• Business

    Οι κορώνες κατά Σόιμπλε και ΔΝΤ φέρνουν φουρτούνες για τα ελληνικά ομόλογα


    Μπορεί οι “κορώνες” κυβερνητικών στελεχών κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του ΔΝΤ να έχουν μία θετική ανταπόκριση στο εσωτερικό ακροατήριο, όμως ο αντίκτυπος που έχουν στο εξωτερικό είναι εντελώς διαφορετικός.

    Έτσι, το θετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί στις αγορές για την Ελλάδα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, όταν και φάνηκε πως οι διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων είχαν ξεπεραστεί και είχαν πλέον διαμορφώσει ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στην Αθήνα, καθησυχάζοντας τους επενδυτές ότι πλέον η λύση είναι ένα βήμα πιο κοντά, έχει πλέον γυρίσει ανάποδα, με τις αγορές να προβληματίζονται έντονα από τα ξεσπάσματα της ελληνικής πλευράς και να αμφιβάλλουν και πάλι για το αν η αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως ή θα έχουμε πάλι σκηνές αντίστοιχες με αυτές του καλοκαιριού του 2015.

    Άλλωστε, η 20ή Φεβρουαρίου απέχει πλέον μόλις μία εβδομάδα, και δεν υπάρχει καμία ένδειξη που θα μπορούσε να εμπνέει αισιοδοξία για συμφωνία μέχρι την ημερομηνία αυτή.

    Επίσης, οι δηλώσεις και από το εξωτερικό κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και ειδικά αυτές του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επηρεάζουν με τη σειρά τους το κλίμα στις αγορές και βάζουν σε σκέψεις τους επενδυτές για το αν η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με νέες “φουρτούνες” – κοινώς, αν ο κίνδυνος του Grexit είναι πλέον ορατός, εφόσον συνεχιστούν αυτές οι κόντρες μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.

    Με αυτά τα δεδομένα, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που καταγράφεται σήμερα, με το 2ετές ομόλογο να πλησιάζει επικίνδυνα στο 9%, σημειώνοντας άνοδο άνω του 3%, και το 10ετές να κινείται στο 7,5%, σε μία μέρα πάντως όπου οι ανησυχίες των επενδυτών κατευθύνονται και προς την Ιταλία και την επικείμενη παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Ματέο Ρέντσι από την ηγεσία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ραγδαίες εξελίξεις: Εκτάκτως ο Μοσκοβισί στην Αθήνα – Τι επιδιώκει ο Επίτροπος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι θα αναζητήσουν οι Έλληνες τραπεζίτες στο Μιλάνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: The wise man: Ο έρημος και μόνος Σ. Λαζαρίδης (του ΧΑ) και το νέο ταξίδι του Γιώργου Τσίπρα στους…ακροδεξιούς



    ΣΧΟΛΙΑ