• Business

    Κώστας Σκρέκας: Θα βοηθήσουμε τη Β. Μακεδονία να περάσει από το λιγνίτη στο φυσικό αέριο

    Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ενέργειας


    Στη στενή συνεργασία της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία στο χώρο της Ενέργειας αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας κ Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στο Delphi Forum, τονίζοντας ότι είναι έτοιμη η εναρμονισμένη συμφωνία για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και αναμένεται η τελική έγκριση της Κομισιόν.

    Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας, η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει τη Βόρεια Μακεδονία στη μετάβασή της από το λιγνίτη, στην παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο, αξιοποιώντας τις υποδομές που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερσμαν είπε ότι θα πρέπει η Βόρεια Μακεδονία να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις της Ευρώπης για να επενδύσουν στην ενεργειακή μετάβαση, και επεσήμανε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικός ο τρόπος που σήμερα συνεργάζεται η Β. Μακεδονία και η Ελλάδα.

    Τόνισε ωστόσο ότι “καθώς οι τεχνολογίες εξελίσσονται μειώνεται ο χρόνος που το φυσικό αέριο θα παίξει το ρόλο του καύσιμου γέφυρα και θα πρέπει όσοι επενδύουν στο φυσικό αέριο να προετοιμαστούν ώστε να μην εγκλωβιστούν σε αυτό. Για αυτό ο σχεδιασμός των υποδομών αερίου πρέπει να στοχεύει στο υδρογόνο”.

    Ο κ. Τίμερσμαν σημείωσε ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να γίνει ένα νέο περιφερειακό κέντρο υδρογόνου και να κυριαρχήσει στη νέα εποχή της οικονομίας του υδρογόνου που ανατέλλει.

    Κώστας Σκρέκας: Το επόμενο έτος η επενδυτική απόφαση για τον East Med

    Σχετικά με τον East Med ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι τον επόμενο χρόνο θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση και ότι το έργο θα είναι οικονομικά και εμπορικά βιώσιμο. Ότι μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί 70 εκατ. ευρώ σε μελέτες, οι οποίες κατά το 50% έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.

    Όπως τόνισε το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο γέφυρα που για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια θα αντικαταστήσει το λιγνίτη και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει ασφάλεια εφοδιασμού.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ