• Business

    Κόκκινα δάνεια και τρομοκρατικές επιθέσεις ανησυχούν τους ξενοδόχους, σύμφωνα με τον Αλ.Αγγελόπουλο

    Αλέξανδρος Αγγελόπουλος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Aldemar Resorts»


    Η πορεία της διαχείρισης των ξενοδοχειακών δανείων από τις τράπεζες αλλά και ο απόηχος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Βέλγιο, ανησυχούν τους τουριστικούς επιχειρηματίες, για την έκβαση της φετινής τουριστικής χρονιάς.

    Μπορεί η χρονιά να έχει σημαδευτεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και ορισμένες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας να έχουν “πληγεί” από το μείζον πρόβλημα του προσφυγικού όπως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όμως κάποιες άλλες περιοχές όπως είναι η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα εμφανίζουν αυξημένη ζήτηση και έτσι δημιουργείται η ανάγκη για αύξηση της προσφοράς σε κλίνες. Στα αεροδρόμια που εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή, ο Αραξος και η Καλαμάτα, η κίνησή αυξάνεται σταδιακά οπότε η ανάγκη για επιπλέον κλίνες, κρίνεται πλέον επιβεβλημένη.

    “Το θέμα της διαχείρισης των επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες μάς απασχολεί ιδιαίτερα ως κλάδο, καθώς ούτε χρήματα έχει το τραπεζικό σύστημα, ούτε διαβλέπουμε καθαρά τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες θέλουν να διαχειριστούν το κομμάτι των δανείων της ξενοδοχειακής αγοράς”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Aldemar Resort και μέλος του δ.σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κος Αλέξανδρος Αγγελόπουλος. Και αναφερόμενος στις δηλώσεις του  Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κου Γιάννη Ρέτσου, ανέφερε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για το ποια θα είναι η προσέγγιση των τραπεζών, όσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια και κυρίως στις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. “Η πολυδιάσπαση του τουριστικού προϊόντος είναι δεδομένη, αλλά δεδομένη είναι και η αναγκαιότητα επιβίωσής του” όπως μας είπε.

    aggelopoulos 4

    Όσον αφορά στα νούμερα επισκεπτών στη χώρα, ο κος Αγγελόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του, λέγοντας ότι “η κίνηση φαίνεται καλή, τουλάχιστον την παρούσα στιγμή. Θεωρώ ότι μπορούμε να μιλάμε για μια πολύ καλή χρονιά. Οι λόγοι για το αντίθετο είναι τα γνωστά τρομοκρατικά γεγονότα και αναμένουμε και εμείς τις αντιδράσεις στις βομβιστικές επιθέσεις και τυχόν εξελίξεις. Ειδικά για τον Όμιλο τα νούμερα είναι ενθαρρυντικά σε αυτή τη φάση, αλλά εντοπίζουμε ότι από συγκεκριμένες αγορές προέλευσης παρατηρείται εγκράτεια. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, βλέπει κανείς μια στροφή προς την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά (σ.σ. ενδεχομένως στο πίσω μέρος του μυαλού τους να φαντάζει ως ασφαλέστερος προορισμός). Στο σημείο αυτό, ο κος Αγγελόπουλος επεσήμανε την έντονη ζήτηση της περιοχής σε σχέση με την σαφώς μειωμένη προσφορά κλινών που παρατηρείται. “Οι αριθμοί ζήτησης δεν είναι ποσοστιαία αυξημένοι, αλλά πολλές φορές επάνω!” είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε επισημαίνοντας ότι “οι πτήσεις από τα αεροδρόμια τόσο της Καλαμάτας όσο και του Άραξου είναι πολλές, αλλά θα μπορούσαν να είναι και περισσότερες. Έχουμε επανειλημμένα αποδείξει ότι ξέρουμε να διαχειριζόμαστε τη ζήτηση, αλλά και να γεννάμε μεγαλύτερη. Αυτό που χρειάζεται η Πελοπόννησος είναι οι κλίνες! Είναι εμφανές ότι της λείπει ο “όγκος”. Δηλαδή, ενώ έχει πολύ καλές επιχειρήσεις, αυτές δεν επαρκούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για τον προορισμό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε σε ένα σημείο όπου, τόσο οι τουρίστες όσο και οι επενδυτές έχουν αρχίσει να “βλέπουν” με διαφορετικό μάτι την περιοχή της Πελοποννήσου.



    ΣΧΟΛΙΑ