• Business

    Κομισιόν: Το Μάιο έρχονται οδηγίες για ρούβλια, μέτρα ενεργειακή κρίσης και o Κανονισμός Αποθήκευσης αερίου

    Κώστας Σκρέκας

    Κώστας Σκρέκας


    Μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να δοθούν, περισσότερες λεπτομέρειες για τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για το τι μπορούν και δεν μπορούν να κάνουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες, σε σχέση με την απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμές σε ρούβλια, τονίστηκε χθες από την Κομισιόν.

    “Πληρώνοντας σε ρούβλια μέσα από το σύστημα που προτείνει η Μόσχα με τους διπλούς λογαριασμούς, αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό”.

    Αυτά σημείωσε η επίτροπος ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, μετά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε χθες. Επίσης, σημείωσε ότι προχωρά η συζήτηση για την ολοκλήρωση του Κανονισμού για την Αποθήκευση Αερίου.

    Η Κομισιόν επανέλαβε την άποψή της ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι συμβάσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών με την Gazprom, οι οποίες προβλέπουν οι πληρωμές να γίνονται σε ευρώ ή δολάρια. Όπως είπε δεν έχει ανακοινώσει καμιά ευρωπαϊκή εταιρεία στην Κομισιόν, ότι πραγματοποίησε πληρωμές σε ρούβλια και σύστησε στους δημοσιογράφους …αν γνωρίζουν κάτι σχετικό να το γνωστοποιήσουν.

    Η Επίτροπος Ενέργειας σημείωσε ότι το προτεινόμενο από τη Ρωσία σχήμα πληρωμής για το φυσικό αέριο καταστρατηγεί τις ευρωπαϊκές κυρώσεις,  και σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες η Κομισιόν θα δώσει λεπτομέρειες για το τι μπορούν και δεν μπορούν να κάνουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες.

    Δέχτηκε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το αν η εξουσιοδότηση στην Gazprom να μετατρέψει τα ευρώ σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων, ωστόσο επιφυλάχτηκε να απαντήσει λεπτομερώς τις επόμενες μέρες, ενώ σημείωσε ότι η Κομισιόν δεν γνωρίζει αν ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει λογαριασμό με ρούβλια στην Gazprombank.

    Απεξάρτηση από ρωσικό αέριο

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην απεξάρτηση των κρατών μελών από το ρωσικό αέριο και σημείωσε ότι δεν είναι δυνατό να αντικατασταθεί το σύνολο των ποσοτήτων του ρωσικού αερίου από άλλες πηγές εφοδιασμού.

    Η Επίτροπος Σίμσον τόνισε ότι η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την τροφοδοσία αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία αποτελεί σταθμό στην τρέχουσα κρίση, σημείωσε ότι οποιοδήποτε κράτος μέλος μπορεί να είναι το επόμενο και ότι ήταν μια προσπάθεια της Ρωσίας να δημιουργήσει διαιρέσεις στην Ευρώπη.

    Υπενθύμισε ότι η Κομισιόν, ενημέρωσε τα μέλη ότι η απαίτηση της Ρωσίας είναι μονομερής αλλαγή συμβάσεων και ότι είναι νόμιμο κατά την εμπορική νομοθεσία να αρνηθούν τα κράτη μέλη την πρόταση της Ρωσίας. Σημείωσε δε ότι η Στάση της Gazprom αποδεικνύει ότι δεν αποτελεί πλέον αξιόπιστη επιλογή για την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

    Σημείωσε ότι η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο θα γινόταν με ένα συνδυασμό λύσεων, μείωση της κατανάλωσης, αντικαθιστώντας τη θέρμανση από αέριο και από άλλες πηγές, αλλά και με αντικατάσταση από ενέργεια από ΑΠΕ και βιομάζα, όπως και με αύξηση της αποθήκευσης αερίου κάτι το οποίο προσπαθούν όλα τα κράτη μέλη. Ταυτόχρονα, κρίνει ότι θα χρειαστεί να αναθεωρηθεί το σχέδιο δράσης για την επάρκεια φυσικού αερίου της Ευρώπης και χρειάζεται συντονισμός για μέτρα περιορισμού της ζήτησης.

    Λεπτομέρειες επί των προτάσεων της Ευρώπης για το Repower EU Plan θα ανακοινωθούν μέσα στο Μάιο.

    Μέτρα για την ενεργειακή κρίση

    Τις προτάσεις της για το πώς θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τις διακυμάνσεις στις τιμές ενέργειας στη χονδρεμπορική, πρόκειται επίσης να παρουσιάσει μέσα στο Μάιο η Κομισιόν, με βάση την ανάλυση της ACER (του ευρωπαίου Ρυθμιστή Ενέργειας) που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες.

    Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε..

    Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χθες, 2 Μαΐου, στις Βρυξέλλες.

    Ο Έλληνας Υπουργός επισήμανε την ανάγκη άμεσης λήψης συντονισμένων μέτρων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, ιδίως των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τις εκρηκτικές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας. Επανέφερε τις προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και τη σταθεροποίηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα.



    ΣΧΟΛΙΑ