• Business

    Κλείνει ακόμα μια εκκρεμότητα για το Ελληνικό με την κατάθεση τροπολογίας από τον Χρ. Σταϊκούρα στη Βουλή

    ΕΝΦΙΑ: Πιθανή η πληρωμή διπλής δόσης τον Οκτώβριο

    Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας


    Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή υπό τον τίτλο «Σύμβαση διανομής και σύστασης δικαιωμάτων επιφάνειας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και πρόβλεψη πράξης κανονισμού επί των ακινήτων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», φέρνει πιο κοντά την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης του ακινήτου στο Ελληνικό στη Lamda Development, ώστε να ξεκινήσει η μεγάλη ανάπτυξη.

    Η τροπολογία κατατέθηκε χθες από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στο νομοσχέδιο «Εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών, σύγχρονη αγορά κεφαλαίου, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, μέτρα προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1131 και άλλες διατάξεις».

    Πρόκειται για τη διαδικασία διανομής των ακινήτων μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να ολοκληρωθεί η πώληση της Ελληνικό ΑΕ στον επενδυτή. Βάσει της αρχικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ δημοσίου και της Lamda Development  το 30% της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων θα μεταβιβαστεί ως πλήρη κυριότητα και το υπόλοιπο 70% ως δικαίωμα επιφανείας για 99 χρόνια.

    Στο πλαίσιο του διαγωνισμού για το Ελληνικό το Δημόσιο έχει μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα το 30% τα έκτασης, τώρα θα μεταβιβάσει και το δικαίωμα επιφανείας στο 70% της έκτασης και στη συνέχεια το ΤΑΙΠΕΔ θα τα μεταβιβάσει με τον ίδιο τρόπο (δηλαδή το δικαίωμα επιφανείας και την πλήρη κυριότητα) στην Ελληνικό ΑΕ. Όλη αυτή η διαδικασία αποκαλείται «ιδιοκτησιακή ωρίμανση του ακινήτου» και αποτελεί αναβλητική αίρεση για να υπογραφεί η σύμβαση της αγοραπωλησίας.

    Ειδικότερα, με τις διατάξεις της τροπολογίας προβλέπονται τα ακόλουθα:

    1. Θεσπίζεται η δυνατότητα κατάρτισης σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ για τη διανομή των ακινήτων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, καθώς και τη σύσταση, χωρίς αντάλλαγμα, επί των ανωτέρων ακινήτων, του δικαιώματος επιφάνειας υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ.
    2. Ορίζεται ότι η σύμβαση διανομής και σύστασης δικαιωμάτων επιφάνειας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ κυρώνεται με νόμο, ο οποίος αποτελεί μεταγραπτέο τίτλο στα βιβλία μεταγραφών του αρμόδιου Υποθηκοφυλακείου ή στα κτηματολογικά βιβλία του αρμόδιου Κτηματολογικού Γραφείου, κατά περίπτωση και κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη.
    3. Παρέχεται η δυνατότητα στην εταιρία Ελληνικό Α.Ε. να συστήνει και να τροποποιεί μονομερώς με συμβολαιογραφικό έγγραφο πράξη ή πράξεις κανονισμού περιορισμών ή και υποχρεώσεων, οι οποίοι μπορούν να επιβληθούν, από τη στιγμή της μεταγραφής τους, επί των ακινήτων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού -Αγίου Κοσμά, τα οποία θα αποκτήσει κατά πλήρη κυριότητα από το ΤΑΙΠΕΔ.

    Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας «λόγω της τεχνικής – πραγματικής κατάστασης του ακινήτου, υφίσταται αντικειμενική αδυναμία σύναψης σύμβασης διανομής υπό τον τύπο συμβολαιογραφικού εγγράφου με προσάρτηση των προβλεπόμενων στην κείμενη νομοθεσία βεβαιώσεων – πιστοποιητικών. Ως εκ τούτου, προέκυψε, κατά παρέκκλιση, κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, η ανάγκη σύναψης σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, όπως εκπροσωπείται από τον Υπουργό Οικονομικών και του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τα προβλεπόμενα στην προτεινόμενη ειδική διάταξη.»

    Και σε άλλο σημείο: «Επιπροσθέτως, το μέγεθος συνολικά του ακινήτου του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, σε συνδυασμό με την εδαφική μορφολογία του, αλλά και τις πολυποίκιλες κατασκευές, που δεν έχουν ενιαίο χαρακτήρα, αλλά έχουν ενταχθεί σε ένα υπόβαθρο διαφοροποιημένων χρήσεων σε βάθος δεκαετιών, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την υλοποίηση μιας τυπικής συμβατικής διαδικασίας…. Υπό το φως των ανωτέρω και την παραδοχή όλων των προαναφερόμενων δεδομένων απαιτείται ειδική νομοθετική ρύθμιση και για το σκοπό προτείνεται η παρούσα διάταξη εν σχέσει με τον τύπο, τα προσαρτώμενα έγγραφα και τη μεθοδολογία της σύμβασης αυτούσιας διανομής και της σύστασης του δικαιώματος επιφάνειας επί των ακινήτων που συγκροτούν την έκταση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς επίσης και εν σχέσει με την πρόβλεψη της δυνατότητας σύστασης ειδικού κανονισμού περιορισμών και υποχρεώσεων.»



    ΣΧΟΛΙΑ