• Business

    Κώστας Σιφναίος: Με το δεύτερο FSRU θα μπορούμε να εφοδιάζουμε ως και την Ουκρανία


    «Η συζήτηση για την ενεργειακή επάρκεια είναι στο επίκεντρο. Το φυσικό αέριο με συμμετοχή 24% στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης είναι σημαντικό μέρος της ενέργειάς της και δεν μπορεί να υπάρχει δίλημμα ή ΑΠΕ ή φυσικό αέριο αλλά για να καταφέρουμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο χρειαζόμαστε και αέριο και ΑΠΕ».

    Αυτό τόνισε ο Κώστας Σιφναίος Γενικός Διευθυντής της Gastrade μιλώντας για το φυσικό αέριο στο Συνέδριο των Δελφών.

    Όπως είπε για να υποκατασταθούν 60 εκ. κυβικά φυσικού αερίου με LNG χρειαζόμαστε υποδομές που θα μπορούν να το υποδεχτούν, και δε γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη.

    «Χρειαζόμαστε 2-3 χρόνια για να μπορέσουμε να έχουμε τις υποδομές που απαιτούνται για να πετύχει η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχουν διασυνδέσεις ώστε να μπορεί να μεταφερθεί το αέριο, ενώ η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να παίξει ένα κυρίαρχο ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις», τόνισε.

    Σχετικά με τις αλλαγές που έχει φέρει η σημερινή συγκυρία, τόνισε, ότι «αυτό που βλέπουμε το τελευταίο δίμηνο είναι μια τεράστια νέα ζήτηση στο terminal της Αλεξανδρούπολης και εφόσον υπάρχουν δίκτυα θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε το αέριο από Αλεξανδρούπολη και πιο βόρεια. Θα μπορούσαμε αν ανοίξει ο διάδρομος να εφοδιάζουμε μέχρι και την Ουκρανία και αυτή την παραπάνω ζήτηση θα καλύψει το δεύτερο FSRU».

    Στην Gastrade σημείωσε θα μπορεί να λειτουργήσει  το πρώτο FSRU Aλεξανδρούπολης στα τέλη του 2023 μεταφέροντας 5.5 εκ. κυβικά.

    Ντίνος Μπενρουμπή:  Πλέον τα γεωπολιτικά καθορίζουν τις αποφάσεις όχι το κόστος

    Κανείς δεν είχε προβλέψει και δεν είχε προετοιμαστεί για τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανωμαλία που ζούμε σήμερα στην αγορά ενέργειας, σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής του τομέα Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της Mytilineos κ. Ντίνος Μπενρουμπή.

    «Η παγκοσμιοποίηση θα επηρεαστεί από τις σημερινές εξελίξεις», σημείωσε και οι αποφάσεις για επενδύσεις και συμβόλαια δε βασίζονται μόνο σε οικονομικά δεδομένα, αλλά και στον γεωπολιτικό παράγοντα. «Έτσι έρχεται στην Ευρώπη αέριο από τη Μαλαισία, καθώς η ασφάλεια τροφοδοσίας έχει γίνει πιο σημαντική από την τιμή».

    Το φυσικό αέριο που μέχρι σήμερα ήταν ένα ασφαλές αέριο μετάβασης, τώρα δεν είναι πια δημοφιλές λόγω κόστους, εξήγησε

    «Ο άνθρακας και ο λιγνίτης επανέρχονται στο προσκήνιο, χωρίς όμως να μειώνεται το κόστος τους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν το ενεργειακό κόστος και επιβαρύνουν τον καταναλωτή και την οικονομία. Και οι εταιρείες πλήττονται γιατί αναγκάζονται να δώσουν εκπτώσεις». Όσον αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ τόνισε ότι δεν προχωράνε καθώς δε δίνονται όροι σύνδεσης.

    Σε σχέση με το νέο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, της Mytilineos  o κ. Μπενρουμπή σημείωσε ότι θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο καλοκαίρι.

    Αριστοφάνης Στεφάτος: Είμαστε σε επαφή με διεθνείς επενδυτές- Σε τρια με τέσσερα χρόνια εξορύξεις

    Ο Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αρχικός στόχος είναι η διαχείριση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο,  στον στόχο αυτό προστίθεται η ενεργειακή ανεξαρτησία.

    «Η ανάπτυξη εγχώριων πηγών είναι ο βασικός τρόπο για να αποκτήσουμε ενεργειακή ανεξαρτησία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαλέγουμε τη μια πηγή έναντι της άλλης σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κρίση αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για την Ελλάδα. Αναπτύσσοντας το δυναμικό της χώρας σε ΑΠΕ πρέπει κάτι να κάνουμε για τα σημαντικά κοιτάσματα που έχουμε στο φυσικό αέριο» σημείωσε.

    «Θα προχωρήσουμε, αφού ωριμάσει η έρευνα των όποιων κοιτασμάτων έχουμε και στη διαδικασία αυτή υποσχόμαστε ότι θα τηρούνται τα καλύτερα πρότυπα στην προστασία του περιβάλλοντος την υγιεινή και την ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά.

    Σε σχέση με το ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών σημείωσε ότι υπάρχει ένας προβληματισμός γιατί είναι γενικά μια μεταβατική περίοδος. Είναι σημαντικό, σημείωσε να πειστούν οι επενδυτές ότι θα ολοκληρωθεί η επένδυση που ξεκινάνε και δεν έρχονται για κάτι πρόσκαιρο αλλά ότι υπάρχει σταθερό και μακροπρόθεσμο πλαίσιο.

    Διαβάστε επίσης:

    Λασκαρίδης: Δεν υπάρχει σοβαρός εφοπλιστής που θα σπάσει τις κυρώσεις, έχουν αλλάξει οι εποχές

    ΤΙΤΑΝ: Σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα η διανομή 200 εκατ. ευρώ στους μετόχους

    Σούπερ μάρκετ: Νέα πρόστιμα 120.340 ευρώ σε δύο αλυσίδες για αισχοκέρδεια



    ΣΧΟΛΙΑ