• Business

    Κόκκαλης-Ιντραλότ: Αέρα στα πανιά της εταιρείας δίνει το…διπλό story της θυγατρικής στην Αμερική

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Πρόεδρος και CEO της Intralot, Σωκράτης Κόκκαλης

    Ο Πρόεδρος της Intracom, Σωκράτης Κόκκαλης


    Η χρηματιστηριακή αγορά έχει αρχίσει να ξανακοιτάζει το θελκτικό αναπτυξιακό story, που «κρύβει» η αμερικανική θυγατρική της Ιντραλότ. Πρόκειται για ένα  story που βασίζεται αφ’ ενός μεν στη ραγδαία ενίσχυση των οικονομικών επιδόσεων της Intralot Inc. και αφ’ ετέρου στις προοπτικές που δημιουργεί η εισαγωγή της στην αμερικανική αγορά, πιθανότατα του Nasdaq.

    Oι διαγραφόμενες εξελίξεις και στα δύο αυτά «μέτωπα» θεωρείται από πολλές πλευρές ότι δίνουν «αέρα στα πανιά» της Ιντραλότ. Με ιδρυτή, διοικητικό ηγέτη και βασικό μέτοχο τον εμβληματικό, αλλά και πολυσυζητημένο Σωκράτη Κόκκαλη. Ό οποίος όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα αναπτύσσει μια αξιοσημείωτη δραστηριότητα σε όλο φάσμα του επιχειρηματικού του ομίλου. Όπως αυτός διαμορφώνεται από τους δύο διακριτούς πυλώνες της Ιντρακόμ και της Ιντραλότ.

    Ειδικά σε ότι αφορά την Intralot Inc., τα νεότερα έρχονται μετά από το πρόσφατο «κλείδωμα» της συμφωνίας με τους ομολογιούχους-πιστωτές της μητρικής Ιντραλότ.  Κίνηση η οποία απέφερε απομείωση  χρέους κατά 163 εκατ. ευρώ, κάνοντας τον Σωκράτη Κόκκαλη  να δηλώσει  στις 5 του μηνός του περασμένου Αυγούστου ,πώς πρόκειται για «ιστορική μέρα». Και πώς  «η νέα κεφαλαιακή δομή βελτιώνει σημαντικά τη θέση της εταιρείας και τις δυνατότητες να εκμεταλλευτεί νέες ευκαιρίες στις ανεπτυγμένες αγορές με βάση το στρατηγικό της σχεδιασμό».

    Η Intralot Inc., που ιδρύθηκε στα τέλη του 2001 και εδρεύει στην Ατλάντα των ΗΠΑ, είναι αναμφίβολα το πιο βαρύτιμο «ασημικό» του διεθνοποιημένου ελληνικού ομίλου.  Έχοντας στην παρούσα φάση 12 ενεργά συμβόλαια σε 11 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και την περιφέρεια της Κολούμπια. Στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς έδειξε έσοδα 79,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 28,1%. Στο ίδιο διάστημα η λειτουργική κερδοφορία( ebitda) έκανε άλμα 73,6% και πήγε στα 40,8 εκατ. ευρώ. Τα δύο αυτά μεγέθη αντιστοιχούν στο 39,3% των συνολικών εσόδων του ομίλου της Ιντραλότ και στο 75,1% της λειτουργικής κερδοφορίας που απέφεραν οι  συνολικές, συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

    Η απογείωση της Intralot Inc. και το ενδεχόμενο του deal

    Από πηγές της αγοράς που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα της Αμερικής, γίνεται λόγος για συνεχή βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων, βασιζόμενη κατά κύριο λόγο στην ισχυρή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων από τα παιχνίδια Λοταρίας, καθώς επίσης και από τον Αθλητικό Στοιχηματισμό. Αν μάλιστα τα… προγνωστικά τους επαληθευθούν, τότε η λειτουργική κερδοφορία της αμερικανικής θυγατρικής της Ιντραλότ μπορεί να κινηθεί μεταξύ των 90 και 100 εκατ. ευρώ για την ετήσια χρήση του 2021. Έναντι των 51,4 εκατ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη περσινή επίδοση και των 31,7 εκατ. ευρώ του 2019.

    Με τα δεδομένα αυτά και με μια λογική αποτίμηση στις 10 έως 12 φορές τα προσδοκόμενα , εφετινά,  λειτουργικά της κέρδη (ebitda) η Intralot Inc  θα μπορούσε, όπως λένε οι γνωρίζοντες, να δικαιολογήσει αξία στα επίπεδα του ενός δις ευρώ. Εξέλιξη άκρως σημαντική αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός της πιθανής εισόδου της στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Όπως ανοικτά έχει αφήσει να εννοηθεί και η διοίκηση της Ιντραλότ, επισημαίνοντας ότι εξετάζει όλες τις επιλογές αξιοποίησης της θυγατρικής της.

    Ορισμένοι στην αγορά υποστηρίζουν πώς δεν θα νιώσουν καμμιά έκπληξη αν καθ’ οδόν προς το αμερικανικό χρηματιστήριο προκύψει και κάποιος…μνηστήρας για την Intralot Inc. Προσθέτοντας ακόμη ένα deal στο παλμαρέ του  επιχειρηματικού ομίλου Κόκκαλη…

    Μετά από τη συμφωνία με τους ομολογιούχους το ποσοστό ελέγχου της αμερικανικής εταιρείας από την μητρική Ιντραλότ, έπεσε στο 65,67%. Από το 100% που ήταν μέχρι τότε.

    Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους ομολογιούχους η Intralot Inc έχει πάρει πάνω της ένα ομόλογο ονομαστικής αξίας 242,1 εκατ. δολαρίων (που αντιστοιχεί τώρα σε 207,9 εκατ. ευρώ). Προερχόμενο από την αναδιάρθρωση του ομολόγου που έληγε τον περασμένο Σεπτέμβριο και για το οποίο οι απαιτήσεις «κουρεύτηκαν» κατά περίπου 18%.

    Τα ομόλογα και το «ράλι» στη μετοχή

    Χθες, το νέο αυτό δολαριακό ομόλογο, που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021 και είναι εξασφαλισμένο από την αμερικανική θυγατρική, διαπραγματευόταν στο…101% της ονομαστικής αξίας. Μεταδίδοντας την πασιφανή σιγουριά που έχουν για το μέλλον οι ομολογιούχοι.

    Η συγκεκριμένη έκδοση έχει επιτόκιο 7,09%  για το πρώτο και  το δεύτερο έτος, 8,19% για το τρίτο και 8,87% μετέπειτα. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή του δολαρίου και των συνοδευτικών επιτοκίων, έγινε προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιες συναλλαγματικές «τριβές» στις εκάστοτε συγκριτικές σχέσεις του αμερικανικού νομίσματος, με το κοινό ευρωπαϊκό. Που ήταν και το νόμισμα της έκδοσης, η οποία και αναδιαρθρώθηκε

    Η Ιντραλότ από την πλευρά της, έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε κεφαλαιοποίηση τόκων, με επιτόκιο πληρωμής σε είδος. Παραχωρώντας δηλαδή ίσης αξίας μετοχές της θυγατρικής στην Αμερική. Αξία που σαφώς θα προσδιοριστεί από ειδικό οίκο, εκτός κι αν η Intralot Inc έχει μπεί στο αμερικανικό χρηματιστηριακό, όπου επί καθημερινής βάσεως προκύπτει μια αποτίμηση της αγοραίας αξίας της…

    Τον Σεπτέμβριο του 2024 λήγει το δεύτερο ομόλογο της Ιντραλότ, του οποίου η (αναμορφωμένη) ονομαστική αξία είναι τώρα στα 381,76 εκατ. ευρώ. Και χθές διαπραγματευόταν στο 82,1% της ονομαστικής του αξίας.

    Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι εξελίξεις στην αμερικανική θυγατρική και η εν γένει «αλλαγή σελίδας» για την μητρική Ιντραλότ, επιδρούν και στην εικόνα της μετοχής. Όπως αυτή διαμορφώνεται στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας. Χθες το «χαρτί» της εταιρείας έκλεισε με άνοδο 3,67%, στα 0,5650 ευρώ. Συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Αν και ενδοσυνεδριακά η μετοχή είχε φτάσει να ενισχύεται μέχρι και 11%… Πλέον η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι στα 86 εκατ. ευρώ. Με το «χαρτί» να έχει ενισχυθεί κατά…264,5% από την αρχή της χρονιάς.

    Διαβάστε επίσης

    Σωκράτης Κόκκαλης- Ιντρακόμ: Οι νέες προκλήσεις και οι ευκαιρίες για τον πολυσυζητημένο επιχειρηματικό όμιλο

    Άρθρο παρέμβαση: Έλληνες προσγειωθείτε – Όταν τα deals «ζαλίζουν» τους μεσαίους και μεγάλους επιχειρηματίες

    Στην δανέζικη NetCompany το 100% της Intrasoft, έναντι 235 εκατ. ευρώ – H νέα στρατηγική του Σωκράτη Κόκκαλη



    ΣΧΟΛΙΑ