• Business

    ΔΕΠΑ: Τι περίεργο συμβαίνει στο deal με την Shell;


    Σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά στην εξαγορά του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) βλέπουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΑ, εκφράζοντας τις ενστάσεις τους με δημόσια παρέμβασή τους.

    Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΠΑ και η Shell φέρονται να βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση του deal, που αποτιμάται στα 150 εκατομμύρια ευρώ περίπου, ένα ποσό που, όπως παρατηρούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΑ, είναι τελείως δυσανάλογο και αδικαιολόγητο, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η πώληση του μεριδίου της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας είχε γίνει έναντι μόλις 57 εκατομμυρίων ευρώ, με την ιταλική ENI να επωφελείται από αυτήν τη συμφωνία.

    Μάλιστα, επισημαίνουν ακόμα ότι η πρόθεση της Shell να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά είναι γνωστή εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, γεγονός που προφανώς θα μπορούσε να δώσει ένα διαπραγματευτικό ατού στη ΔΕΠΑ να εξασφαλίσει μία καλύτερη τιμή για το μερίδιο της Shell. Σημειώνουν επίσης πως στο πλαίσιο του deal με τη Shell τα χρήματα που θα δοθούν “θα αναλώσουν κατά το ήμισυ τα διαθέσιμα της εταιρείας που χτίστηκαν με χρηστή διαχείριση και αποτελούν το μοχλό χρηματοδότησης του επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας”, αφήνοντας αιχμές για τις αποφάσεις της διοίκησης της εταιρείας και του διευθύνοντος συμβούλου της, Δ. Τζώρτζη.

    Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε επιστολή τους προς τον Δ. Τζώρτζη, που κοινοποιείται και στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, οι εργαζόμενοι της ΔΕΠΑ αισθάνονται ότι η εταιρεία “το τελευταίο διάστημα μοιάζει πειραματόζωο” και κάνουν λόγο για “επιλογές με επιχειρησιακούς μετασχηματισμούς και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στην απαξίωση της εταιρείας”. Καταγγέλλουν παράλληλα απουσία στοιχειώδους εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού και αποφάσεις που “είτε υπαγορεύονται κατευθείαν από τρίτους παράγοντες με σκοπό τη χειραγώγηση της αγοράς είτε λαμβάνονται στο πόδι με προκάλυμμα και στη βάση ανέλεγκτων ίσως εισηγήσεων “στρατιών” χρυσοπληρωμένων συμβούλων”.

    Θέτουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το σχέδιο διάσπασης της εταιρείας σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Δικτύων, ζητώντας να πληροφορηθούν με ποιο σκεπτικό αποφασίστηκε αυτή και ποιες προβλέψεις υπάρχουν για την κατανομή του προσωπικού.

    Είναι φανερό ότι οι εξελίξεις στη ΔΕΠΑ προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους εργαζομένους στην επιχείρηση, οι οποίοι ζητούν διευκρινίσεις για το μέλλον όχι μόνο το δικό τους, αλλά και της ίδιας της εταιρείας…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Motor Oil: Στις 3 Ιουλίου θα καταβληθεί το υπόλοιπο του μερίσματος ύψους 0,85 ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 300 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων επένδυσαν 93,8 εκατ. ευρώ στα ΗΑΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιδιοκτήτες ακινήτων: Τι να κάνετε αν το ενοίκιο δεν… πληρώνεται



    ΣΧΟΛΙΑ