• Business

    Κώστας Σκρέκας: Η λύση είναι η υπογειοποίηση των δικτύων

    • NewsRoom
    ΥΠΕΝ: ΔΕΗ και EREN ανάδοχοι αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών στη Βόρεια Εύβοια

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Η υπογειοποίηση των δικτύων είναι η λύση που προωθείται για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών με τις ζημιές στο δίκτυο λόγω πτώσης δέντρων.
    Σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έχουν διατεθεί 200 εκατ. ευρώ για υπογειοποίηση καλωδίων, ενώ έχουν προγραμματιστεί συνολικές επενδύσεις που ξεπερνούν τα 3 δισεκ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ για τα συστήματα μεταφοράς ενέργειας. Μάλιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να δρομολογηθούν, όπως είπε σχετικοί πόροι.
    Ο κ. Σκρέκας  σημείωσε ότι για τη θωράκιση από κλαδιά των δικτύων είχε γίνει σχετική προετοιμασία, ωστόσο λόγω της έντασης του φαινομένου, όπως είπε, δεν μπορούσαν να αποφευχθούν τα προβλήματα. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι σε μεγάλο βαθμό» τόνισε και σημείωσε ότι μετά το πέρας της κακοκαιρίας θα συζητηθούν τα αίτια.
    Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως η βασική αιτία ήταν το γεγονός ότι έπεφταν τα δέντρα στα εναέρια καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να προκληθούν τα προβλήματα. «Όταν πέσει το δέντρο στα εναέρια καλώδια είτε δημιουργείται βραχυκύκλωμα ή κόβεται η γραμμή», είπε.

    Ο ίδιος απέρριψε τις καταγγελίες πως δεν έγιναν κλαδέματα δέντρων. «Η δουλειά έγινε και είχαμε αυξημένο προϋπολογισμό για τα κλαδέματα», επεσήμανε.

    Σε γενικές γραμμές, απέδωσε τα προβλήματα στο σφοδρό καιρικό φαινόμενο που έπληξε τη χώρα, την κακοκαιρία «Μήδεια». «Είχαμε σφοδρό καιρικό φαινόμενο που έσπασε τα δέντρα. Είδαμε πράγματα που δεν μπορεί να τα συλλάβει ο ανθρώπινος νους», είπε και συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για μια κατάσταση που εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ