• Διεθνής πολιτική

    Κομισιόν: Χρειάζεται συντονισμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών από την Ουκρανία

    Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον

    Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον


    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα σχέδιο δέκα σημείων για την υλοποίηση της επιχειρησιακής φάσης του προσφυγικού κύματος από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, προσερχόμενη στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

    Η Επίτροπος ανέφερε ότι οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία προς την ΕΕ έχουν αρχίσει να μειώνονται. Σήμερα καταγράφονται περίπου 50.000 αφίξεις την ημέρα, έναντι περίπου 200.000 αφίξεων ημερησίως στην κορύφωση της κρίσης.

    Ωστόσο, η Ίλβα Γιόχανσον υπογράμμισε ότι χρειάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω. «Όλα τα κράτη-μέλη υποδέχτηκαν πρόσφυγες και τώρα χρειαζόμαστε μεγαλύτερο συντονισμό για να στηριχθούν οι χώρες που έχουν δεχτεί τους περισσότερους, αλλά και για να βοηθηθούν οι ίδιοι οι πρόσφυγες», ανέφερε η Επίτροπος, σημειώνοντας ότι γίνονται προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί και ο κίνδυνος της εμπορίας ανθρώπων.

    Η Ίλβα Γιόχανσον ανέφερε ότι έχει μπει σε λειτουργία η ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την εγγραφή όλων όσων δικαιούνται καθεστώς προσωρινής προστασίας, ειδικότερα για τα παιδιά.

    Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι αρμόδιοι οργανισμοί της ΕΕ είναι σε επαφή με τις ουκρανικές αρχές για την καταγραφή των ασυνόδευτων ανηλίκων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή τα κράτη μέλη πρέπει να διενεργούν τους απαραίτητους ελέγχους στα σημεία εισόδου.

    Εξάλλου, η Επίτροπος τόνισε ότι πρέπει να δοθεί κίνητρο στους Ουκρανούς πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Πολωνία, η οποία σήμερα σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος (περίπου 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες). «Κοιτάμε πόσοι πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στο κάθε κράτος-μέλος.

    Πολλοί αφήνουν τις χώρες πρώτης υποδοχής για να μετακινηθούν σε άλλα κράτη-μέλη, κάτι το οποίο παρακολουθούμε σε εβδομαδιαία βάση, για να δούμε πού υπάρχει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο προσφυγικό βάρος», ανέφερε η Γιόχανσον, σημειώνοντας ότι μετά την Πολωνία το μεγαλύτερο βάρος σηκώνουν η Αυστρία και η Τσεχία.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ