• ΑΓΟΡΕΣ

    H Goldman Sachs, το σκάνδαλο 1MDB, η διευθέτηση και ο “Κύπριος λύκος της Wall Street”


    Σε deal ύψους $3,9 δισ. με τις Αρχές της μαλαισιανής κυβέρνησης φαίνεται πως κατέληξε η Goldman Sachs  για το σκάνδαλο της 1MDB.

    Στην υπόθεση που έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη απάτη των τελευταίων ετών φαίνεται πως εμπλέκεται ο Jho Low ο οποίος  πολιτογραφήθηκε Κύπριος πολίτης μέσω του επενδυτικού προγράμματος. Πλέον, η υπηκοότητα που του χορηγήθηκε αναμένεται να ανακληθεί.

    Η συμφωνία

    Η συμφωνία διακανονισμού μεταξύ της Goldman Sachs και την κυβέρνησης της Μαλαισίας αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα θέματα στον διεθνή οικονομικό Τύπο της Παρασκευής και του Σαββάτου, για δύο λόγους. Πρώτον γιατί μετά από τη συγκεκριμένη εξέλιξη ο τραπεζικός κολοσσός κλείνει ένα θέμα το οποίο τον ταλάνιζε για πολλά χρόνια, και δεύτερον, γιατί με τη συγκεκριμένη συμφωνία η κυβέρνηση της Μαλαισίας ανακτά μεγάλο μέρος των χρημάτων που υποκλάπηκαν από το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MDB.

    Χρήματα τα οποία κλάπηκαν από το λαό της χώρας και φαίνεται πως δαπανήθηκαν σε πολυτελή έργα τέχνης, ακίνητα (ίσως και στην Κύπρο), σκάφη πολυτελείας ακόμα και στη γνωστή χολιγουντιανή ταινία «Ο λύκος της Wall Street».

    Ο ρόλος της Goldman στο όλο θέμα αφορούσε την εμπλοκή δύο πρώην στελεχών της στον τρόπο διάθεσης ομολόγων που εξέδωσε το ταμείο και για την οποία αμείφθηκε με το ποσό των $600 εκατ.

    Οι μαλαισιανές Αρχές θεωρούν τον τραπεζίτη John Low ως τον ενορχηστρωτή της όλης απάτης, ο οποίος όμως υποστηρίζει ότι είναι αθώος. Εμπλοκή είχαν και συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού της χώρας. Οι αποκαλύψεις ότι ο J. Low απέκτησε κυπριακή υπηκοότητα μέσω του σχεδίου πολιτογράφησης επενδυτών αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτό έγινε εφικτό, αποτέλεσαν και το έναυσμα για αλλαγή και εφαρμογή πιο αυστηρών κριτηρίων πολιτογράφησης επενδυτών αφού δημιουργήθηκε διεθνές σούσουρο. Οι σχετικές εξελίξεις βρίσκονται σήμερα ενώπιον της βουλής η οποία εξετάζει νομοσχέδια και κανονισμούς για ενίσχυση των δικλείδων ασφαλείας του προγράμματος.

    Πάντως, για την Goldman το ζήτημα δεν τελειώνει εδώ αφού ακόμα εκκρεμεί διευθέτηση του θέματος με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Από την άλλη, για την κυβέρνηση της Μαλαισίας αποτελεί σημαντική επιτυχία αφού ανέκτησε συνολικά πέραν των $4.5 δισ. ευρώ τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο συνολικό ποσό το οποίο κλάπηκε από το ταμείο σε μία περίοδο μερικών ετών. Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, είναι πλέον κι αυτός κατηγορούμενος σε σχέση με το σκάνδαλο τα οποίο συνεχίζει να ταλανίζει το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

    Mε πληροφορίες από το philenews.com



    ΣΧΟΛΙΑ