• Business

    Κοτζαμανίδης (Entersoft): Αύξηση τζίρου 30%-40% το 2024 – Το νέο έργο στη Ρουμανία

    Αντώνης Κοτζαμανίδης, CEO Entersoft

    Αντώνης Κοτζαμανίδης, CEO Entersoft


    Για ένα ακόμα δυνατό έτος έκανε λόγο κατά τη διάρκεια του χθεσινού call με αναλυτές ο CEO της Entersoft Αντώνης Κοτζαμανίδης, τονίζοντας ότι η αύξηση των εσόδων ήταν αποτέλεσμα τόσο των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από τις εξαγορές που προχώρησε η εταιρεία μέσα στο έτος, οι οποίες έδωσαν «ώθηση» περίπου 9% στον τζίρο.

    Μάλιστα, έδωσε πρόβλεψη για αύξηση 30-40% και τα EBITDA περίπου 10% για το 2024 ενώ αναφέρθηκε και στο νέο project στη Ρουμανία, το οποίο όπως είπε περιμένει να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στα έσοδα αυτό το έτος.

    Οι εξαγορές των CGSoft, SmartCV, SW Retailsoft και Infopower συνέβαλαν 9% στην ανάπτυξη ενώ το υπόλοιπο 19% ήταν οργανική.

    Ο κ. Κοτζαμανίδης επεσήμανε ότι μέσα στο έτος υπήρξαν πολλές κυβερνητικές πρωτοβουλίες για νέες τεχνολογίες, γεγονός που είχε αποτέλεσμα την ισχυρότερη ζήτηση για προηγμένες υπηρεσίες ηλεκτρονικής τιμολόγησης ενώ αναφέρθηκε και στο νέο έργο για την κατασκευή αγωγού στη Ρουμανία εντός του 2024.

    Μία ακόμα παράμετρος που οδήγησε στην αύξηση των εσόδων το 2023 ήταν η αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες από μεσαίους και μεγάλους πελάτες.

    Για το 2024 ο CEO της Entersoft αναμένει ότι τα έσοδα θα αυξηθούν ενώ είπε ότι πάντα είναι ανοιχτοί για νέες εξαγορές, χωρίς ωστόσο να μπορεί ακόμα να κάνει προβλέψεις σε ποιο πεδίο θα κινηθούν.

    «Τα έσοδα θα αυξηθούν στα επίπεδα του 30-40% και τα EBITDA στα μέσα του 10% και είναι πολύ κοντά στις προβλέψεις που είχε κάνει η Eurobank πριν μερικούς μήνες και αυτό συμφωνεί με τις δικές μας προβλέψεις» τόνισε ο κ. Κοτζαμανίδης.

    «Σε αυτές τις εκτιμήσεις δεν περιλαμβάνονται τυχόν νέες εξαγορές γιατί δεν μπορούμε να προβλέψουμε το πότε και αν θα συμβούν, αλλά το pipeline στην Ελλάδα έχει νέες εισόδους και όπως είπαμε ξεκινάμε ένα καινούριο project για να χτίσουμε ένα νέο pipeline στη Ρουμανία. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι πως αυτά τα επίπεδα ανάπτυξης θα ακολουθήσουν και τα επόμενα χρόνια» επεσήμανε.

    Επίσης αναφέρθηκε στον κλάδο των φαρμακείων και του hospitality, οι οποίοι φαίνεται να έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανάπτυξη της Entersoft μπορεί να συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια, νομίζω ότι έχουμε όλες τα εφόδια και με τα νέα έργα που έχουμε αναλάβει σε Ελλάδα και Ρουμανία» είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου.

    Βασικοί μοχλοί ανάπτυξης για το 2024 θα είναι ο αυξανόμενος αριθμός νέων πελατών για όλες τις σειρές προϊόντων με γνώμονα τη συνεχιζόμενη επενδυτική διάθεση ψηφιοποίησης και τη διαθέσιμη χρηματοδότηση.

    Η ισχυρότερη ζήτηση για προηγμένη ηλεκτρονική τιμολόγηση, λόγω νέων κυβερνητικών πρωτοβουλιών (B2G, Retail & Payments), η αυξανόμενη ζήτηση για Υπηρεσίες, ενώ εκτίμησε ότι θα είναι έτος εμπορικής δραστηριότητας για νέα προϊόντα (Entersoft WorkLife HCM και Quickbiz.

    Η ανάπτυξη στη Ρουμανία

    Μετά την εξαγορά της Bit Software, ο όμιλος βλέπει ισχυρές δυνατότητες στην ρουμανική αγορά, καθώς η χώρα θα συνεχίσει να είναι το επίκεντρο της Entersoft εκτός Ελλάδας μεσοπρόθεσμα.

    Ο κ. Κοτζαμανίδης ωστόσο είπε ότι «το προηγούμενο έτος η Ρουμανία δεν πήγε όπως το περιμέναμε και όπως παρατηρούμε δεν παίζει μεγάλο ρόλο στα έσοδα και στα κέρδη. Δεν είδαμε μεγάλη αύξηση από εκεί».

    «Πρέπει να δώσουμε βάρος για να προχωρήσει η ανάπτυξη στην αγορά και είναι αναγκαίο να υπάρξουν περισσότερες πωλήσεις δημιουργώντας ένα pipeline με νέα προϊόντα» είπε ο CEO του ομίλου.

    H Entersoft θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην αγορά της Ρουμανίας καθώς τα στελέχη του ομίλου παραμένουν αισιόδοξοι για τη φετινή χρονιά και αναμένουν ανάπτυξη ενώ σημείωσαν πως είναι αναγκαίο να υπάρξουν περισσότερο πωλήσεις που θα προέλθουν από νέα προϊόντα, χτίζοντας ένα ευρύ pipeline έργων με όχημα την εξαγορασθείσα ρουμανική εταιρεία.

    Να σημειωθεί ότι η ρουμανική αγορά εισφέρει σήμερα το 12% των εσόδων της εισηγμένης, με τη διοίκηση να βάζει τον πήχη πιο ψηλά για το 2024.

    Μεγάλο στοίχημα για την εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής παραμένει και η αγορά της Ρουμανίας, μετά την απόκτηση το 2023 της ρουμανικής Bit Software, καθώς μέχρι στιγμής η χώρα δεν έχει αποδώσει στον βαθμό που ήλπιζε η Entersoft διαδραματίζοντας μικρό ρόλο στα έσοδα και τα κέρδη.

    Τζίρος το 2023

    Η Entersoft ανακοίνωσε το 2023 έσοδα στα 37,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 28% σε σχέση με την χρήση του 2022 ενώ τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 12,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 33% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρήση.

    Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 8,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 31% σε σύγκριση με το 2022 ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα έφτασαν τα 11,2 εκατ. ευρώ έναντι €14,8 εκατ. στο τέλος της περυσινής χρήσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ανοίξαμε το δρόμο στις συνέργειες ενέργειας και μετάλλων- Απαιτείται επαναπροσέγγιση του CBAM



    ΣΧΟΛΙΑ