• Business

    Πώς επηρεάζει ΟΤΕ, Vodafone, Wind η επιστροφή της νέας Nova (πρώην Forthnet) στον στίβο του ανταγωνισμού

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος


    Για αρκετά χρόνια η Forthnet (πλέον Nova) ήταν ο «μεγάλος ασθενής» στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και της συνδρομητικής τηλεόρασης που δραστηριοποιείται. Έχανε χρόνο με το χρόνο μερίδιο το οποίο προστίθετο στους ανταγωνιστές της.

    Η νέα διοίκησή της υπό τη στενή καθοδήγηση της μητρικής United Group (πλειοψηφικός μέτοχος της οποίας είναι η BC Partners, μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες παγκοσμίως με Managing Partner τον Νίκο Σταθόπουλο) όπως φάνηκε χθες από τη διαδικτυακή ενημέρωση που έκανε «κτίζει» τις προϋποθέσεις για την επαναφορά της Nova στην κανονικότητα και κατ΄ επέκταση στον ανταγωνισμό.

    «Αυτή είναι η αρχή μιας δυναμικής νέας εποχής για τη Nova. Χτίζουμε πάνω στην κληρονομιά καινοτομίας της εταιρείας και μεταμορφώνουμε τη Nova σε έναν ισχυρό ανταγωνιστή στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και media, ενδυναμώνοντάς τη με τη σημαντική εμπειρία μας, την εξειδίκευση και το εκτόπισμά μας» τόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος της United Group Victoriya Boklag.

    Η κα. Boklag καλά ενημερωμένη επί όλων των θεμάτων απάντησε σε μια σειρά από ερωτήματα και έδωσε ενδιαφέρουσες απαντήσεις.

    Καταρχάς για την Wind: «Ναι ενδιαφερόμαστε για τη Wind, είναι ένα λογικό βήμα για εμάς η απόκτησή της ώστε να παγιώσουμε τη θέση μας στην Ελλάδα και να γίνουμε ολοκληρωμένος πάροχος», σημείωσε, ωστόσο, αρνήθηκε να παρέχει περισσότερη πληροφόρηση όταν ρωτήθηκε αν βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές διαπραγματεύσεις.

    Η BC Partners όπως έγινε σαφές συνεχίζει να «βλέπει» την ανάπτυξη της Nova και μέσω μιας συγχώνευσης με τη Wind, όμως η όποια προσέγγιση υφίσταται δεν έχει καταλήξει μέχρι στιγμής σε συμφωνία. Το πιθανότερο είναι ότι οι δύο πλευρές (μέτοχοι της Wind και BC Partners) δεν συμφωνούν στις αποτιμήσεις των εταιρειών. Οι μέτοχοι της Wind στο μεταξύ μεταδίδουν με κάθε ευκαιρία ότι δεν έχουν λόγο να βιάζονται να πουλήσουν την εταιρεία.

    Για τη εμπορική συνεργασία της Nova με τις Vodafone και Wind στο τηλεοπτικό περιεχόμενο: Όπως είπε η διευθύνουσα σύμβουλος της United βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τις υπηρεσίες τηλεοπτικού περιεχομένου που πουλάει η Nova χονδρική στις Vodafone και Wind. Τα σχετικά συμβόλαια λήγουν στο τέλος του έτους και από ότι έγινε φανερό από τις απαντήσεις που δόθηκαν χθες από την επικεφαλής της United, η Nova δεν συζητά μείωση των τιμών χονδρικής επικαλούμενη τις επενδύσεις της σε περιεχόμενο, ύψους 100 εκατ. ετησίως. «Οι δύο εταιρείες πιθανόν να ανέμεναν πτώση τιμών…» σημείωσε σχετικά και συμπλήρωσε ότι αμφότερες οι εταιρείες θα δουν αύξηση καταναλωτών όταν υπάρξει ανάσχεση της πειρατείας.

    Με άλλα λόγια οι Vodafone και Wind τώρα έχουν απέναντί τους τη Nova και την United και όχι μια αδύναμη Forthnetμε τις τράπεζες να ψάχνουν να την πουλήσουν.

    Αναφορικά με την πειρατεία σύμφωνα με την κα. Boklag τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά το φαινόμενο στερώντας πόρους από την ανάπτυξη περιεχομένου. Η εκτίμησή της, βασισμένη και σε σχετική μελέτη είναι ότι σήμερα υπάρχουν στη χώρα μας περί τις 400 χιλ. πειρατικές συνδέσεις. Ειδικά όσο αφορά το ποδόσφαιρο η διοίκηση της Novaείπε ότι οι επενδύσεις που έκανε πέρσι η εταιρεία δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πειρατεία. Για το θέμα αυτό έχουν γίνει επαφές με την κυβέρνηση και αναμένονται πρωτοβουλίες.

    Για τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές η επικεφαλής της United ανέφερε πως «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα όπου δε μας ανήκει η υποδομή και υπάρχουν αυτή την στιγμή πολλές συζητήσεις σε εξέλιξη» προσθέτοντας πως αν υπάρξει πληθώρα υποδομών δεν αποκλείεται η Nova να συνεχίσει παρέχοντας υπηρεσίες μέσω τρίτων δικτύων.

    «Στόχος μας είναι να γίνουμε ξανά κερδοφόροι, προσφέροντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Το βάρος των προσπαθειών μας σήμερα είναι να μεταμορφώσουμε τη Nova» συμπλήρωσε.

    Η Nova λαμβάνει υπηρεσίες χονδρικής κατά βάση από τον ΟΤΕ και τώρα με τα δίκτυα οπτικών ινών και από τις άλλες δύο εταιρείες.

    Όπως είπε η κα. Boklag δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν η εταιρεία θα κτίσει τις δικές της τηλεπικοινωνιακές υποδομές ή αν θα συνεχίσει να βασίζεται στις υποδομές τρίτων ως πάροχος λιανικής.

    Μεταξύ άλλων συζητά με τη ΔΕΗ την πιθανότητα συνεργασίας. Η ΔΕΗ όπως είναι γνωστό έχει ανακοινώσει πως θα εισέλθει στις τηλεπικοινωνίες παρέχοντας υπηρεσίες χονδρικής που θα βασίζονται στο υφιστάμενο εναέριο δίκτυό της.

    Για την είσοδο της Nova στην κινητή τηλεφωνία (ως εικονικός πάροχος) ο διευθύνων σύμβουλος της Nova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, είπε πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη Vodafone για τις τιμές χονδρικής.

    Ο κ. Γεωργιόπουλος επίσης προανήγγειλε την ανάπτυξη τοπικού περιεχομένου από τη Nova και γενικότερα εμπλουτισμό του περιεχομένου της, ενώ η υφιστάμενη  πλατφόρμα της τηλεόρασης θα αντικατασταθεί με την ΕΟΝ της United Group.

    Η Cosmote TV τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε τεχνολογικά και σε περιεχόμενο έχοντας ως κύριο ανταγωνιστή μια εταιρεία που δεν ήταν σε θέση να κάνει σημαντικές επενδύσεις. Με βάση τα λεγόμενα της διοίκησης της Nova χθες αυτό αλλάζει.

    Μένει βεβαίως να το δούμε, όπως και το νέο 5ετές επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάπτυξη της εταιρείας, καθώς σε επίπεδο νέων υπηρεσιών χθες δεν ανακοινώθηκε κάτι συγκεκριμένο και βεβαίως τα 50 εκατ. ευρώ επενδύσεις μέχρι το τέλος του έτους δεν αλλάζουν το «παιχνίδι».

    Υπενθυμίζεται ότι η United Group είναι πάροχος υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που εξυπηρετεί 11 εκατομμύρια πελάτες και παράγει 55 κανάλια σε 8 χώρες.



    ΣΧΟΛΙΑ