• Business

    ΚτΠ: Προκήρυξη διαγωνισμού για αναβάθμιση Αρχείων των Δικαστηρίων αξίας 42,2 εκατ. ευρώ – Έργα 650 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του 2022

    • NewsRoom

    Δημήτρης Γιάντσης, Γενικός Διευθυντής Έργων της Κοινωνίας της Πληροφορίας – Σταύρος Ασθενίδης, CEO της Κοινωνίας της Πληροφορίας


    Ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο για την προκήρυξη μεγάλων διαγωνισμών για έργα αξίας πολλών εκατομμυρίων μέχρι το τέλος του 2022, με σκοπό την ψηφιοποίηση του Δημοσίου,  έκανε η Κοινωνία της Πληροφορίας, καθώς έθεσε σε διαγωνιστική διαδικασία το έργο για την αναβάθμιση του Συστήματος Τήρησης των Αρχείων των Δικαστηρίων, συνολικού προϋπολογισμού 42,2 εκατ. ευρώ.

    Ο διαγωνισμός αυτός είναι ο πρώτος μεταξύ των πέντε μεγάλων έργων που έχει δεσμευτεί να προκηρύξει η ΚτΠ μέχρι το τέλος του έτους, ενώ αναμένεται να τρέξει συνολικά 8-10 διαγωνισμούς τους επόμενους 6-10 μήνες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου.

    Όπως είπε μάλιστα ο Γενικός Διευθυντής Έργων της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Δημήτρης Γιάντσης, μιλώντας στο mononews, το έργο αναβάθμισης των αρχείων εντάσσεται στο μεγάλο project-βεντάλια που έχει στα σκαριά η ΚτΠ, αυτό του E-Justice, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, το οποίο και εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το μεγαλύτερο έργο του E-Justice, αυτό της ψηφιοποίησης των εντύπων, αξίας 96 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, επεσήμανε ο κ. Γιάντσης.

    Η ΚτΠ διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή περισσότερα από 250 έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ υλοποιεί δράσεις ενισχύσεων που ξεπερνούν σε αξία τα 1,2 δισ. ευρώ. Στόχος να φέρει εις πέρας τα έργα ψηφιοποίησης που έχει αναλάβει, όντας εντός χρονοδιαγράμματος και εντός δεσμεύσεων. Όπως είπε ο κ. Γιάντσης, η Κοινωνία της Πληροφορίας κάνει αγώνα δρόμου να προκηρυχτούν οι διαγωνισμοί όλων των σημαντικών έργων που έχουν αναλάβει, με αυτούς για την Τηλεϊατρική, την ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους καθώς και το Smart Readiness να είναι ψηλά στη λίστα, και αναμένεται να «βγουν» μέχρι τέλος του χρόνου.

    Τι αφορά το έργο

    Αντικείμενο του έργου είναι η υλοποίηση και εγκατάσταση των τεχνικών υποδομών για την ψηφιακή καταγραφή, αποθήκευση και διάθεση των πρακτικών συνεδριάσεων των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της χώρας. Θα εγκατασταθούν δηλαδή οι απαραίτητες, κεντρικές και τοπικές τεχνολογικές υποδομές για την ψηφιακή καταγραφή, αποθήκευση και διάθεση των πρακτικών συνεδριάσεων των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της χώρας σε 110 αίθουσες ακροαματικής διαδικασίας πανελλαδικά.

    Συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση των κεντρικών και τοπικών υπολογιστικών υποδομών, του λογισμικού και του κεντρικού και περιφερειακού εξοπλισμού και την διασύνδεση του Πληροφοριακού Συστήματος και των υποδομών για την ψηφιακή καταγραφή, αρχειοθέτηση και διάθεση των Πρακτικών των Συνεδριάσεων των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της χώρας, που παράγονται με το υπάρχον σύστημα της Ηχογράφησης-Αποηχογράφησης.

    Η Διάρκεια της σύμβασης με τον ανάδοχο είναι 36 μήνες ενώ η συνολική διάρκεια της σύμβασης μπορεί να παρατείνεται μετά από αιτιολογημένη απόφαση της αναθέτουσας αρχής μέχρι το 50% αυτής ύστερα από σχετικό αίτημα του αναδόχου που υποβάλλεται πριν από τη λήξη της διάρκειάς της, σε αντικειμενικά δικαιολογημένες περιπτώσεις που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του αναδόχου.

    Οι μεγάλοι διαγωνισμοί που…έρχονται

    Μέχρι το τέλος του έτους, το πολύ μέχρι τον Γενάρη του 2023, η Κοινωνία της Πληροφορίας προκηρύσσει σημαντικούς διαγωνισμούς για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου, αξίας 650 εκατ. ευρώ.

    Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η ΚτΠ αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμούς για το έργο ψηφιοποίησης του ΥΠΕΞ (προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ), για το έργο της «Εξωστρεφής Γεωργία» (ύψους 20 εκατ. ευρώ), αλλά και το mega project του «Smart Readines» (προϋπολογισμού 145 εκατ. ευρώ), φέρνοντας οπτικές ίνες σε 120.000 κτήρια.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλλάζει εικόνα το Δημόσιο με τα 5 νέα έργα ψηφιοποίησης

    Πρόσω ολοταχώς για γεωτρήσεις φυσικού αερίου από το 2025 – Ο σχεδιασμός και οι προσδοκίες



    ΣΧΟΛΙΑ