• Business

    ΦΑΓΕ: Λιγότερη Ελλάδα…περισσότερο εξωτερικό

    Γιάννης Φιλίππου, ετών 72. Μέτοχος ΦΑΓΕ


    Απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος, η ιστορική γαλακτοβιομηχανία των αδελφών Ιωάννη και Αθανάσιου Φιλίππου αφήνει πίσω της τις άστοχες διοικητικές αποφάσεις, τις ενδοοικογενειακές έριδες και τα πρόστιμα. Με κέρδη 41,6 εκατ. εκατομμύρια δολάρια , η κινητήριος δύναμη έρχεται από το εξωτερικό. “Αχίλλειος πτέρνα” παραμένει η Ελλάδα.

    athanasios Filippou
    Αθανάσιος Φιλίππου, ετών 55. Μέτοχος ΦΑΓΕ

    Η απόφαση από το στρατηγείο της ΦΑΓΕ, στις εργοστασιακές της εγκαταστάσεις στην Μεταμόρφωση, έχει παρθεί. Από τη μεριά του Γιάννη Φιλίππου, ο γιος του Θανάσης και από την πλευρά του Κυριάκου ο Κύρος Φιλίππου, κατέληξαν στην στρατηγική που θεωρούν ότι θα τους αποφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του ομίλου. Στα σχέδια τους υπάρχει “λιγότερη” Ελλάδα και “πολύ” εξωτερικό.

    Κυριάκος Φιλίππου, ετών 69. Μέτοχος ΦΑΓΕ
    Κυριάκος Φιλίππου, ετών 69. Μέτοχος ΦΑΓΕ

    Μετά και τα capital controls, οι επισφάλειες στην αγορά αυξήθηκαν και τα ξαδέλφια που καθοδηγούν τον όμιλο αποφάσισαν να περιορίσουν την τροφοδοσία των “κακοπληρωτών” λιανέμπορων της χώρας σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την έκθεσή τους σε πιστωτικό κίνδυνο. Το αντίδοτο έρχεται από το εξωτερικό καθώς πλέον πάνω από το 80% των πωλήσεών της γίνεται εκτός ελληνικών συνόρων. Η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ δίνουν την μεγαλύτερη ώθηση στον κύκλο εργασιών.

    Η γνωστή γαλακτοβιομηχανία λόγω της μεταφοράς της έδρας της στο Λουξεμβούργο το 2012, διατηρεί σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα, με το 93% αυτών να βρίσκονται σε ξένες τράπεζες, ενώ το 98,3% του δανεισμού τους προέρχεται επίσης από τράπεζες του εξωτερικού. Έτσι κατάφερε να αντισταθμίσει τα όποια προβλήματα ρευστότητας προέκυψαν μετά την επιβολή των capital controls.filippou-gios-526x350 (2)

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κύρια αγορά της εταιρείας της οικογενείας Φιλίππου που ξεκίνησε το 1920 ως ένα μικρό γαλακτοπωλείο στην οδό Πατησίων και μετά το 1974 εξελίχθηκε σε βιομηχανικό κολοσσό, θα παραμείνουν τα γιαούρτια και ακολουθούν τυροκομικά προϊόντα.

    Η αναγέννηση

    Η επιχείρηση έχει αποδείξει ότι είναι «εφτάψυχη» και η τρίτη γενιά στο τιμόνι δείχνει να διαθέτει όχι μόνον την οικονομική άνεση, αλλά και αποθέματα δυνάμεων για να αντιμετωπίσει το σύγχρονο μεταβλητό οικονομικό περιβάλλον.

    Ο κ. Ι. Φιλίππου ήταν «η ψυχή της ΦΑΓΕ» αλλά «το μυαλό της αυτοκρατορίας» ήταν ο κοσμοπολίτης αδελφός του κ.Κυρ. Φιλίππου, ο καθένας είχε τη δική του φιλοσοφία. Τα δύο αδέλφια μετέτρεψαν σε κορυφαία βιομηχανία το γαλακτοπωλείο που παρέλαβαν από τον πατέρα τους, κρατώντας έκαστος το 50% των μετοχών. Ώσπου και οι δύο, το 2005, αποφάσισαν να μην έχουν τον πρώτο λόγο, αναθέτοντας στα παιδιά τους την ευθύνη για την τύχη της γαλακτοβιομηχανίας.

    Το 2005 ήταν η χειρότερη χρονιά της ιστορίας της. Ο τζίρος της, καθώς η φήμη της αμαυρώθηκε όταν διαπιστώθηκε ευρωτίαση στο Total. Παράλληλα οι πάσης φύσεως υποχρεώσεις της αυξήθηκαν ραγδαία. Eίχε προηγηθεί ο εντοπισμός επικίνδυνης παρτίδας 300.000 παιδικών επιδορπίων Junior από την αγορά, σε μια περίοδο μάλιστα που η εταιρεία με τις διαφημίσεις της διακήρυσσε «Δεν θα φτιάχναμε ποτέ ένα προϊόν που δεν θα δίναμε στα παιδιά μας».

    Η εταιρεία στάθηκε στα πόδια της και ανέκτησε την εμπιστοσύνη των πελατών της. Μέσα στη μαυρίλα της οικονομικής κρίσης το λαβωμένο θηρίο των αδελφών Φιλίππου πέτυχε ένα απίστευτο turnaround story αφού πέρασε από τις ζημιές των 11,1 εκατ. ευρώ το 2011 σε καθαρά κέρδη 41,6 εκατ. δολ. στο εννεάμηνο του 2015 έναντι 21,9 εκατ. δολ. το 2014.

    Filippou kypelo

    Filippou eggoni



    ΣΧΟΛΙΑ