• Business

    Κωστής Χατζηδάκης: Ξεκινά τον Δεκέμβριο η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ- Νέο νομοθετικό πλαίσιο για υδρογόνο

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας


    Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το υδρογόνο, στήριξη των ΑΠΕ, μια μεταρρυθμιστική, δίκαιη και συνολική λύση για ΕΛΑΠΕ και άμεση εκκίνηση τριών ιδιωτικοποιήσεων, ξεκινώντας από το ΔΕΔΔΗΕ τον Δεκέμβριο,  εξήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Συνέδριο Renewable & Storage Forum.

    Ειδικά για τον ΔΕΔΔΗΕ σημείωσε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Investor Day της ΔΕΗ και θα πραγματοποιηθεί το market test της εταιρείας σηματοδοτώντας την έναρξη της ιδιωτικοποίησης. Όπως είπε, εκτιμά, ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

    Η ΡΑΕ, σημείωσε, ότι θα εκδώσει τη απόφαση για το πλαίσιο τιμολόγησης και για την Αποθήκη Καβάλας, δίνοντας το σήμα για την έναρξη και αυτής της ιδιωτικοποίησης.

    “Βρισκόμαστε στο τέλος της διαδρομής και για το διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ”, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι προχωρούν αμέσως οι δύο διαγωνισμοί, ο διαγωνισμός του Δημοσίου που θα τρέξει το ΤΑΙΠΕΔ και ο διαγωνισμός του Διαχειριστή. Υπογράμμισε ότι κλείνει ένα θέμα που  απασχολεί την κοινωνία εδώ και 35 χρόνια. «Μετά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου που ξεκαθάρισε τι ανήκει στην εταιρεία και τι στο ελληνικό δημόσιο, προχωράνε αμέσως οι δυο διαγωνισμοί: Αυτός του Δημοσίου που θα τρέξει το ΤΑΙΠΕΔ και αφορά στην μακροχρόνια παραχώρηση του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Λάρυμνας. Και ο διαγωνισμός που θα τρέξει ο Ειδικός Διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ για την πώληση των μεταλλείων της Καστοριάς και της Εύβοιας. Τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών, το ΤΑΙΠΕΔ και ο Ειδικός Διαχειριστής βρίσκονται σε στενή συνεργασία ώστε να συγχρονιστούν οι δυο διαγωνισμοί που θα διενεργηθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Στόχος είναι να καταλήξουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία σε ένα επενδυτικό σχήμα. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα εκδηλωθεί γνήσιο και ικανό ενδιαφέρον που θα διασφαλίσει τη συνέχιση της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας νικελίου της ΛΑΡΚΟ, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος, με βιώσιμους όρους και δημιουργία αξίας για την ελληνική οικονομία».

     

    Θα κάνουμε δίκαιη παρέμβαση για ΕΛΑΠΕ

    Σχετικά με το θέμα του ΕΛΑΠΕ, είπε ότι η όποια παρέμβαση θα γίνει πολύ σύντομα, θα είναι μεταρρυθμιστική, δίκαιη και συνολική και θα στηρίζεται στις κατευθύνσεις του πρωθυπουργού, στη διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς που έχει ολοκληρωθεί και σε επιστημονικά στοιχεία.

    Όταν παρουσιάσουμε ό,τι έχουμε να παρουσιάσουμε, θα καταλάβουν όλοι ότι είναι μια δίκαιη παρέμβαση με δύο μηνύματα: Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ και επομένως και της αγοράς των ΑΠΕ και την καλύτερη συνολικότερα λειτουργία της αγοράς. Κοινό παρoνομαστής θα είναι η στήριξη στην πράξη, και όχι με συνθήματα, της λειτουργίας των ΑΠΕ που αποτελεί εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική. H παρέμβαση στο ΕΛΑΠΕ, τόνισε, θα είναι σε δύο κατευθύνσεις, διαρθρωτική και οικονομική.

    Ζητάμε 3 δισ. για το Εξοικονομώ-Αυτονομώ από το Ταμείο  Ανάκαμψης

    Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα προωθηθούν δημόσια έργα αλλά και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, είπε.

    Μεταξύ των έργων που έχουν κατατεθεί είναι το Εξοικονομώ-Αυτονομώ για το οποίο έχουν ζητηθεί 3 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό έχει διπλή αξία καθώς εκτός από την περιβαλλοντική του διάσταση θα επιτρέψει να κινηθεί η αγορά, τόνισε.

    Το δεύτερο έργο είναι η ηλεκτροκίνηση, και σημείωσε ότι το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε το σχέδιο για τη χωροθέτηση χώρων στάθμευσης και φόρτισης οχημάτων.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ