• Business

    Ralph Lauren, Coca-Cola, Estée Lauder, Nike και άλλα διάσημα brands προβλέπουν τις ζημιές που θα έχουν λόγω κοροναϊού

    • NewsRoom


    Ο κοροναϊός έχει αναχθεί σε ένα κυρίαρχο θέμα σε ό,τι αφορά στις αποδόσεις κερδών και στις συνεδριάσεις των εταιρειών, καθώς οι επενδυτές επιδιώκουν να μετρήσουν τον αντίκτυπό του στα εταιρικά αποτελέσματα

    Το COVID-19, η ασθένεια που προκάλεσε ο νέος κοροναϊός που πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους στην Ουχάν της Κίνας, γίνεται ένα κυρίαρχο θέμα στις αποδόσεις κερδών και τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των εταιρειών, καθώς οι επενδυτές πιέζουν για απαντήσεις σχετικά με το πώς αυτό θα επηρεάσει τα οικονομικά τους.

    Ενώ πολλοί κλήθηκαν να ποσοτικοποιήσουν τον αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τους, το 34% δήλωσε ότι ήταν πολύ νωρίς για να πει και δεν συμπεριέλαβε τον ιό στον οικονομικό προϋπολογισμό του. Κατά συνέπεια, «είναι πιθανό να υπάρξει αύξηση του αριθμού των εταιρειών που εκδίδουν αρνητικό προϋπολογισμό αργότερα κατά το πρώτο τρίμηνο, όσο οι εταιρείες αποκτούν πιο σαφή εικόνα σχετικά με τον αντίκτυπο του κοροναϊού στις επιχειρήσεις», γράφει ο John Butters, έμπειρος αναλυτής κερδών.

    Αναλυτικά, οι εταιρείες, σύμφωνα με το MarketWatch, υποστηρίζουν τα εξής:

    Apple

    Η Apple δεν αναμένει να ανταποκριθεί στον οικονομικό προϋπολογισμό του δεύτερου τριμήνου, επειδή η παραγωγή έχει επιβραδυνθεί ή σταματήσει στην Κίνα λόγω της επιδημίας του COVID-19. «Οι εργασίες αρχίζουν να επανεκκινούνται στη χώρα, αλλά βιώνουμε μια πιο αργή επιστροφή σε κανονικές συνθήκες από ό,τι περιμέναμε», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της την περασμένη Δευτέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Apple εξασφαλίζει περίπου το 15% των εσόδων της από την Κίνα και πολλά από τα προϊόντα της κατασκευάζονται εκεί.

    Boston Scientific

    Η εταιρεία Boston Scientific, η οποία έχει δραστηριότητα 600 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα, αναμένει «αρνητικό αντίκτυπο στο πρώτο μισό του έτους», πιστεύοντας ότι οι Κινέζοι ασθενείς θα απωθήσουν τις εναλλακτικές ιατρικές διαδικασίες κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Η εταιρεία μείωσε τον προϋπολογισμό των πωλήσεων πρώτου τριμήνου. Ο κατασκευαστής συσκευών προβλέπει τώρα έναν «προκαταρκτικά αρνητικό αντίκτυπο των πωλήσεων, που υπολογίζεται από 10 έως 40 εκατ. δολάρια».

    Capri Holdings

    Η Capri Holdings, η οποία κατέχει τις μάρκες πολυτελείας Jimmy Choo και Versace, δήλωσε ότι τώρα αναμένει ετήσια έσοδα ύψους 5,65 δισ. δολαρίων και προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή από 4,45 έως 4,50 δολάρια, καθώς ο ιός «τρώει» πωλήσεις. Αυτές οι εκτιμήσεις, μάλιστα, είναι κάτω από την πρόβλεψή της FactSet για έσοδα ύψους 5,78 δισ. δολαρίων και κέρδη ανά μετοχή ύψους 4,87 δολαρίων.

    Carnival

    Η Carnival δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει φορολογική επίδραση των κερδών ανά μετοχή το 2020, από 55 σε 65 σεντς, αν όλες οι ενέργειες ανασταλούν στην Ασία μέχρι τα τέλη Απριλίου. Εάν γίνει αυτό, σύμφωνα με την Carnival, θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην επιχείρηση από κρουαζιέρες στα κινεζικά λιμάνια που θα έχουν ανασταλεί ή ακυρώσεις σε άλλες περιοχές της Ασίας. Αρνητική επίδραση θα υπάρχει επίσης στις κρατήσεις, επίδραση η οποία θα καθοριστεί από το χρονικό διάστημα που ένα γεγονός επηρεάζει το ταξίδι.

    Coca-Cola

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola, James Quincey είπε ότι το ξέσπασμα του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) το 2003 και το 2004 ήταν λιγότερο ανησυχητικό από τον κοροναϊό. Η κινεζική αγορά αντιπροσωπεύει το 10% του συνολικού όγκου της Coca-Cola. «Η οικονομία της Κίνας ήταν σε διαφορετικό σημείο όταν εμφανίστηκε ο SARS», είπε. «Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομία της Κίνας είναι τώρα πολύ μεγαλύτερη και η επίδραση αυτή θα μπορούσε να συνδεθεί πολύ περισσότερο με τον υπόλοιπο κόσμο».

    Estée Lauder

    Η Estée Lauder δήλωσε ότι το τρίτο τρίμηνο θα επηρεαστεί περισσότερο από την πτώση των πωλήσεων των προϊόντων ομορφιάς στην Κίνα. Η εταιρεία ενημέρωσε τις προοπτικές πωλήσεων για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, λέγοντας ότι προβλέπει τώρα αύξηση κατά 1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

    Expedia

    Η Expedia Group αναμένει έναν αντίκτυπο της τάξεως των 30 έως 40 εκατ. δολαρίων στα προσαρμοσμένα EBITDA κατά το πρώτο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της επιδημίας. Αναμένει επίσης «κάποια επίδραση, πέραν του πρώτου τριμήνου, το 2020 γενικότερα», δήλωσε ο CEO, Barry Diller στους επενδυτές. «Αλλά το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από το πόσο καιρό χρειάζεται για να εξομαλυνθούν οι τάσεις των ταξιδιών».

    General Mills

    Η General Mills δήλωσε ότι τα μισά από τα καταστήματα Häagen-Dazs στο μεγαλύτερο μέρος της Κίνας είναι κλειστά και όσα καταστήματα παραμένουν ανοικτά έχουν «αυστηρά περιορισμένες ώρες». Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 4% των καθαρών πωλήσεων της General Mills, ενώ το 40% των πωλήσεών της στην περιοχή προέρχονται από τα καταστήματα Häagen-Dazs και άλλα εστιατόρια. Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν μπορεί ακόμη να πει στους επενδυτές πώς το κλείσιμο των καταστημάτων θα επηρεάσει τους αριθμούς της εταιρείας για το οικονομικό έτος 2020.

    Gilead Sciences

    Η Gilead Sciences συνεργάζεται με τις κινεζικές αρχές για να δοκιμάσει το ερευνητικό αντιϊκό remdesivir ως θεραπεία για τους ανθρώπους που νοσούν από τον νέο κοροναϊό. Ο κατασκευαστής φαρμάκων σκοπεύει να πραγματοποιήσει μια τυχαία, ελεγχόμενη δοκιμή στην Κίνα ως μέρος αυτών των σχεδίων, λέγοντας ότι το remdesivir έχει δείξει «in vitro και in vivo δραστικότητα σε ζωικά μοντέλα έναντι των ιικών παθογόνων παραγόντων» στο αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) και τον SARS, που είναι επίσης κοροναϊοί.

    Hasbro

    Η Hasbro συνεχίζει να αντιμετωπίζει το κλείσιμο εργοστασίων και γραφείων στην Κίνα, ως αποτέλεσμα της επιδημίας. Η εταιρεία δήλωσε ότι η Κίνα της αποδίδει περίπου τα δύο τρίτα των παγκόσμιων εσόδων της. «Το μεγαλύτερο αίνιγμα τώρα είναι το πόσο γρήγορα τα εργοστάσια παραγωγής μπορούν να πάρουν πίσω την παραγωγή τους», δήλωσε η CFO της Hasbro, Deborah Thomas. «Το ταξίδι είναι περιορισμένο, οι θέσεις είναι ακόμα κλειστές».

    Hilton

    Η Hilton Worldwide Holdings δήλωσε ότι περίπου 150 ξενοδοχεία, συνολικού ύψους περίπου 33.000 δωματίων, είναι κλειστά στην Κίνα, ως αποτέλεσμα της επιδημίας του κοροναϊού.

    HSBC

    Η HSBC Holdings αναμένει μια ασθενέστερη απόδοση το πρώτο εξάμηνο το 2020, λόγω της ύφεσης στο Χονγκ Κονγκ και των πιστωτικών ζημιών που σχετίζονται με τον ιό το πρώτο τρίμηνο. «Στο πιο ακραίο σενάριο υποβάθμισης, θα έλεγα ότι ο κοροναϊός θα συνεχίσει να επηρεάζει και το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο διευθυντής σε τηλεφωνική κλήση. «Αν το εξετάσετε αυτό, και αυτό θα γίνει το κυρίαρχο σενάριο, θα απαιτηθούν περίπου 600 εκατ.  δολάρια πρόσθετες προβλέψεις για ζημίες δανείων».

    InterContinental

    Η InterContinental Hotels Group δήλωσε ότι 160 ξενοδοχεία είναι κλειστά στην Κίνα ή κλειστά για νέους επισκέπτες. Οι κινεζικές δραστηριότητες της εταιρείας αποτελούν λιγότερο από το 10% του λειτουργικού κέρδους του ομίλου. Ο διευθύνων σύμβουλος, Keith Barr είπε στους επενδυτές ότι η αναβολή και ακύρωση των συνεδρίων θα έχει επιπτώσεις στις δραστηριότητές του Ομίλου. «Αυτό που είδα κατά τη διάρκεια έξαρσης του H1N1 και άλλες φορές στην Κίνα είναι ότι το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάται κανείς είναι ότι η ικανότητα της κινεζικής κυβέρνησης να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και δραστηριότητα είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη χώρα», ανέφερε, σε τηλεφωνική κλήση.

    IQVIA

    Η IQVIA, η οποία διεξάγει κλινικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, δήλωσε ότι αναμένει επιπτώσεις ύψους 25 εκατ. δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της επιδημίας. «Οι ασθενείς που συμμετέχουν σε μία δοκιμή απλώς δεν πρόκειται να επισκεφθούν τα νοσοκομεία, επειδή αυτό είναι το πιο επικίνδυνο σημείο τώρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Ari Bousbib στους επενδυτές.

    Nike

    Η Nike δήλωσε ότι έκλεισε περίπου τα μισά καταστήματά της στην Κίνα, ενώ τα υπόλοιπα καταστήματα αναφέρουν χαμηλότερη από την αναμενόμενη λιανική κυκλοφορία. Ο κατασκευαστής αθλητικών ενδυμάτων δήλωσε ότι σκοπεύει να παράσχει μια ενημέρωση σχετικά με τον αντίκτυπο του ιού στην κλήση κερδών τρίτου τριμήνου.

    PVH

    Η PVH Corp., ιδιοκτήτρια των σημάτων Calvin Klein και Tommy Hilfiger, δήλωσε ότι το 20% της παγκόσμιας προμήθειας προέρχεται από την Κίνα, η οποία επίσης αποτελούσε το 7% των εσόδων της το 2019. Τα περισσότερα καταστήματα που ανήκουν στην PVH στην Κίνα παραμένουν κλειστά. Ωστόσο, η εταιρεία επιβεβαίωσε την αναπροσαρμογή των κερδών ανά μετοχή ύψους 1,79 δολ. για το τέταρτο τρίμηνο και τουλάχιστον 9,45 δολάρια για ολόκληρο το έτος.

    Ralph Lauren

    Η Ralph Lauren Corp. δήλωσε ότι οι πωλήσεις του οικονομικού έτους 2020 θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά έως και κατά 70 εκατ. δολάρια και το λειτουργικό εισόδημα στην Ασία θα μπορούσε να ζημιωθεί έως και 35 έως 45 εκατ. δολάρια, ως αποτέλεσμα της επιδημίας. Τα δύο τρίτα των καταστημάτων της λιανικής πώλησης της Κίνας έχουν κλείσει για μια εβδομάδα και περίπου τα μισά από τα καταστήματά της έκλεισαν για ακόμη μια εβδομάδα.

    Royal Caribbean Cruises

    Η Royal Caribbean Cruises Ltd. υποστηρίζει ότι ακυρώθηκαν 18 κρουαζιέρες στη Νοτιοανατολική Ασία και τροποποιήθηκαν διάφορα δρομολόγια ως αποτέλεσμα του ιού. Ο φορέας εκμετάλλευσης κρουαζιερόπλοιων δήλωσε ότι αναμένει επίπτωση 65 σεντ ανά μετοχή στις οικονομικές επιδόσεις του 2020. Αν πρέπει να ακυρώσει τις κρουαζιέρες στην Ασία μέχρι τον Απρίλιο, αυτό θα είχε αντίκτυπο στη χρηματοοικονομική απόδοση της εταιρείας για το 2020 κατά επιπλέον 55 σεντς ανά μετοχή.

    TripAdvisor

    Η TripAdvisor δήλωσε ότι ενδέχεται να έχει χαμηλή ποσοστιαία επίπτωση στα οικονομικά της αποτελέσματα. «Βλέπουμε κάποια απροσδόκητα ή καινούργια επίπεδα ακύρωσης στην Ασία, αλλά δεν είμαστε τόσο εκτεθειμένοι στην Ασία ως συνολικό μέρος της επιχείρησής μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Stephen Kaufer στους αναλυτές.

    Tyson Foods

    Η Tyson Foods έχει επανεκκινήσει κάποιες επιχειρήσεις στην Κίνα, αλλά ο CEO, Noel White δήλωσε ότι η εταιρεία θα αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από το ξέσπασμα της επιδημίας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ιός, κοινός σε νυχτερίδες, μπορεί να έχει μεταδοθεί στους ανθρώπους μέσω άλλου ζώου, που πωλείται στην Χονδρική Αγορά Huanan Seafood Wholesale, μια υγρή αγορά στην Ουχάν. «Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ότι τα σύγχρονα παντοπωλεία συνεχίζουν να μεγαλώνουν στην Κίνα», δήλωσε ο White. «Ο συνδυασμός της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και του κοροναϊού θα επιταχύνει αυτή τη μετάβαση».

    Under Armour

    Η Under Armour αναμένει να χάσει μεταξύ 50 και 60 εκατ. δολάρια, από μειωμένες πωλήσεις, εξαιτίας του κοροναϊού.

    VF

    Η VF Corp., η οποία κατέχει το εμπορικό σήμα Vans, έκλεισε το 60% των καταστημάτων της στην Κίνα. Τα καταστήματα που παρέμειναν ανοιχτά αναφέρουν «σημαντικές» μειώσεις στη λιανική κυκλοφορία.

    Visa

    Η Visa δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πώς η επιδημία θα επηρεάσει την εταιρεία. «Αν τα αεροπλάνα δεν πετούν μέσα και έξω από την Κίνα, εάν τα ξενοδοχεία δεν γεμίζουν, που δεν γεμίζουν αυτή τη στιγμή και εάν επηρεαστούν οι αλυσίδες εφοδιασμού, κάτι που υποψιάζομαι ότι θα γίνει, θα υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις», δήλωσε ένα στέλεχος της Visa. «Απλά θα εξαρτηθεί από το πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτό».

    Walt Disney

    Η Walt Disney Co. δήλωσε ότι εάν τα κλειστά θεματικά πάρκα της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ παραμείνουν κλειστά για μήνες, θα «πετάξουν» 175 εκατ. δολάρια εκτός λειτουργικών εσόδων κατά το τρέχον τρίμηνο. Η επιχείρηση ταινιών-στούντιο της Disney θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει επιπτώσεις, καθώς οι κινηματογράφοι είναι κλειστοί στην Κίνα και η Disney ετοιμάζεται να παρουσιάσει την επιστροφή της «Mulan» τον Μάρτιο.

    Yum China Holdings

    Η Yum China Holdings Inc., η οποία εκμεταλλεύεται εμπορικά σήματα fast-food, όπως η KFC και η Pizza Hut, έκλεισε το 30% των εστιατορίων της. Για όσα καταστήματα εξακολουθούν να είναι ανοιχτά, οι πωλήσεις καταστημάτων έχουν μειωθεί έως και 50%. Το ξέσπασμα του κοροναϊού προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις, δήλωσε ο CEO της Yum China Holdings, Joey Wat. Οι πωλήσεις της Pizza Hutδοκιμάζονται περισσότερο από εκείνες της KFC, η οποία έχει μια ισχυρότερη υπηρεσία κατ’ οίκον παράδοσης, καθώς περισσότεροι Κινέζοι πελάτες επιλέγουν να παραμείνουν στο σπίτι, ανέφερε η εταιρεία.



    ΣΧΟΛΙΑ