• Business

    Κοροναϊός: Στο επίκεντρο της επιδημίας ο πλέον καταζητούμενος επιχειρηματίας στον πλανήτη Τζο Λόου

    • NewsRoom


    Η αστυνομία της Μαλαισίας αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα ότι ο Τζο Λόου, ίσως ο πλέον καταζητούμενος επιχειρηματίας στον πλανήτη τα τελευταία 4 χρόνια στο κέντρο του σκανδάλου 1MDB, ενδεχομένως να κρύβεται στην κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού.

    Ο Τζο Λόου  φέρεται να έχει εμπλοκή σε ένα σκάνδαλο κλοπής αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο ξέσπασε το 2015. Αφορούσε τη διαχείριση ενός επενδυτικού Υπερταμείου υπό την ονομασία 1Malaysia Development Berhad (1MDB) την ευθύνη του οποίου είχε ο τότε πρωθυπουργός της χώρας με σύμβουλο τον ίδιο.

    Σύμφωνα με αναφορές του ξένου Τύπου, Λόου φέρεται να δημιούργησε μια σειρά από εταιρείες-κέλυφος (shell companies) μέσω των οποίων διοχέτευσε εκατοντάδες εκατομμύρια, μεγάλο μέρος των οποίων κατέληξε σε δικούς του λογαριασμούς.

    Αυτή την εβδομάδα, ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας της Μαλαισίας, Abdul Hamid Bador, δήλωσε ότι οι αρχές είχαν λάβει πληροφορίες ότι ο Λόου ήταν στην κινεζική πόλη Ουχάν, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ. Πρόσθεσε  επίσης ότι δεν υπάρχουν νέες πληροφορίες σχετικά με το εάν ο Λόου έχει εγκαταλείψει την Κίνα.

    Την ίδια ώρα, ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε σε 2.442 ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, αυξημένος κατά 97 από την προηγουμένη, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

    Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 76.936.

    Από τους 97 νέους θανάτους, οι 96 καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εκ των οποίων 82 στην πόλη Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας και επίκεντρο του ιού.

    Οι αρχές της Μαλαισίας, από όπου κατάγεται, έχουν ανακαλέσει το κυππριακό διαβατήριό του, έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψής του, καταζητείται από την Interpol, ενώ έχει ζητηθεί η συνδρομή για τον εντοπισμό του από τις αρχές των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ινδονησίας, της Ινδίας, της Μιανμάρ, της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ.

    ΟΤζο Λόου  πριν το 2015 είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις με διασημότητες στις ΗΠΑ, όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η Πάρις Χίλτον, η Κιμ Καρντάσιαν κ.α Συμμετείχε σε χλιδάτα πάρτι ενώ είχε κάνει και πανάκριβα δώρα τα οποία οι κάτοχοι τους μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου παρέδωσαν στις αμερικανικές αρχές. Στο μοντέλο από την Αυστραλία Μιράντα Κερ είχε χαρίσει διαμάντια αξίας 8,5 εκ δολαρίων ενώ στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο είχε δωρίσει έναν πίνακα του Πικάσο αξίας 3,5εκ δολαρίων.



    ΣΧΟΛΙΑ