• Business

    Κώστας Σκρέκας: Τον Μάρτιο τα ποσά φορολόγησης των προμηθευτών ενέργειας

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας


    Θα προχωρήσει η φορολόγηση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και θα έχουμε τα ποσά για το εξάμηνο Αύγουστος-Ιανουάριος τον Μάρτιο, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του mononews.gr.

    Υπενθυμίζεται ότι η φορολόγηση αυτή αφορά τον Μηχανισμό για τα υπερκέρδη των προμηθευτών που κρίθηκε απαραίτητος μετά την έναρξη του νέου συστήματος τιμολόγησης ρεύματος με πρόβλεψη από τον Ιούλιο.

    Αρχικά είχε αποφασιστεί τα υπερκέρδη των προμηθευτών, να εντοπίζονται και να φορολογούνται ανά τρίμηνο. Τον Ιανουάριο όμως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσάρμοσε την αρχική απόφαση της ανά τρίμηνο  φορολόγησης στο αίτημα των προμηθευτών να περιλαμβάνει όλους τους μήνες του 2022 και τη μετέτρεψε σε  εξάμηνη έως και τον Ιανουάριο του 2023.

    Για να γίνει αυτό, όμως,  πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η επεξεργασία των στοιχείων για το δεύτερο τρίμηνο  Νοέμβριος-Δεκέμβριος -Ιανουάριος, κάτι που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τη ΡΑΕ που πρέπει να παραδώσει άμεσα νέο πόρισμα για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2022 και Ιανουάριο 2023. Ακολούθως, θα πρέπει να εκδοθεί εφαρμοστική Κοινή Υπουργική Απόφαση για  να ακολουθήσει ο καταλογισμός από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

    Ωστόσο, το σημαντικό είναι η ανακοίνωση του ποσού των υπερκερδών και των φορολογικών εσόδων που αντιστοιχούν, που σύμφωνα με τον υπουργό θα ανακοινωθούν το Μάρτιο  αθροιστικά για το εξάμηνο και να ακολουθήσει η επιβολή της φορολόγησης.

    Ο μηχανισμός για τους Προμηθευτές

    Η απόφαση για τη λειτουργία του Μηχανισμού εντοπισμού υπερκερδών  ελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο, δύο μήνες μετά την έναρξη του νέου τρόπου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

    Η κίνηση αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς το νέο σύστημα τιμολόγησης ενέργειας, που ξεκίνησε τον Ιούλιο με την προαναγγελία των τιμών του ρεύματος ένα μήνα πριν,  έφερε αύξηση τιμών, και κέρδη στους προμηθευτές. Κι αυτό γιατί είχε σαν αποτέλεσμα οι προβλέψεις τιμών των εταιρειών να γίνονται σε υψηλότερα επίπεδα από τις τιμές του κάθε μήνα, με αποτέλεσμα κέρδη στους προμηθευτές και υψηλές επιδοτήσεις.

    Για να περιοριστούν οι υψηλές τιμές που έδιναν οι προμηθευτές, τον Νοέμβριο, ψηφίσθηκε από τη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση, που προέβλεπε τη φορολόγηση ανά τρίμηνο με πρώτο τρίμηνο Αύγουστο-Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Για αυτό το τρίμηνο η ΡΑΕ ανέλαβε επεξεργάστηκε τα σχετικά στοιχεία για το τρίμηνο και το πόρισμά της υπέβαλε στο ΥΠΕΝ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

    Τον Ιανουάριο φέτος, μετά από σχετικά αιτήματα των προμηθευτών, ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε την επέκταση της φορολόγησης έως και τον Ιανουάριο του 2023.

    Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταλογισμού των ποσών προς φορολόγηση, αναμένεται ο τελικός υπολογισμός των ποσών του πρώτου εξαμήνου Αυγούστου-Ιανουαρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ