• Business

    Κώστας Σκρέκας: Στηρίζουμε τη μεταποίηση-Άμεσα θα επιστραφούν στις επιχειρήσεις τα ποσά από το μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ

    Κώστας Σκρέκας


    Το ενεργειακό κόστος έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα, σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας. “Είναι πρωτοφανής η ενεργειακή κρίση με ιστορικά υψηλές τιμές ενέργειας και τιμές φυσικού αερίου μια από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου της τελευταίας εικοσαετίας. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει τον κλάδο της μεταποίησης και της βιομηχανίας που είναι σημαντικός και συμβάλει στην οικονομία και την κοινωνία”, σημείωσε.

    “Κατευθυντήριες γραμμές του Πρωθυπουργού είναι να στηρίξουμε τη βιομηχανία και τη μεταποίηση και προσπαθούμε να το αποδείξουμε σε κάθε ευκαιρία που έχουμε”, τόνισε ο κ. Κώστας Σκρέκας. “Από τον Ιανουάριο έχουμε πάρει μέτρα για την απορρόφηση του ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις οριζόντια, με 65ευρώ/MW τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, έχοντας πάρει έγκριση από την Κομισιόν για να στηρίξουμε τη μεταποίηση. Τον Ιανουάριο στηρίξαμε τις επιχειρήσεις  με 30 ευρώ/MWh το φυσικό αέριο και με 20 ευρώ/ MWh το Φεβρουάριο”, σημείωσε.

    “Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν μπορούν να δώσουν μόνιμες λύσεις και γι αυτό έχουμε πάρει και σειρά μέτρων για να στηρίξουμε τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις σε όλη την περίοδο της ενεργειακής μετάβασης. Για αυτό θεσπίστηκαν θεσμικά πλαίσια για την παραγωγή net metering και παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ενώ άλλα μέτρα όπως το green pool και  μέτρα ενίσχυσης των πράσινων διμερών συμβολαίων έχουν προταθεί προς έγκριση στην Κομισιόν”, είπε επίσης.

    Εκτός από την εξηλεκτρισμό από τα ορυκτά καύσιμα, άλλη  μια κατεύθυνση που προωθείται από την κυβέρνηση, είναι και η εξοικονόμηση ενέργειας σημείωσε ο υπουργός. Μέτρα αξίας 450 εκ. ευρώ από το ταμείο Ανάκμαψης αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας από τις επιχειρήσεις.

    Επίσης, ο κ. Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στις πολιτικές που έχει πάρει η κυβέρνηση για την προώθηση του πράσινου υδρογόνου, και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις απέναντι στην ενεργειακή κρίση για όσο αυτή διαρκεί.

    Σχετικά με την καθυστέρηση στην εκκαθάριση του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019 και 20200, και το σχόλιο ότι ενώ η πλατφόρμα άνοιξε πριν λίγες ημέρες για το 2021, ακόμη δεν άνοιξε η πλατφόρμα για το 2022 ο υπουργός είπε ότι έχει δώσει εντολή να ανοίξει και ότι θα δοθούν το επόμενο διάστημα τα ποσά που οφείλονται. Ειδικότερα, σημείωσε “Έχω δώσει οδηγίες στο ΔΑΠΕΕΠ να αποδώσει αυτά τα χρήματα στο τέλος του 2021, όμως δεν ήταν εφικτό. Προχωρήσαμε σε μείωση στο κατώτατο επίπεδο το ΕΤΜΕΑΡ για την υψηλή και μέση τάση και αναστολή των ΥΚΩ που είναι από 4 ως 8 ευρώ η MWh μέχρι το Μάρτιο, και τελικά θα συμψηφιστούν αυτά τα ποσά  με μελλοντικές χρεώσεις για να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις. Και τόνισε ότι έχει δώσει εντολή να ανοίξει η πλατφόρμα της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ και για το 2022.



    ΣΧΟΛΙΑ