• Business

    Κοντά σε big deal Σταθόπουλος και Wind – Όλες οι πληροφορίες και το παρασκήνιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κοντά σε big deal Σταθόπουλος και Wind - Όλες οι πληροφορίες και το παρασκήνιο

    Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners) – Νάσος Ζαρκαλής (Wind)


    Διαδικασία δέουσας επιμέλειας (due diligence) για να λάβει την ακριβή εικόνα των δεδομένων έχει ξεκινήσει η BC Partners για τη Wind με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά της με συνολική αποτίμηση της τάξεως του 1 δισ. ευρώ.

    Η κίνηση αυτή δεν ξαφνιάζει την τηλεπικοινωνιακή αγορά. Θεωρείται ως συνέχεια της εξαγοράς της Nova (πρώην forthnet) πριν ένα χρόνο από την United Group η οποία ανήκει στην BC Partners.

    Οι δύο εταιρείες μαζί, Nova και Wind, θα διαθέτουν το σύνολο των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (σταθερή και κινητή τηλεφωνία, Internet) και τηλεοπτικό περιεχόμενο (συνδρομητική τηλεόραση).

    Πρόσφατα μάλιστα (15.6.21) η διευθύνουσα σύμβουλος της United Group, Victoriya Boklag, κατά την ανακοίνωση της μετονομασίας της Forthnet σε Nova και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είχε δηλώσει: «Ναι ενδιαφερόμαστε για τη Wind, είναι ένα λογικό βήμα για εμάς η απόκτησή της ώστε να παγιώσουμε τη θέση μας στην Ελλάδα και να γίνουμε ολοκληρωμένος πάροχος».

    Η προοπτική εξαγοράς της Wind ακολουθεί την επιτυχημένη πώληση της Pharmathen από την BC Partners πριν λίγες μέρες.

    Ο Νίκος Σταθόπουλος εταίρος, πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της BC Partners (πρόεδρος και της United Group) εξασφάλισε για την επενδυτική εταιρεία στην οποία ηγείται υπεραξίες 1,1 δις. ευρώ από την πώληση της φαρμακευτικής εταιρείας.

    Ο ίδιος δηλώνει πως πιστεύει «στην Ελλάδα και την αναπτυξιακή της προοπτική».

    Η Wind, άλλωστε, δεν είναι άγνωστη για την εταιρεία του και τον ίδιο.

    Η BC Partners είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Wind, στο τέλος του 2019, στο πλαίσιο διαδικασίας που είχαν ξεκινήσει οι μέτοχοί της, Golden Tree Asset Management (GTAM) και Cyrus Capital Partners (ελέγχουν το 95% της Crystal Almond Holdings Limited μητρική της Wind).

    Τότε δεν υπήρξε συμφωνία στην αποτίμηση της Wind και η διαδικασία έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα. Προηγουμένως οι μέτοχοι της Wind έλαβαν μέρισμα 225 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος πούλησαν τις σταθμούς βάσης της εταιρείας στη VantageTowers με ένα συνολικό όφελος, όπως ανακοινώθηκε, 400 εκατ. ευρώ.

    Ο Νίκος Σταθόπουλος γνωρίζει τη Wind από το 2004, όταν με την APAX Partners, εξαγόρασε την ΤΙM Hellas (σήμερα Wind Ελλάς) που αργότερα πουλήθηκε στον Αιγύπτιο επιχειρηματία Σαουίρις και από αυτόν πέρασε στους σημερινούς μετόχους της.

    Η ΒC Partners με περίπου 121 επενδύσεις σε 18 χώρες, συνολικής αξίας 159 δισ. ευρώ εξαγόρασε την United Group το 2019 από την KKR, έναντι περίπου 2,6 δισ. ευρώ.

    Η United με έδρα το Άμστερνταμ δραστηριοποιείται σε άλλες 8 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκτός της Ελλάδας, έχοντας εξαγοράσει μεταξύ άλλων την Tele2 στην Κροατία και την Vivacom στη Βουλγαρία.

    Στη Nova η United έχει επενδύσει περίπου 150 εκατ. ευρώ για την απόκτηση και αναδιάρθρωσή της ενώ έχει ανακοινώσει ότι θα επενδύσει περί τα 50 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

    Η Wind το 2020 είχε συνολικά έσοδα από υπηρεσίες, 508,6 εκατ. ευρώ και EBITDAal (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 135,9 εκατ. ευρώ. Έχει αποκτήσει φάσμα για την ανάπτυξη δικτύου 5G, ενώ πρόσφατα εισήλθε και στα έργα πληροφορικής συμμετέχοντας ήδη σε σχετικούς διαγωνισμούς.

    Διαβάστε επίσης

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ