• Business

    ΚΚR: Από τυχοδιωκτική εταιρεία εξαγορών σε θρύλο των επενδύσεων

    Το ντεμπούτο της BrighSpring που ανήκει στους George Roberts και Henry Kravis, ιδρυτές της KKR απογοήτευσε


    Ένας από τους πρώτους παίκτες στον τομέα των εξαγορών, πρωταγωνιστεί τους τελευταίους μήνες σε ένα κυνήγι θησαυρού στους πιο καυτούς επενδυτικούς κλάδους. Οι 79χρονοι billionaire ιδρυτές της KKR βρίσκονται σε μια περίοδο ομαλής διαδοχής, επιδιώκοντας την απουσία δραμάτων και πισωμαχαιρωμάτων την ίδια ώρα που παλεύουν να επιβληθούν σε έναν ανταγωνιστικό κλάδο, διπλασιάζοντας τα deals και τα έσοδά τους.

    Οι άλλοτε «βάρβαροι» που εξαγόραζαν γρήγορα, άναρχα και με δανειακά κεφάλαια πέτυχαν να αφήσουν το σημάδι τους στη Wall Street στην 45χρονη πορεία τους.

    Η τελευταία κίνηση της KKR ήταν να εξαγοράσει έναντι 22 δισ. ευρώ το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας της Telecom Italia, σε μία περίοδο που τα deals βρίσκονται σε ξηρασία, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταφέρει να εκτοξεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία στα 500 δισ. δολάρια.

    Οι βάρβαροι που έγιναν βασιλιάδες

    Το παρατσούκλι των «βαρβάρων» το κέρδισαν επάξια καθώς ένα ολόκληρο βιβλίο ήταν αφιερωμένο σε αυτούς και τον σκληρό πόλεμο που έδωσαν για να εξαγοράσουν την RJR Nabisco. Το βιβλίο των δύο δημοσιογράφων με τίτλο «Οι Βάρβαροι είναι στην πύλη» (Barbarians at the Gate) έχει τις ρίζες του σε μία έκφραση των Ρωμαίων για να περιγράψουν τις επιθέσεις εναντίον της αυτοκρατορία τους.

    Οι  George Roberts και Henry Kravis, ξαδέρφια και στενοί φίλοι, κουβάλαγαν για χρόνια αυτόν το τίτλο, από την έναρξη της εταιρείας τους το 1976. Με κεφάλαιο μόλις 120.000 δολάρια, η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων δεν άργησε να εξελιχθεί σε μία παγκόσμια εταιρεία με πάνω από 2.500 υπαλλήλους και γραφεία σε 23 πόλεις του κόσμου.

    Οι ίδιοι έχουν κατά καιρούς παραδεχτεί ότι τα πρώτα χρόνια η επενδυτική τους δραστηριότητα υπήρξε άναρχη και σπασμωδική. Εκεί που παλιά έκαναν απολύσεις για να μειώσουν το κόστος πλέον δίνουν μπόνους για να αυξήσουν την παραγωγικότητα των υπαλλήλων τους.

    Σήμερα, η KKR αναλαμβάνει μειοψηφικές συμμετοχές σε ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες τεχνολογίας και υγείας. Δανείζει χρήματα σε μεσαίες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και κατέχει ακίνητα  στη Σιγκαπούρη και κέντρα δεδομένων στις ΗΠΑ. Αγοράζει δικαιώματα μουσικής και διαθέτει ένα ταμείο που επενδύει σε εταιρείες που έχει διαπιστώσει ότι έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία ή στο περιβάλλον.

    Η μονάδα επενδύσεων της εταιρείας διαχειρίζεται περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από ό,τι η μονάδα ιδιωτικών συμμετοχών, ενώ η επιχείρηση υποδομών της KKR, η οποία επενδύει σε τομείς όπως η ενέργεια, οι δρόμοι και οι ψηφιακές οπτικές ίνες, είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

    Μία ομαλή διαδοχή

    Ήδη από το 2017, οι δύο δισεκατομμυριούχοι, με προσωπική περιουσία σχεδόν 9 δισ. δολάρια ο καθένα,  σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν σταδιακά το δημιούργημά τους, χωρίς όμως αυτό να χάσει τη λάμψη του στη Wall Street.

    Υπό τους συνδιευθυντές Joseph Bae και Scott Nuttall, οι οποίοι ανέλαβαν τα ηνία από τον Henry Kravis και τον ξάδελφό του George Roberts το φθινόπωρο του 2021, η KKR έχει ήδη διπλασιάσει τα περιουσιακά της στοιχεία σε περισσότερα από 500 δισ. δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια.

    Οι δύο 79χρονοι παραμένουν στο σχήμα, καθώς κάθε εβδομάδα η λεγόμενη G4 συζητάει τα θέματα της εταιρείας, όμως η καθημερινή διαχείρισή της βρίσκεται στα χέρια των διαδόχων τους.

    Στο πρόσφατο παρελθόν το παιχνίδι της διαδοχής υπήρξε πολύ βρώμικο στον χώρο των επενδυτικών εταιρειών. Η Carlyle Group Inc. διόρισε συν-διευθυντές το 2017, μόνο και μόνο για να φύγει ο ένας μετά από σύγκρουση με τον ομόλογό του και ο άλλος να διωχθεί από τους συνιδρυτές λίγα χρόνια αργότερα. Η Apollo Global Management Inc. όρισε τον συνιδρυτή Marc Rowan διευθύνοντα σύμβουλο το 2021 μετά την παραίτηση του μακροχρόνιου ηγέτη Leon Black μετά από έκθεση σχετικά με τους δεσμούς του με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά αδικήματα Jeffrey Epstein.

    Η KKR παλεύει να γίνει εξαίρεση. Οι δύο διάδοχοι έχουν επικεντρωθεί στο να αυξήσουν τα κέρδη της εταιρείας και να συνεχίσουν το μπαράζ των deals.

    Οι αντιδράσεις για την Telecom Italia

     Τους προηγούμενους μήνες η εταιρεία αγόρασε τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster (ο οποίος έχει τα δικαιώματα για τα βιβλία του Στίβεν Κινγκ και πήρε ένα μερίδιο από την επενδυτική εταιρεία Catalio Capital Management, της οποία συνιδρυτής είναι ο Έλληνας Γιώργος Πετρόχειλος.

    Το τελευταίο deal δεν φαίνεται ότι θα γίνει αναίμακτα. Τη Δευτέρα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Telecom Italia ενέκρινε την πώληση του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας της στην KKR & Co. σε μια συμφωνία που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και η οποία αποτιμάται σε περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Ο μεγαλομέτοχος όμως Vivendi δεν συμφωνεί και ήδη έχει απειλήσει ότι θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό για να χαλάσει το deal, καθώς πρόκειται για το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της ιταλικής εταιρείας.

    Διαβάστε επίσης:

    Sotheby’s: Τιμή ρεκόρ για ένα σπάνιο βρετανικό ρολόι δια χειρός Roger Smith

    Παγκόσμια «έκρηξη» στη ζήτηση για ιαπωνικό ουίσκι – Ανταγωνίζεται το σκωτσέζικο

    Ryanair: Θα διανείμει μέρισμα για πρώτη φορά – Άλμα κερδών στο εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ