζοντας το έργο που έχει αναλάβει για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου.

    Ο εν λόγω διαγωνισμός αφορά έργο… τηλεπικοινωνιακής και ψηφιακής αναγέννησης του υπουργείου Εξωτερικών, συνολικής εκτιμώμενης αξίας στα 8,3 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα το αντικείμενό του είναι η αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών του υπουργείου μέσα από μελέτη, εγκατάσταση και παραμετροποίηση υποδομών ΤΠΕ (Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας), δομημένης καλωδίωσης και ενεργού δικτυακού εξοπλισμού ώστε να καλυφθούν οι σύγχρονες υπηρεσιακές ανάγκες επικοινωνίας και διακίνησης πληροφορίας.

    Όπως αναφέρει η σύμβαση, ο διαγωνισμός γίνεται καθώς η τηλεπικοινωνιακή και δικτυακή υποδομή της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου είναι παρωχημένη και δεν μπορεί να καλύψει ικανοποιητικά τις σύγχρονες ανάγκες επικοινωνίας.

    Λόγω της ιδιαίτερης φύσης των συζητήσεων, θα πρέπει να διασφαλισθεί η εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που διακινούνται αλλά και της ασφάλειας, που είναι υψίστης σημασίας, γι αυτό και το έργο αυτό καθίσταται επιτακτικό.

    Για τους παραπάνω λόγους, το έργο ανάπτυξης του τηλεπικοινωνιακού δικτύου του υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών του κλάδου, ΟΤΕ-Nova-Vodafone καθώς είναι οι μόνοι που διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία και την απαραίτητη τεχνογνωσία για να αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο.

    Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει διάρκεια 24 μήνες. Το συγκεκριμένο project είναι από τα πιο σημαντικά που θα ανακοινώσει η ΚτΠ μέσα στο 2023, η οποία όπως έχει τονίσει ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Σταύρος Ασθενίδης, αναμένεται να βγάλει σε διαγωνισμό μέσα στο 2023 περίπου 50 έργα αξίας 500 εκατ. ευρώ.

    Τι αφορά το έργο

    Αντικείμενο της σύμβασης που βγάζει σε διαγωνισμό η Κοινωνία της Πληροφορίας είναι η αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών του ΥΠΕΞ μέσα από μελέτη, εγκατάσταση και παραμετροποίηση υποδομών ΤΠΕ, δομημένης καλωδίωσης, ενεργού δικτυακού εξοπλισμού.

    Το έργο αφορά τον εκσυγχρονισμό της τηλεπικοινωνιακής υποδομής της Κεντρικής Υπηρεσίας και θα καλύψει κυρίως:

    -Υλοποίηση δομημένης καλωδίωσης όλων των κτιρίων (οπτικές ίνες και χαλκός)

    -Αποξήλωση παλιών δικτυακών κατανεμητών (κτιρίων και ορόφων) και αντικατάσταση τους με σύγχρονους.

    -Αναδιαμόρφωση χώρων όπου θα εγκατασταθούν οι δικτυακοί κατανεμητές προκειμένου να πληρούνται απαιτήσεις ασφαλείας.

    -Εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας και παρακολούθησης όλων των κατανεμητών των κτιρίων (κάμερες, αισθητήρες κλπ.)

    -Προμήθεια ενεργού δικτυακού εξοπλισμού (routers, firewalls, switches, IDS κλπ.) και συστημάτων παρακολούθησης και διαχείρισης δικτύου.

    -Η υλοποίηση Κλειστού Συστήματος Τηλεδιάσκεψης μέσω μελέτης, εγκατάστασης και παραμετροποίησης κλειστού συστήματος τηλεδιάσκεψης.

    -Παρακολούθηση, εκπαίδευση και υποστήριξη (help desk)

    Σημαντικά έργα για το 2023

    Το 2023 η Κοινωνία της Πληροφορίας έχει βγάλει σε διαγωνισμό σημαντικά έργα, ένα εκ των οποίων αφορά το νέο ΕΣΗΔΗΣ, project αξίας 23 εκατ. ευρώ.

    Συγκεκριμένα το έργο αφορά τον «Σχεδιασμό και Υλοποίηση ενός νέου συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων για την υποστήριξη ενός πλήρους κύκλου Δημοσίων Προμηθειών» ο οποίος στοχεύει στην ανανέωση του συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων ώστε να συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του συστήματος.

    Τέλη Ιανουαρίου το εκτελεστικό όργανο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έβγαλε σε διαγωνισμό το έργο για την ψηφιοποίηση των γενικών αρχείων του κράτους, συνολικής αξίας 59,6 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα το μεγάλο αυτό project έχει ως στόχο την ψηφιοποίηση περίπου 55.000.000 σελίδων από τα αρχεία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Κεντρική & Περιφερειακές Υπηρεσίες), τεκμηρίωση (εισαγωγή μεταδεδομένων), ανάπτυξη θησαυρού όρων και ταξινόμηση του συνόλου του ψηφιακού υλικού.

    Ένα ακόμα μεγάλο και σημαντικό έργο για τα αρχεία του δημοσίου βγήκε σε διαγωνισμό στα τέλη του Ιανουαρίου. Το εν λόγω έργο, προϋπολογισμού 59.8 εκατ. ευρώ, αφορά την ασφαλή αποθήκευση φυσικών αρχείων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που έχει σκοπό την παροχή Υπηρεσιών Εγκιβωτισμού, Καταγραφής, Μεταφοράς, Ασφαλούς Φύλαξης και Ασφαλούς Διαχείρισης Αρχείου Δημοσίων Φορέων του Δημοσίου, Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης, που μεταφράζεται σε περίπου1.440.000 κιβώτια που αναλογεί σε περίπου 65.000.000 αρχεία ή άλλως σε 5.760.000 φακέλους.

    Διαβάστε επίσης:

    Ηλεκτρονική Βίβλο του τουρισμού φτιάχνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης

    Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τα 5+1 έργα αξίας 190 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου



    ΣΧΟΛΙΑ