• Business

    Κώστας Σκρέκας (νομοσχέδιο): Ποιες ρυθμίσεις ξεκαθαρίζουν και ενισχύουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ

    Κώστας Σκρέκας: Η ΔΕΗ κρατά σταθερές τις τιμές - Έρχονται αυξήσεις ρεύματος

    Κώστας Σκρέκας: Η ΔΕΗ κρατά σταθερές τις τιμές – Έρχονται αυξήσεις ρεύματος


    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη της αγοράς των ΑΠΕ φιλοδοξεί να λύσουν οι ενεργειακές διατάξεις στο νομοσχέδιο για τα απόβλητα που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Σήμερα τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι η συσσώρευση αιτήσεων για όρους σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ, από ομάδες έργων που είναι αμφίβολο αν θα ολοκληρωθούν καθυστερώντας όμως άλλες μεγάλες και ουσιαστικές επενδύσεις, η ασφυξία των διασυνδέσεων που δεν αφήνει χώρο για τα φωτοβολταϊκά και η έλλειψη δυνατότητας διασύνδεσης για νέες ΑΠΕ.

    Με ειδικές διατάξεις το νέο νομοσχέδιο ορίζει εγγυητική 35.000 ευρώ με την αίτηση για βεβαίωση παραγωγού, ώστε να υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα από την αρχή, προωθεί τη διασύνδεση των φωτοβολταϊκών ενώ με  τροπολογία που θα έρθει,  θα επιτρέπεται η εγκατάστασή τους από πολίτες σε όλη τη χώρα.

    Επίσης άλλη διάταξη επιχειρεί να βάλει φρένο, μέχρι το τέλος του έτους, σε όσους κάνουν αίτηση για έργα που συνδυάζουν ΑΠΕ με αποθήκευση, εν όψει του νέου θεσμικού πλαισίου που ετοιμάζεται για την αποθήκευση ενέργειας.

    Στόχος των διατάξεων είναι να συμβάλουν ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή  ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για το έτος 2030.

    Ενισχύονται τα μικρά φωτοβολταϊκά

    Με ειδική διάταξη δίνει τη δυνατότητα σε υποψήφιους επενδυτές να εγκαταστήσουν νέα μικρά φωτοβολταϊκά, έως 400 KW, στις κορεσμένες περιοχές της Πελοποννήσου, της Κρήτης, της Εύβοιας και των Κυκλάδων . Το περιθώριο ισχύος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών είναι 86 MW στην Πελοπόννησο, 45 MW στις Κυκλάδες, 40 MW στην Εύβοια και 140 MW στην Κρήτη. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση.

    Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, θα έρθει και τροπολογία, με τη οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες σε όλη τη χώρα που δεν έχουν μέχρι σήμερα εγκαταστήσει κάποιο φωτοβολταϊκό, να το κάνουν τώρα (ένα έργο για τον καθένα) χωρίς να χρειάζεται να κατέλθουν σε διαγωνισμό. Θα παίρνουν διοικητικά “ταρίφα” με απόφαση του Υπουργείου.

    Υποχρέωση εγγυητικής

    Για τις ΑΠΕ γενικότερα, ορίζεται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής 35.000€/MW για την αίτηση βεβαίωσης παραγωγού, ενώ ορίζεται η υποχρέωση προσκόμισης της εγγυητικής επιστολής μέχρι την 31.01.2022 και για τους κατόχους υφιστάμενων αδειών παραγωγής και βεβαιώσεων οι οποίοι μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν θα έχουν υποβάλει αίτημα για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.

    Η υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής αφορά την έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων. Το ύψος της  εγγυητικής επιστολής ορίζεται στα 35.000€/MW, ενώ παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να τροποποιεί το ύψος της Εγγυητικής Επιστολής. Η Εγγυητική Επιστολή θα αποτελεί προαπαιτούμενο για την έκδοση της Βεβαίωσης και θα επιστρέφεται στον ενδιαφερόμενο με την υποβολή στον αρμόδιο Διαχειριστή πλήρους αιτήματος χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης. Ταυτόχρονα, ορίζεται η υποχρέωση προσκόμισης της εγγυητικής επιστολής μέχρι την 31.01.2022 για τους κατόχους υφιστάμενων αδειών παραγωγής και βεβαιώσεων οι οποίοι μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν θα έχουν υποβάλει αίτημα για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, προκειμένου να διατηρήσουν σε ισχύ τις άδειες παραγωγής ή τις βεβαιώσεις τους. Η εγγυητική επιστολή σε κάθε περίπτωση θα επιστρέφεται με την υποβολή αίτησης για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης.

    Διασύνδεση ΑΠΕ

    Επίσης το νέο νομοσχέδιο, δίνει κίνητρα για να προχωρούν οι Διαχειριστές σε επενδύσεις που διευκολύνουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

    Επίσης επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα συνωστισμού αιτήσεων σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ. Εξουσιοδοτεί  το ΥΠΕΝ για έκδοση Υπουργικής Απόφασης  σχετικά με τον καθορισμό προτεραιοτήτων στη χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ (ενόψει παρέμβασης του Υπουργείου για τα ομαδοποιημένα έργα με κοινό υποσταθμό).

    Επίσης, με στόχο την ενίσχυση των ΑΠΕ, άλλες διατάξεις προβλέπουν  ότι η ΡΑΕ, κατά τον υπολογισμό των επιτρεπόμενων εσόδων των Διαχειριστών, δύναται να θεσπίζει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κίνητρα για τους Διαχειριστές των Δικτύων Διανομής και Μεταφοράς, προκειμένου τα δίκτυα να σχεδιάζονται με γνώμονα την αξιοποίηση ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από ΑΠΕ.

    Παράλληλα, ορίζεται ότι στο Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου το οποίο καταρτίζεται από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και εγκρίνεται με απόφαση της ΡΑΕ δύναται πλέον να περιλαμβάνονται και τα αναγκαία έργα ανάπτυξης του ΕΔΔΗΕ για τη διασφάλιση της δυνατότητας μελλοντικής διείσδυσης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ, τα οποία τεκμηριώνονται ειδικώς από τον Διαχειριστή του Δικτύου.

    Η ΔΕΗ και η απόσχιση του ΔΕΔΔΗΕ

    Ορίζεται η δυνατότητα απόσχισης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ ενόψει πώλησης του 49% του Διαχειριστή, με τη ΔΕΗ να κρατά στην ιδιοκτησία της την οπτική ίνα.

      Θέσπιση Μηχανισμού Παρακολούθησης και Εποπτείας Αγορών από τη ΡΑΕ

    Με ειδική διάταξη το νομοσχέδιο δίνει στη ΡΑΕ τη δυνατότητα υλοποίησης ενός Μηχανισμού Παρακολούθησης και Εποπτείας των Ενεργειακών Αγορών ενισχύοντας έτσι τον εποπτικό της ρόλο στις αγορές ενέργειας, την προστασία του ανταγωνισμού και τον διαφανή έλεγχο της δραστηριοποίησης των Συμμετεχόντων στις αγορές.

     Έσοδα από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων για τα έτη 2021 έως 2030

    Σχετικά με την κατανομή εσόδων από δικαιώματα ρύπων, ειδική διάταξη  διασφαλίζει τη διαφανή, χρηστή, ορθολογική και ανταποδοτική διαχείριση και κατανομή τμήματος των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Ειδικότερα, ρυθμίζεται ότι με απόφαση του ΥΠΕΝ θα κατανέμονται ετησίως για την περίοδο 2021 έως 2030 τα έσοδα από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, εκ των οποίων τουλάχιστον το 60% των εσόδων θα αποτελεί πόρο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, ενώ μέρος των εσόδων θα καλύπτει τις ανάγκες της ενίσχυσης για επιχειρήσεις τομέων και υποτομέων που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα, θα διατίθεται για την πραγματοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας, δράσεις για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, σε αντιπυρικά έργα καθαρισμού και διαχείρισης με σκοπό τη διατήρηση και αύξηση του αποθέματος των δημόσιων και ιδιωτικών δασών κ.ά.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ